Print this page

Αλεξέι Σβεντ: Ένας «σεσημασμένος» σκόρερ (vid)

Written by  Απρ 28, 2020

Στον Αλεξέι Σβεντ, έναν από τους κορυφαίους σκόρερ της σύγχρονης εποχής στην Turkish Airlines Euroleague είναι αφιερωμένη η στήλη Signature Moves.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Σβεντ είναι ένας «ελεύθερος σκοπευτής», ο οποίος την σεζόν 2017-18 κατέρριψε το ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης, σημειώνοντας 740 πόντους σε μία σεζόν, επίτευγμα τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως η αμέσως επόμενη επίδοση ήταν κατά 20% μικρότερη και συγκεκριμένα, οι 609 πόντοι του Κιθ Λάνγκφορντ ως παίκτης της Ούνικς Καζάν την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό, βεβαίως, συνετέλεσε και η αύξηση του αριθμού των αγώνων, ωστόσο, οι 21,76 πόντοι του κατά μ.ο. την σεζόν 2017-18 είναι η καλύτερη επίδοση για παίκτη που αγωνίστηκε για περισσότερους από 20 αγώνες. Ο μόνος που το έχει ξεπεράσει ήταν ο αλησμόνητος Αλφόνσο Φορντ, την σεζόν 2000-01, με μ.ο. 26 πόντους, όμως, είχε αγωνιστεί μόλις σε 12 αγώνες.

Από το ξεκίνημα ακόμα της καριέρας του, ο Σβεντ ήταν ψηλά στην λίστα με τους «δολοφόνους», καθώς με μ.ο. 16,34 πόντους είχε την έκτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία, ανάμεσα στους παίκτες που αγωνίστηκαν σε περισσότερες από 60 αναμετρήσεις. Και πάλι ο Φορντ είναι στην κορυφή της λίστας με 22,22 πόντουςσε 54 αγώνες. Ο Σβεντ βρίσκεται ψηλότερα στη λίστα από παίκτες – θρύλους, όπως ο Τόνι Πάρκερ (16,3), ο Ντέγιαν Μποντίρογκα (16,1) και ο Μάρκους Μπράουν (15,3), καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ που πέρασαν από την Ευρώπη.

Πέρα από όλα, ο Σβεντ θα μνημονεύεται ως ένας από τους καλύτερους σκόρερ τριών πόντων. Την σεζόν 2017-18 έκανε καινούριο ρεκόρ για την διοργάνωση με 107 και την επόμενη χρονιά, όπου έχασε πολλά παιχνίδια λόγω ενός τραυματισμού, έφτασε το καλύτερο ρεκόρ τριπόντων με 4,07 κατά μ.ο. Αυτή η συνέπεια με την οποία σκοράρει από μακριά, ακόμα κι αν όλοι οι αντίπαλοι προετοιμάζονται για να τον αποτρέψουν καθιστούν την ικανότητά του ακόμα πιο εντυπωσιακή. Είναι, μάλιστα, παίκτης που μπορεί να σουτάρει από οπουδήποτε.

 

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net