Print this page

Στον τελικό με... Σλούκι-Λουκ η Φενερμπαχτσέ!

Written by  Μάι 14, 2016

Συγκλονιστικός ήταν και ο δεύτερος ημιτελικός του Final Four της Ευρωλίγκας με την Φενερμπαχτσέ να χρειάζεται το επιπλέον πεντάλεπτο και την εκπληκτική εμφάνιση του Κώστα Σλούκα για να κάμψει την αντίσταση της Λαμποράλ Κούτσα του συγκλονιστικού Γιάννη Μπουρούση με 88-77 (κ.α. 72-72) και να γίνει η πρώτη τουρκική ομάδα που προκρίνεται στον τελικό της διοργάνωσης, στον οποίο θα διεκδικήσει το τρόπαιο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

 

Το παιχνίδι είχε τρομερό ρυθμό από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και κρίθηκε ουσιαστικά στην αριθμητική υπεροχή της τουρκικής ομάδας, που διέθετε σαφώς πιο γεμάτο πάγκο, κάτι που φάνηκε στην παράταση της αναμέτρησης, όταν και απέναντι στους εξουθενωμένους παίκτες της Λαμποράλ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε πιο φρέσκα μυαλά να παρατάξει.

Με τη νίκη αυτή ο Σέρβος τεχνικός πέρασε σε έναν ακόμα τελικό στην πλούσιας καριέρας του και θα διεκδικήσει το ένατο συνολικά τρόπαιο Πρωταθλητή Ευρώπης και, ταυτόχρονα, το πρώτο για τις τουρκικές ομάδες.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της Φενερμπαχτσέ είχε ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος στην πρώτη του χρονιά με την ομάδα δείχνει πιο ώριμος από ποτέ και έτοιμος να κατακτήσει τον τρίτο τίτλο Πρωταθλητή Ευρώπης στην καριέρα του.

Από την άλλη, η Λαμποράλ είχε την ευκαιρία να «κλέψει» τη νίκη και να φτάσει εκείνη στον τελικό, αλλά ο Άνταμς αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο με το σκορ ισόπαλο 72-72 κι έτσι η συγκινητική εμφάνιση του Γιάννη Μπουρούση, που παραλίγο να κερδίσει τη Φενερμπαχτσέ μόνος του, δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Με τον ενθουσιασμό της κερκίδας που δημιούργησε μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, η Φενερμπαχτσέ ξεκίνησε ονειρικά το παιχνίδι, πιέζοντας ασφυκτικά στην άμυνα, τρέχοντας στην επίθεση και εκτελώντας με πολύ υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια, έχοντας σμπαραλιάσει κάθε αρχικό πλάνο του Περάσοβιτς.

Το εντυπωσιακό 13-0 του πρώτου τετράλεπτου αποδείκνυε τη διαφορά συγκέντρωσης των δυο ομάδων, μέχρι η Λαμποράλ να αρχίσει να δείχνει σημάδια… ζωής με την είσοδο του Μπουρούση να συμμαζεύει κάπως την κατάσταση.

Με σερί 2-13, απόρροια της βελτιωμένης αμυντικής της λειτουργίας, η ισπανική ομάδα ξαναμπήκε στο παιχνίδι (15-13 στο 8’) με την Φενερμπαχτσέ να αντιδρά και να κλείνει το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 23-15.

Οι δυο ομάδες προσέφεραν πλούσιο θέαμα και εντυπωσιακές φάσεις, με την Φενερμπαχτσέ να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα, όμως, όλες οι ισορροπίες άλλαξαν από τη στιγμή που λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου ο Γιάννης Μπουρούσης χρεώθηκε με το τρίτο του φάουλ.

Ο Έλληνας διεθνής που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν εκείνος που κρατούσε όρθια την Λαμποράλ καθηλώθηκε στον πάγκο για να προφυλαχθεί, όμως, τη σκυτάλη πήρε ο Ντάριους Άνταμς, ο οποίος με μεγάλα τρίποντα και μαγικές ασίστ κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα του σε απόσταση βολής και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την Φενερμπαχτσέ να προηγείται οριακά με 41-40.

Με το πρώτο καλάθι στο δεύτερο ημίχρονο η Λαμποράλ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 41-42, ενώ οι δυο αντίπαλοι πήγαιναν πόντο-πόντο, συνεχίζοντας να τρέχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ, με το πάθος και τις δυνατές «μονομαχίες» να αποτελούν κυρίαρχο χαρακτηριστικό.

Το παιχνίδι είχε πάρει έναν άγριο ρυθμό και με εκπληκτικό τρίποντο του φανταστικού Γιάννη Μπουρούση στην εκπνοή του δεκαλέπτου, η ισπανική ομάδα προηγήθηκε με 55-57.

Με 5 ακόμα συνεχόμενους πόντους του Έλληνα σέντερ που έκανε μια απίστευτη εμφάνιση, η Λαμποράλ προηγήθηκε με 55-62 και πήρε το μομέντουμ της αναμέτρησης στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου.

Με προσωπικές ενέργειες και εντυπωσιακά καλάθια εκμεταλλευόμενος την αδυναμία λόγω φάουλ του Μπουρούση να παίξει άμυνα, ο Γιαν Βέσελι μείωσε σε 65-66 και το γήπεδο πήρε «φωτιά» από τις χιλιάδες των φίλων της Φενερμπαχτσέ που πανηγύριζαν για την ομάδα τους.

Όσο το παιχνίδι πήγαινε προς το τέλος του, η αγωνία αυξανόταν και όλα κρέμονταν από λεπτομέρειες. Με μεγάλο τρίποντο ο Λουίτζι Ντατόμε μείωσε σε 70-71 στα 48,4’’, ο Ντάριους Άνταμς με 1/2 βολές έκανε το 70-72 και ο Κώστας Σλούκας με εντυπωσιακή ενέργεια ισοφάρισε σε 72-72 στα 25,7’’. Ο Άνταμς κράτησε τη μπάλα για να ροκανίσει το χρόνο, επεχείρησε το σουτ της νίκης, αλλά η μπάλα βρήκε σίδερο κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Στον επιπλέον χρόνο, η Φενερμπαχτσέ εμφάνισε τις περισσότερες λύσεις που σίγουρα διαθέτει από την αντίπαλό της, και μαζί πιο καθαρό μυαλό και ξεκούραστα πόδια, φτάνοντας τελικά σε μια καθαρή επικράτηση με 88-77, αφού πλέον οι παίκτες της ισπανικής ομάδας δεν είχαν άλλα κουράγια να ακολουθήσουν.

Πρώτος σκόρερ της τουρκικής ομάδας ήταν ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη, ενώ ο Κώστας Σλούκας ένα μεγάλο παιχνίδι με 13 πόντους, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 2 λάθη και σίγουρα κερδίζει τον τίτλο του πρωταγωνιστή της νίκης.

Πολύ καλοί ήταν επίσης ο Λουίτζι Ντατόμε με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Γιαν Βέσελι με 14 πόντους και 3 ριμπάουντ και ο Έκπε Γιούντο με 14 πόντους, 2 ριμπάουντ και 4 κοψίματα.

Από την Λαμποράλ, ο Γιάννης Μπουρούσης παρά τα γρήγορα φάουλ, με τα οποία χρεώθηκε προσπάθησε να στείλει σχεδόν μόνος του την ομάδα του στον τελικό, κάνοντας μια πολύ μεγάλη εμφάνιση με 22 πόντους, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη.

Από κοντά και ο Ντάριους Άνταμς με 19 πόντους, 2 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ενώ ο Κιμ Τιγί είχε 13 πόντους με 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 1 κόψιμο.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-40, 55-57, 72-72, 88-77 (παρ.)

Φενερμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 3, Χέρσεκ, Γιούντο 14, Μαχμούτογλου, Άντιτς 8, Μπογκντάνοβιτς 18, Σλούκας 13, Ουγκουρλού, Βέσελι 14, Κάλινιτς, Ντίξον 3, Ντατόμε 15

Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέημς 6, Ντιοπ Μ., Κοσέρ, Πλάνινιτς,  Χάνγκα 10, Μπουρούσης 22, Μπλάζιτς 5, Ντιοπ Ι., Τιγί 13, Άνταμς 19, Κορμπάτσο, Μπέρτανς 2

Φωτό: euroleague.net