Print this page

Οριστικό: Τέλος για φέτος η Euroleague και το Eurocup

Written by  Μάι 25, 2020

Οριστική και επίσημη είναι η απόφαση να ολοκληρωθεί η χρονιά στην Euroleague και το Eurocup, καθώς μετά την συνεδρίαση των μετόχων της διοργανώτριας αρχής, αποφασίστηκε να δοθεί ένα τέλος στην σεζόν 2019-20 και, παράλληλα να ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την σεζόν 2020-21, η οποία, όπως συμφωνήθηκε, θα διεξαχθεί με τις ίδιες 18 ομάδες που συμμετείχαν και φέτος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Το διοικητικό συμβούλιο των μετόχων της Euroleague συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα, 25 Μαϊου για τέταρτη φορά μετά την αναστολή της διοργάνωσης στις 12 Μαρτίου, εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19.

ανακοινώνουν αποφάσεις για τις σεζόν 2019-20 και 2020-21.

Σε συνέχεια της απόφασης που πάρθηκε στις 12 Μαρτίου για προσωρινή αναστολή όλων των διοργανώσεων της Euroleague Basketball, η διοργανώτρια αρχή, οι σύλλογοι, οι παίκτες και οι μέτοχοι εάντλησαν την θέλησή τους και τις προσπάθειές τους να ξεκινήσουν ξανά οι διοργανώσεις.

Έχοντας εξετάσει κάθε πιθανή επιλογή, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ακυρώσει την σεζόν 2019-20 σε Euroleague και Eurocup, όπως και το Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament και την EuroLeague Academy για τους παρακάτω λόγους:

 

  • Η υγεία κι η ασφάλεια των αθλητών, φιλάθλων, προσωπικού, συνεργατών και της τοπικής κοινωνίας παραμένει βασική προτεραιότητά μας.
  • Οι ποικίλες αντιδράσεις στον κορωνοϊό από χώρα σε χώρα δεν εγγυώνται πως όλες οι ομάδες θα είχαν τις ίδιες μέρες προετοιμασίας και προπόνησης.
  • Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι τοπικές Αρχές είχαν διαφορετικά μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες και δεν μπορούσαν να εγγυηθούν πως όλες οι ομάδες θα είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε πόλη που θα επιλέγαμε.
  • Ο περιορισμένος χρόνος προπονήσεων των τριών εβδομάδων θα αύξανε τις πιθανότητες τραυματισμών στους παίκτες.
  • Για λόγους δικαιοσύνης δεν ήταν δυνατόν να περιορίσουμε τον αριθμό των ομάδων που θα συνέχιζαν στην διοργάνωση.
  • Παρά το εξοντωτικό ιατρικό πρωτόκολλο και την αβεβαιότητα που υπάρχει αν κάποιος παίκτης, προπονητής ή διαιτητής βρισκόταν θετικός σε τεστ θα έπρεπε να μπει στην απομόνωση για 14 μέρες. Θα ήταν αδύνατον για αυτό το λόγο να εγγυηθούμε πως θα ολοκληρωνόταν τον Ιούλιο.
  • Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τις ημερομηνίες και να μεταθέσουμε για αργότερα την επόμενη σεζόν αφού δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο καλεντάρι της κάθε Λίγκας και των εθνικών ομάδων το καλοκαίρι του 2021.

 

Διατηρώντας τις αρχές που πρεσβεύουμε και της δικαιοσύνης δεν αναγνωρίζουμε καμία ομάδα ως πρωταθλήτρια τόσο στην Euroleague όσο και στο Eurocup.

Ευχαριστούμε όλες τις πόλεις που εξέφρασαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν τη συνέχεια των διοργανώσεων μας με ασφάλεια και άριστη συνεργασία.

Κατέβαλλαν πολλές προσπάθειες κι έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για να διασφαλίσουν κάθε λεπτομέρεια ώστε να στεφθεί με επιτυχία η σεζόν».

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net