Print this page

Αποσύρεται ο Φραν Βάσκεθ (vid)

Written by  Μάι 07, 2020

Την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση ανακοίνωσε ο Φραν Βάσκεθ, έπειτα από μια σημαντική καριέρα, ως ένας από τους κορυφαίους μπλοκέρ της Ευρώπης, έχοντας διαπρέψει ιδιαίτερα με τις φανέλες της Μάλαγα και της Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague το 2010.

Σε αφιέρωμά της, η Turkish Airlines Euroleague, αναφέρει:

«Ένας από τους πιο σημαντικούς αμυντικούς παίκτες του αιώνα, ο πρώην Πρωταθλητής της Turkish Airlines Euroleague, Φραν Βάσκεθ, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Ο Βάσκεθ, στα 37 του, θα κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος της σεζόν, ολοκληρώνοντας μια 19χρονη καριέρα, στην διάρκεια της οποίας κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague το 2010 με την Μπαρτσελόνα. Αγωνίστηκε συνολικά σε 12 σεζόν στην Euroleague, έχοντας από έξι με την Μπαρτσελόνα και την Ουνικάχα Μάλαγα. Σε αυτά τα 254 παιχνίδια της καριέρας του, ο Βάσκεθ σημείωσε 1.640 πόντους και 911 ριμπάουντ. Αν και η σεζόν 2015-16 ήταν η τελευταία του στην διοργάνωση, παραμένει ο κορυφαίος σε κοψίματα με 249.

Γεννημένος στην Τσαντάδα της Ισπανίας, ο Βάσκεθ εντάχθηκε στο Siglo XXI, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για νέα ταλέντα, από το οποίο αναδείχθηκαν επίσης ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, οι δίδυμοι Ουρτασούν (Άλεξ και Τζέμι) και ο Σαούλ Μπλάνκο, που έκαναν επίσης μεγάλη καριέρα στην Ισπανία. Ο Βάσκεθ εντάχθηκε στην Μάλαγα το 2000 και έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague την σεζόν 2002-03. Αγωνίστηκε επίσης στην Μπιλμπάο, την Γκραν Κανάρια και την Χιρόνα, πριν αποκτηθεί από την Μπαρτσελόνα το 2006. Εκεί, ο Βάσκεθ παγίωσε την φήμη του ως αμυντικό τοίχος. Δημιούργησε το ρεκόρ στο ισπανικό πρωτάθλημα με 12 κοψίματα σε έναν αγώνα απέναντι στην Βαγιαδολίδ στις 7 Ιανουαρίου 2007. Είχε προσθέσει επίσης 11 πόντους και 10 ριμπάουντ στο έκτο triple-double της διοργάνωσης. Από τότε, μόνο ένας ακόμα παίκτης, ο Λούκα Ντόντσιτς έχει καταφέρει να σημειώσει triple-double στο Ισπανικό Πρωτάθλημα. Στις έξι σεζόν του στην Μπαρτσελόνα, ο Βάσκεθ βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει τρία Πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία Copa Del Rey και τον τίτλο της Euroleague το 2010.

Ο Βάσκεθ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Final Four της Turkish Airlines Euroleague του 2010. Ήταν πρώτος σκόρερ με 11 πόντους και 6 ριμπάουντ στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ είχε ήδη 4 κοψίματα στο πρώτο δεκάλεπτο του τελικού απέναντι στον Ολυμπιακό, δίνοντας τον αμυντικό τόνο για το υπόλοιπο του παιχνιδιού. Αργότερα, επέστρεψε στην Μάλαγα, όπου επρόκειτο να αγωνιστεί μέχρι το τέλος της καριέρας του στην Euroleague, έως το 2016. Ο Βάσκεθ αγωνίστηκε επίσης στην Τενερίφη, με την οποία κατέκτησε το Basketball Champions League και το FIBA Intercontinental Cup το 2017, πριν μετακινηθεί στην τωρινή του ομάδα, την Σαραγόσα. Μόλις δυο παίκτες στην ιστορία της Euroleague έχουν καλύτερο ποσοστό σε σουτ από τον Βάσκεθ(59,7%) με τόσες πολλές προσπάθειες (1.160). Ο Κάιλ Χάινς και ο Γιαν Βέσελι. Είναι επίσης ο κορυφαίος μπλοκέρ στο Ισπανικό Πρωτάθλημα, με 738, ενώ με την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν, ενδεχομένως να προσθέσει μερικά ακόμα.

«Τα έξι χρόνια μου στην Μπαρτσελόνα ήταν απίστευτα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο», δήλωσε ο Βάσκεθ κατά την ανακοίνωσή του μέσω διαδικτύου την Πέμπτη. «Κατάφερα να πετύχω πολλά πράγματα, αλλά περισσότερο από όλα, πήγαμε στο Final Four στο Παρίσι και κατακτήσαμε την Euroleague. Αγωνιστήκαμε απέναντι στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και τους καλύτερους παίκτες, όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης… Θα μπορούσα να συνεχίσω για πάντα. Το να καταφέρω να κατακτήσω την Ευρωλίγκα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μου, η Μέκκα, έφτασα σε ένα απίστευτο επίπεδο. Δεν ξέρω καν πώς να το εκφράσω!».

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net