Print this page

Euroleague: Η πορεία της Ρεάλ ως την κορυφή το 2015 (vid)

Written by  Απρ 27, 2020

Την πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης ως την κατάκτηση του 9ου τίτλου της ιστορίας της το 2015 στον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό θυμήθηκε η Turkish Airlines Euroleague, που συνεχίζει τα αφιερώματά της στις διοργανώσεις των περασμένων 20 ετών.

Η χρονιά ξεκίνησε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να κυριαρχεί στην regular season, τελειώνοντας με το απόλυτο 10-0 στον όμιλό της, έχοντας, μάλιστα, επικρατήσει δύο φορές σε ισάριθμες αναμετρήσεις της (τότε) Πρωταθλήτριας Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ήταν το ιδανικό ντεμπούτο για τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της, βλέποντας την ομάδα του να κάνει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ με μέσο όρο 22,4 ασίστ, με μπροστάρηδες τον Μίλος Τεόντοσιτς και τον επίσης νεοφερμένο τότε Νάντο Ντε Κολό. Η πιο εντυπωσιακή παρουσία της ΤΣΣΚΑ σε εκείνο το διάστημα ήταν η εκτός έδρας νίκη της με 84-61 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, παιχνίδι, στο οποίο πέντε παίκτες είχαν διψήφια προσφορά πόντων.

Την 5η αγωνιστική της regular season σημειώθηκε ένα αξιομνημόνευτο ρεκόρ, όταν ο Άντριου Γκάουντελοκ, παίκτης της Φενερμπαχτσέ, οδήγησε την ομάδα του στην νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου με 10/13 τρίποντα, τα περισσότερα που έχουν σημειωθεί σε έναν αγώνα. Ένα ακόμα σημαντικό ρεκόρ σημειώθηκε μια εβδομάα μετά, όταν ο Μάρκους Γουίλιαμς του Ερυθρού Αστέρα πραγματοποίησε νέο ρεκόρ στις ασίστ με 17, στην ήττα της ομάδας του στην δεύτερη παράταση από την Γαλατασαράι.

Η Ζαλγκίρις της… τελευταίας στιγμής

Έντονη δράση είχε και το Top 16 της διοργάνωσης, όπου παρουσία είχαν η Γαλατασαράι, η «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης Νίζνι Νόβγκοροντ και η Ζαλγκίρις Κάουνας, που κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία της στην επόμενη φάση, κυριολεκτικά στις… καθυστερήσεις της regular season, όταν έκαμψε πολύ δύσκολα στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης της τελευταίας αγωνιστικής, την αντίσταση της επίσης πρωτοεμφανιζόμενης στην διοργάνωση, Σάσσαρι. Παίκτης-κλειδί στην νίκη ήταν ο Τζέημς Άντερσον που σημείωσε 26 πόντους και με τρία συνεχόμενα τρίποντα, τα τελευταίο μόλις 2,5’’ πριν την λήξη, ολοκλήρωσε την ανατροπή για την Ζαλγκίρις από το 68-77.

Το “Clasico” του Top 16

Το highlight του Top 16 εκείνης της διοργάνωσης, ήταν, φυσικά, η αναμέτρηση των «αιωνίων» αντιπάλων, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, με τις δυο ομάδες να κερδίζουν τα παιχνίδια στην έδρα τους και να ολοκληρώνουν με τον ίδιο ρεκόρ 11-3. Η Ρεάλ ήταν που πήρε την θέση στον όμιλο στην ισοβαθμία, καθώς πήρε τον πρώτο αγώνα στην έδρα της με 97-73 με τον Ρούντι Φερνάντεθ να κάνει φοβερό παιχνίδι με 22 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Όπως και στην regular season, έτσι και στο Top 16 το καλύτερο ρεκόρ είχε και πάλι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 12 νίκες και 2 ήττες, μεταξύ των οποίων και η πρώτη στην ιστορία αναμέτρηση μεταξύ του Δημήτρη Ιτούδη και του μέντορά του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος βρισκόταν στην δεύτερη σεζόν του με την Φενέρμπαχτσέ. Οι δυο προπονητές πήραν από μία νίκη στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, με τις ομάδες τους να κερδίζουν εκτός έδρας.

Η Μακάμπι στο τέλος λύγισε την Άλμπα

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που υπερασπιζόταν τον τίτλο της, χρειάστηκε το τελευταίο παιχνίδι του Top 16 για να εξασφαλίσει μια θέση στα play off, επικρατώντας της Άλμπα Βερολίνου, που έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα. Το παιχνίδι ήταν κλειστό στα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου, όμως, ένα ξέσπασμα του Ντέβιν Σμιθ από το τρίποντο, έδωσαν το εισιτήριο στην Μακάμπι.

Ο «Άγιος Γεώργιος» Πρίντεζης

Τρεις από τις τέσσερις σειρές των play off ολοκληρώθηκαν με βάση την σειρά κατάταξης, με πιο αξιοσημείωτη την «σκούπα» της Φενερμπαχτσέ επί της Μακάμπι για να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Final Four. Η Ρεάλ Μαδρίτης και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησαν επίσης στις δικές τους σειρές, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας επί της Αναντολού Εφές και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα με τρεις νίκες και μία ήττα. Στην σειρά που απέμεινε ξεχώρισε το σπάσιμο της έδρας της Μπαρτσελόνα από τον Ολυμπιακό στο Game 2 με το εντυπωσιακό 63-76 και τον Γιώργο Πρίντεζη να ολοκληρώνει με 22 πόντους και 9 ριμπάουντ. Ο διεθνής power forward ήταν και πάλι ο ήρωας των «ερυθρόλευκων», που ολοκλήρωσαν την αποστολή τους με δυο εντός έδρας νίκες, που ολοκληρώθηκαν με το εντυπωσιακό buzzer beater τρίποντο που χάρισε τη νίκη στο Game 4 και έβαλε «φωτιά» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το βραβείο στον Μπιέλιτσα

Στον δρόμο για την παρθενική της εμφάνιση σε Final Four, η Φενερμπαχτσέ έλαβε ξεχωριστή αναγνώριση για την εξαιρετική χρονιά της, με την απονομή του βραβείου του MVP στον Νεμάνια Μπιέλιτσα, ο οποίος έδειξε εξαιρετική σταθερότητα με 12,1 πόντους, 8,5 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ και 1,3 κλεψίματα για την ομάδα του Ομπράντοβιτς. Ο συμπαίκτης του, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς κέρδισε το βραβείο του Rising Star για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως και ο Μπράιαντ Ντάνστον του Ολυμπιακού, που αναδείχθηκε και πάλι Καλύτερος Αμυντικός της Euroleague. Το Βραβείο «Αλφόνσο Φορντ» για τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης απονεμήθηκε στον Τέιλορ Ρότσεστι, ο οποίος τελείωσε με 18,9 πόντους, με 50% στο τρίποντο, οδηγώντας την Νίζνι Νόβγκοροντ για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Top 16 της διοργάνωσης. Ο Μπιελιτσα συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, μαζί με τον Μίλος Τεόντοσιτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τον Βασίλη Σπανούλη του Ολυμπιακού, τον Φελίπε Ρέγες της Ρεάλ Μαδρίτης και τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς του Ερυθρού Αστέρα, ο οποίος ήταν επίσης και ο κορυφαίος ριμπάουντερ, με μ.ο. 10,7 ανά παιχνίδι, που συνιστά την υψηλότερη επίδοση για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η ιστορία μεταξύ Ολυμπιακού και ΤΣΣΚΑ επαναλαμβάνεται

Η ιστορία επαναλήφθηκε στον εναρκτήριο ημιτελικό της διοργάνωσης, που διεξήχθη στο Barclaycard Center της Μαδρίτης, όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε Final Four για Τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις σεζόν. Αφού νίκησαν τους Μοσχοβίτες στον τελικό του 2012 και στον ημιτελικό του 2013, οι «ερυθρόλευκοι» το έκαναν ξανά, ανατρέποντας μια διαφορά 9 πόντων στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Ο Σπανούλης αστόχησε στα 11 πρώτα σουτ που επιχείρησε, αλλά σημείωσε 11 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο, μεταξύ των οποίων και το τρίποντο που έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του 10 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, οδηγώντας στην ανατροπή και την νίκη με 68-70. Στον δεύτερο ημιτελικό, η οικοδέσποινα Ρεάλ ξεπέρασε το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ με 96-87 σε ένα παιχνίδι με πολλές σκληρές μονομαχίες και πέντε παίκτες να αποβάλλονται με φάουλ. Σημείο-κλειδί της αναμέτρησης το δεύτερο δεκάλεπτο, όταν ένα σερί του Κέισι Ρίβερς με τρία συνεχόμενα τρίποντα έφερε μια διαφορά 21 πόντων για την Ρεάλ. Η Φενερμπαχτσέ προσπάθησε να μειώσει μετά το ημίχρονο, αλλά η Ρεάλ διατήρησε το προβάδισμά της και, με τον Ρίβερς να σημειώνει συνολικά 5/6 τρίποντα, ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με ρεκόρ για Final Four 14 εύστοχων τριπόντων.

Η Ρεάλ ανακτά το στέμμα της

Ο τελικός ήταν κλειστός μόνο για το πρώτο εικοσάλεπτο, όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και μπροστά με 40-41 στο ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου. Στο σημείο εκείνο ανέλαβε ο Τζέισι Κάρολ με 11 πόντους στην σειρά με τρία τρίποντα σε λιγότερο από 2’ και η Ρεάλ δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω, φτάνοντας στην τελική νίκη με 78-59. Ο Κάρολ ήταν πρώτος σκόρερ με 16 πόντους, αλλά το βραβείο MVP του Final Four πήγε στον βετεράνο φόργουορντ Αντρές Νοτσιόνι, ο οποίος σημείωσε 12 πόντους και 7 ριμπάουντ στον τελικό, που προστέθηκαν στους 12 πόντους με 6 ριμπάουντ του στον ημιτελικό. Ήταν ο 9ος τίτλος της Ρεάλ στην διοργάνωση και ο πρώτος για τον Σύλλογο από το 1995.

Τρίτη και τυχερή για την Ρεάλ

Έπειτα από δύο συνεχόμενους χαμένους τελικούς για την Ρεάλ, η τρίτη φορά ήταν και η τυχερή και, όπως δήλωνε ο βετεράνος σέντερ, Φελίπε Ρέγες, άξιζε τον κόπο η αναμονή. «Περίμενα γι’ αυτόν τον τίτλο για πάρα πολύ καιρό. Ήμασταν πολύ κοντά στο να σηκώσουμε το τρόπαιο τα δυο προηγούμενα χρόνια και είναι υπέροχο, το αξίζαμε απόλυτα για την δουλειά που κάναμε. Και το κερδίσαμε στην έδρα μας. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω περισσότερα», δήλωνε στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης.

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net