Print this page

Όταν ο Ολυμπιακός έκανε το back-to-back στο Λονδίνο (vid)

Written by  Μάι 12, 2020

Ο Ολυμπιακός έχει την τιμητική του σήμερα, καθώς γιορτάζει την επέτειο του back-to-back τίτλου Πρωταθλητή Ευρώπης, όταν το 2013 επικρατούσε της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό και έγινε η πρώτη ομάδα που πέτυχε κάτι τέτοιο και μόλις η Τρίτη στην ιστορία, μετά το θρυλικό three peat της Σπλιτ και την Μακάμπι που κατέκτησε τον τίτλο το 2004 και το 2005.

Μετά το απίθανο come back στον τελικό της Πόλης, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο με το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη επιστρέφοντας από το -19, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει διαδεχθεί τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και με το νέο format της διοργάνωσης, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στο εντυπωσιακό επίτευγμα, κάνοντας ένα, κατά γενική ομολογία, σχεδόν τέλειο Final Four.

Στον ημιτελικό, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ύψωσαν ένα αδιαπέραστο αμυντικό «τοίχος» μπροστά από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έψαχνε την ρεβάνς, καθηλώνοντας την ρωσική ομάδα μόλις στους 52 πόντους έπειτα από 40’ αγώνα (τελικό σκορ 69-52), ενώ στον τελικό, όσοι φίλαθλοι παρακολούθησαν το παιχνίδι, έζησαν μια επιθετική πανδαισία και από τις δυο ομάδες.

Αν και ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε καλά και βρέθηκε πίσω στο πρώτο δεκάλεπτο με 10-27, από το δεύτερο και μετά έβγαλε… φωτιές και το παιχνίδι απέκτησε μια άγρια ομορφιά. Ο Βασίλης Σπανούλης πήγε άποντος στο ημίχρονο, όμως, στο δεύτερο μέρος, ήταν ασταμάτητος, σημειώνοντας συνολικά 22 πόντους, με 5 τρίποντα, δίνοντας το σύνθημα στους συμπαίκτες του. Ο Έισι Λο ακολούθησε με 20 πόντους και ο Ολυμπιακός θριάμβευσε με 100-88, κατακτώντας το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο. Ο Βασίλης Σπανουλης αναδείχθηκε Final Four MVP, κερδίζοντας την τρίτη αντίστοιχη βράβευση, ισοφαρίζοντας το αντίστοιχο ρεκόρ του Τόνι Κούκοτς, ενώ κέρδισε και τοβραβείο του MVP της σεζόν. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ βραβεύθηκε, όπως αναμενόταν και με το βραβείο Alexander Gomelskiy ως ο Καλύτερος Προπονητής της χρονιάς.

 

 

 

Φωτό: euroleague.net