Print this page

Το back-to-back της Μακάμπι το 2005 στην Μόσχα (vid)

Written by  Μάι 08, 2020

Συνεχίζοντας τα αφιερώματά της, η Turkish Airlines Euroleague θυμήθηκε την σπουδαία ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ που, σαν σήμερα το 2005 κατακτούσε το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο της, κάτι που δεν είχε πετύχει καμία ομάδα επί μια ολόκληρη δεκαπενταετία και που έκτοτε, μόνο ο Ολυμπιακός κατάφερε να επαναλάβει.

Στο αφιέρωμά της, η Turkish Airlines Euroleague αναφέρει:

«Σαν σήμερα, 15 χρόνια πριν, η Μακάμπι Τελ Αβίβ υπερασπίστηκε επιτυχώς τον τίτλο της, επικρατώντας της Ταού Κεράμικα στον τελικό της Μόσχας. Έτσι, η Μακάμπι έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε back-to-back τίτλους, έπειτα από το απίστευτο three-peat της Σπλιτ το 1991.

Ο δρόμος προς τον τελικό

Αφού κατέκτησε τον τίτλο στην έδρα της το 2004, η Μακάμπι εμφανίστηκε πεινασμένη να τον υπερασπιστεί την επόμενη χρονιά, Ξεκίνησε με πέντε συνεχόμενες νίκες στην regular season και συνέχισε ακόμα πιο δυναμικά, ολοκληρώνοντας αήττητη το Top 16 και «σκουπίζοντας» την Σκαβολίνι Πέζαρο στα play off για να προκριθεί στο Final Four με ένα σερί οκτώ συνεχόμενων νικών. Στον ημιτελικό, ο Παναθηναϊκός πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση, αλλά η Μακάμπι πήρε διαφορά στο τρίτο δεκάλεπτο και έφτασε στην νίκη με 91-82. Ο Ντέρικ Σαρπ οδήγησε την Μακάμπι, που είχε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, σκοράροντας συνολικά 20.

Η πορεία της Ταού προς τον τελικό

Όταν ξεκινούσε η σεζόν, η Ταού δεν λογιζόταν ως ένας σοβαρός διεκδικητής του τίτλου. Μόλις δυο παίκτες της, ο Λουίς Σκόλα και ο Σέρτζι Βιδάλ, παρέμεναν από την ομάδα που είχε αγωνιστεί στον τελικό του 2001. Η ομάδα είχε πολλές ατυχίες στην διάρκεια της σεζόν και κατάφερε να προκριθεί στις ισοβαθμίες. Με ρεκόρ 4-2 στο Top 16 χρειάστηκε επίσης την ισοβαθμία για την πρόκριση στα play off, όπου η ισπανική ομάδα «σκούπισε» την Μπενετόν Τρεβίζο, σημειώνοντας και ένα εντυπωσιακό εκτός έδρας 59-96 στο πρώτο παιχνίδι. Φτάνοντας στην Μόσχα, η Ταού προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Final Four, όταν απέκλεισε την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας οδήγησε τους νικητές με 23 πόντους, ο Χοσέ Καλδερόν σημείωσε 13 και ο Κόρνελ Ντέηβιντ έκανε double-double με 11 πόντους και 12 ριμπάουντ.

Η Μακάμπι υπερασπίστηκε τον θρόνο της

Ο Ματσέο Μπαστόν ξεκίνησε δυνατά για να πάρει η Μακάμπι ένα αρχικό προβάδισμα με 21—1, που έφτασε στο 26-15 του πρώτου δεκάλεπτου. Ο Νέστορας Κόμματος ήρθε καυτός από τον πάγκο για να διευρύνει την διαφορά στο 36-20. Με 4 ελεύθερες βολές του Μασιγιάουσκας, η Ταού έκανε σερί 7-0 για να πλησιάσει, με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 50-39. Ο Τσάβις Χάνσεν βρήκε ρυθμό από τη γραμμή του τρίποντου για να οδηγήσει την Ταού σε νέο σερί 8-0 για να πλησιάσει στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου σε 65-62. Με πρωταγωνιστή τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που ξεκίνησε με ένα floater στην τέταρτη περίοδο, η Μακάμπι πήρε μπροστά και έφτασε ξανά σε διψήφια διαφορά με 76-66 στα μισά της περιόδου και δεν κοίταξε ξανά πίσω.

Οι αριθμοί

Ο Γιασικεβίτσιους τελείωσε με 22 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ και πήρε το βραβείο του MVP του Final Four. Ο Μπαστόν τελείωσε με 18 πόντους, 7 ριμπάουντ, ο Νίκολα Βούισιτς είχε 13 πόντους και 7 ασίστ και ο Κόμματος πρόσθεσε επίσης 13 πόντους. Ο Λουίς Σκόλα οδήγησε την Ταού με 21 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Τα τρίποντα έπαιξαν σημαντικό ρόλο, καθώς η Μακάμπι τελείωσε με 8/13 (61,5%), ενώ η Ταού είχε μόλις 6/21 (28,6%). Η Μακάμπι έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε back-to-back τίτλους, έπειτα από το 1991, όταν η απίστευτη δυναστεία της Σπλιτ κατέκτησε τρεις συνεχόμενους.

Τι έγινε μετά

 Και οι δυο ομάδες απέδειξαν το μεγαλείο τους επιστρέφοντας στο Final Four του 2006 στην Πράγα, όπου συναντήθηκαν στον ημιτελικό. Η Μακάμπι επικράτησε ξανά με 85-70 με τον Μπαστόν (20 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 6 κοψίματα και τον Βούισιτς (16 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ) να κυριαρχού, αλλά το όνειρο του three-peat έγινε σκόνη από την ΤΣΣΚΑ στον τελικό. Η Μακάμπι επέστρεψε στα Final Four – και στους τελικούς – το 2008 και το 2011, αλλά ο επόμενος τίτλος της δεν ήρθε παρά το 2014. Η Ταού επέστρεψε στους ημιτελικούς τόσο το 2007 όσο και το 2008, αλλά δεν αγωνίστηκε σε τελικό ποτέ ξανά.

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net