Print this page

Ο συγκλονιστικός ιταλικός «εμφύλιος» στον ημιτελικό του 2004 (vid)

Written by  Απρ 29, 2020

Έναν από τους πιο συγκλονιστικούς ημιτελικούς όλων των εποχών θυμήθηκε η Turkish Airlines Euroleague, που στο πλαίσιο των αφιερωμάτων της, αναφέρεται στην αναμέτρηση μεταξύ της Σκίπερ Μπολόνια και της Σιένα, που κρίθηκε στην παράταση, με τον Μιχάλη Κακιούζη να αγωνίζεται με τους νικητές και τον Κάρλος Ντελφίνο να πραγματοποιεί μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του.

Στο Final Four είχαν προκριθεί η Σκίπερ Μπολόνια, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Σιένα και η οικοδέσποινα Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τις δυο ομάδες να συναντούνται στον ημιτελικό, σε μια ιταλική αναμέτρηση, που, ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη στην ιστορία, καθώς το 1999 η (τότε ονομαζόμενη) Φορτιτούντο Μπλόνια είχε συναντήσει την Κίντερ Μπολόνια, σε ένα ζευγάρι που επαναλήφθηκε και το 2001, ενώ το 2002 η Κίντερ Μπολόνια είχε σταματήσει την Μπενετόν Τρεβίζο, που με την σειρά της είχε αναμετρηθεί και το 2003 με την Μοντεπάσκι Σιένα. Να σημειωθεί ότι και το 1998 η Μπενετόν Τρεβίζο και η Κίντερ Μπολόνια είχαν βρεθεί στο Final Four, αλλά δεν είχαν αντιμετωπίσει η μία την άλλη στον ημιτελικό.

Η συγκλονιστική αναμέτρηση

Με τον Κάρλος Ντελφίνο και τον Ματίας Σμόντις, η Σκίπερ έκανε ένα σερί 10-0 για να προηγηθεί αρχικά με 20-23 και να φτάσει στο 38-47 του ημιχρόνου. Η Σκίπερ συνέχισε να έχει τον έλεγχο, φτάνοντας ακόμα και διαφορά 12 πόντων (48-60), όμως, στο σημείο εκείνο, η άμυνα ζώνης και ο Μιχάλης Κακιούζης με τον Μπούτσι Θόρντον σήμαναν την αντεπίθεση για τη Σιένα, που πλησίασε στο καλάθι (62-64) με την λήξη του τρίτου δεκάλεπτου. Η τελευταία περίοδος εξελίχθηκε σε θρίλερ, με την Σκίπερ να προηγείται με 85-89 στο τελευταίο λεπτό και, με το σκορ στο 87-90, όπως διαμορφώθηκε από δυο βολές του Θόρντον και μία του Βούγιανιτς, ο Μιχάλης Κακιούζης με μεγάλο τρίποντο ισοφάρισε σε 90-90 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Οι δυο ομάδες πήγαν πόντο πόντο και στο επιπλέον πεντάλεπτο, με το σκορ να είναι ισόπαλο 102-102 και 17,5’’ να απομένουν. Ο Ντελφίνο με 1/2 βολές έδωσε προβάδισμα στην Σκίπερ, που πήρε τελικά τη νίκη, καθώς ο Ντούσαν Βούκσεβιτς αστόχησε στο σουτ της νίκης στην εκπνοή.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Σκίπερ έφτανε στον τελικό της διοργάνωσης, με μεγάλο πρωταγωνιστή των Ντελφίνο που σταμάτησε στους 27 πόντους με 5/7 τρίποντα. Ο Σμόντις πρόσθεσε 14 πόντους, ο Βούγιανιτς με τον Μόττολα από 12, ο Γκουιτόν είχε 11 πόντους και ο Ποτσέκο 10 για τους νικητές. Από την Σιένα, ο Θόρντον σημείωσε 26 πόντους, ο Κακιούζης είχε 23, ο Άντερσεν 17, ο Στεπάνοφ 14 και ο Βάντερπουλ με τον Ζουκάουσκας είχαν από 10. Οι 103 πόντοι που σημείωσε η Σκίπερ ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο σκορ σε αγώνα Final Four, αλλά έμελε να σπάσει από την Μακάμπι μόλις 48 ώρες αργότερα. Η Σιένα, παρά την ήττα της, επικράτησε σε βαθμούς αξιολόγησης με 128-111, που σε συνδυασμό με τους 102 πόντους της παραμένει ακόμα και σήμερα η μεγαλύτερη επίδεση σε αγώνα Final Four.

Η συνέχεια δεν ήταν ευχάριστη για την ιταλική ομάδα, καθώς η Μακάμπι έκανε επίδειξη δύναμης στον τελικό, επικρατώντας με 118-74, σημειώνοντας ορισμένα ρεκόρ που κρατούν μέχρι σήμερα. Ο Τόνι Πάρκερ με 21 ποντους ήταν ο MVP του Final Four, ενώ πρώτος σκόρερ της Σκίπερ ήταν ο Βούγιανιτς. Στον μικρό τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε με 97-94 της Σιένα.

Η Σκίπερ δεν επέστρεψε ποτέ σε Final Four, όμως, πέντε παίκτες της, οι Μπαζίλε, Σμόντις, Βούγιανιτς, Βαν Ντερ Σπίγκελ και Λόρμπεκ κατέκτησαν το τρόπαιο με άλλες ομάδες τα χρόνια που ακολούθησαν. Η Σιένα επέστρεψε στο Final Four το 2008 και το 2011, όπου στον ημιτελικό γνώρισε την ήττα από την Μακάμπι και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα.

 

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net