Print this page

Οι «ερυθρόλευκες» πρεμιέρες στην Ευρωλίγκα

Written by  Οκτ 12, 2016

Ο Ολυμπιακός κάνει ποδαρικό στη νέα Ευρωλίγκα απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, αναβιώνοντας το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του θεσμού. Το agapotobasket.gr θυμάται τις «ερυθρόλευκες» πρεμιέρες στην παρουσία τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας μπαίνουν στην αφετηρία της νέας Ευρωλίγκας που φέτος παρουσιάζεται με καινούρια μορφή και πολύ μυστήριο για όλες τις ομάδες, με στόχο να επιστρέψουν στο Final Four και να αφήσουν πίσω τους την περσινή χρονιά που τους άφησε εκτός play off για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Για να το πετύχουν αυτό πρέπει να περάσουν από όλες τις έδρες της Ευρωλίγκα, κάτι που σημαίνει πολλούς δύσκολους αγώνες που τα αμφίρροπα αποτελέσματα αποτελούν το κεντρικό στοιχείο.

Το agapotobasket.gr κάνει μια αναδρομή στις «ερυθρόλευκες» πρεμιέρες στην ιστορία του θεσμού με τον Ολυμπιακό να μετρά μέχρι σήμερα 11 νίκες και 5 ήττες με τελευταία από την Μπιλμπάο τη σεζόν 2011-2012, η οποία, ωστόσο, φάνηκε… γούρικη, αφού στο τέλος της σεζόν ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου!

2000-2001

Το αποψινό ζευγάρι, μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και του Ολυμπιακού ήταν εκείνο που άνοιξε την «αυλαία» της και τότε πρωτοεμφανιζόμενης Euroleague με τους Ισπανούς να επικρατούν με 75-73 και να κάνουν το καλύτερο ξεκίνημα στη διοργάνωση. Το τέλος της πρώτης φάσης βρήκε, όμως, την ελληνική ομάδα στην κορυφή του ομίλου με ρεκόρ 7-3 αφού επικρατούσε στην ισοβαθμία τόσο της Ρεάλ που βρέθηκε στην τρίτη θέση όσο και της Ολύμπια Λιουμπλιάνα που τερμάτισε δεύτερη στην πρώτη φάση.

2001-2002

Ιδανικά ξεκίνησε την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός, επικρατώντας της Εφές Πίλσεν, όπως ονομαζόταν τότε με 87-72 και μπήκε με το «δεξί» σε μια χρονιά που ξεκίνησε φιλόδοξα, αλλά τερμάτισε άδοξα για την ομάδα του Πειραιά, όχι όμως και για την Ελλάδα που είδε στο τέλος της σεζόν τον Παναθηναϊκό να κατακτά το τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» με ρεκόρ 10-4 τερμάτισαν τρίτοι στον όμιλο υστερώντας στην ισοβαθμία με την Μπενετόν Τρεβίζο και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και, στη συνέχεια, βρέθηκε στο Top 16 στον ιστορικό όμιλο μαζί με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και την Ολύμπια Λιουμπλιάνα. Ο Ολυμπιακός κρατούσε την τύχη στα χέρια του για την πρόκριση στο Final Four, αλλά η αυτοκτονία του στο ΣΕΦ με τη σλοβενική ομάδα, έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ταξιδέψει εκείνος στη Μπολόνια και να πετύχει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του.

2002-2003

Αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν, η κατάληξή της ήταν περίπου η ίδια. Ο Ολυμπιακός επικράτησε εύκολα εκτός έδρας της Σλασκ Βρότσλαβ με 72-91 κι ξεκίνησε δυναμικά, όμως, στη συνέχεια έκανε τρεις συνεχόμενες ήττες και έχασε σημαντικό έδαφος. Τελικά τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου με ρεκόρ 7 νίκες και 7 ήττες, πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Τραμπζονσπόρ και βρέθηκε στον ίδιο όμιλο του Top 16 με την Μπαρτσελόνα, την Ολύμπια Λιουμπλιάνας και τη Βιλερμπάν. Οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν δεύτεροι με ρεκόρ 3-3 και οι Ισπανοί πέρασαν εύκολα φτάνοντας τελικά στην κατάκτηση του τροπαίου.

2003-2004

Σε μια από τις χειρότερες σεζόν του στην νεότερη ιστορία του, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ήττα από την Σλασκ Βρότσλαβ με 82-80, ενώ το τέλος της πρώτης φάσης τον βρήκε με το ζόρι να έχει προκριθεί στο Top 16 ως πέμπτος με ρεκόρ 7-7. Εκεί, τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις μία νίκη σε έξι αναμετρήσεις και αποχαιρέτησε άδοξα την διοργάνωση.

2004-2005

Η σεζόν 2004-2005 ήταν η χειρότερη του Ολυμπιακού, καθώς δεν κατάφερε καν να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η πρεμιέρα με την Φορτιτούτο Μπολόνια στο ΣΕΦ, όπου γνώρισε την ήττα με 71-76 ήταν ενδεικτική του τι θα επακολουθούσε, αφού στο τέλος της πρώτης φάσης τερμάτισε στην έβδομη θέση του ομίλου με απολογισμό 4 νίκες και 10 ήττες.

2005-2006

Το σκηνικό άλλαξε αρκετά την επόμενη χρονιά για τον Ολυμπιακό, όχι όμως και η πρεμιέρα του με την ελληνική ομάδα να γνωρίζει βαριά ήττα στην πρεμιέρα με 86-70 από τη Μπαρτσελόνα και στο τέλος της πρώτης φάσης να τερματίζει στην πέμπτη θέση με απολογισμό 7 νίκες και 7 ήττες. Στο Top 16 τερμάτισε δεύτερος πίσω από την Μπαρτσελόνα με απολογισμό 4 νίκες και 2 ήττες. Η αλλαγή στη μορφή της διοργάνωσης έφερε ξανά play off για την πρόκριση στο Final Four, που κρινόταν στις δυο νίκες. Ο Ολυμπιακός πάλεψε απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, άγγιξε την πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι, αλλά τελικά έμεινε με την απογοήτευση.

2006-2007

Με μεγάλη νίκη ξεκίνησε τη χρονιά ο Ολυμπιακός που στο ΣΕΦ επικράτησε εύκολα της Ταού Κεράμικα με 97-78. Στο τέλος της πρώτης φάσης τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου με ρεκόρ 10-4, υστερώντας στην ισοβαθμία της Δυναμό Μόσχας. Στο Top 16 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κυριάρχησε στον όμιλό του έχοντας το απόλυτο των νικών, όμως, ο Ολυμπιακός με απολογισμό 3 νίκες και 3 ήττες πήρε την πρόκριση για τα play off της διοργάνωσης, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με την Ταού Κεράμικα. Η ισπανική ομάδα τον απέκλεισε με δυο νίκες και δεν του επέτρεψε να βρεθεί στο Final Four της Αθήνας, το οποίο κατέκτησε τελικά ο Παναθηναϊκός.

2007-2008

Ολυμπιακός και Ταού Κεράμικα συναντήθηκαν στην πρεμιέρα και της επόμενης χρονιάς, με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν και αυτή τη φορά με 95-90 και να ξεκινούν μια ακόμα φιλόδοξη σεζόν με το «δεξί». Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με τον Ολυμπιακό να τερματίζει πέμπτος στον όμιλο με απολογισμό 7 νίκες και 7 ήττες. Η παρουσία του στο Top 16 ήταν καλύτερη και κατάφερε με απολογισμό 4-2 να προκριθεί ως δεύτερος πίσω από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία υπερτερούσε στην ισοβαθμία. Το ξεκίνημά του στα play off ήταν ιδανικό, καθώς πέρασε από την έδρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ωστόσο, η ρωσική ομάδα είχε εμπειρία και καλύτερο ρόστερ, πήρε τα δυο επόμενα παιχνίδια και προκρίθηκε εκείνη στο Final Four, όπου στο τέλος κατέκτησε και τον τίτλο.

2008-2009

Νέες αλλαγές στη μορφή της διοργάνωσης, νέο πρόσωπο και από τον Ολυμπιακό που στο τέλος της σεζόν επέστρεψε σε Final Four έπειτα από δέκα χρόνια. Η πρεμιέρα ήταν ιδανική με εκτός έδρας νίκη επί της ιταλικής Αβελίνο με 69-83. Στο τέλος τηςπ πρώτης φάσης ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος πίσω από την Ουνικάχα Μάλαγα με απολογισμό 6 νίκες και 4 ήττες. Παρά την ήττα στην πρεμιέρα από την Ολύμπια Μιλάνο, ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος στον όμιλο του Top 16 με 5 νίκες και 1 ήττα και προκρίθηκε με πλεονέκτημα στα play off αποκλείοντας την αποψινή του αντίπαλο με 3-1 νίκες για να βρεθεί ξανά σε Final Four. Στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό γνώρισε την ήττα και τελικά τερμάτισε τέταρτος με τους «πράσινους» να κατακτούν ένα ακόμα τρόπαιο.

2009-2010

Ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα της Ευρωλίγκας και αυτό το απέδειξε και την επόμενη χρονιά όταν και βρέθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, Στην πρεμιέρα του, επικράτησε με 94-72 της γαλλικής Ορλεάνς και τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του με ρεκόρ 8-2. Πρώτος τερμάτισε και στον όμιλο του Top 16 με απολογισμό 5-1 και στα play off επικράτησε εύκολα με 3-1 της πολωνικής Πρόκομ και προκρίθηκε ξανά στο Final Four. Εκεί, χρειάστηκε την παράταση για να προκριθεί στον τελικό επί της Παρτιζάν και τελικά υποτάχθηκε στην δύναμη της Μπαρτσελόνα, που κατέκτησε τον τίτλο έπειτα από το 2003.

2010-2011

Η χρονιά της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας ήταν το 2011 για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν εύκολα στην πρεμιέρα της Ρεάλ Μαδρίτης με 82-66 και έκαναν ποδαρικό στη νέα σεζόν με τον καλύτερο τρόπο. Η ελληνική ομάδα δεν δυσκολεύθηκε να τερματίσει πρώτη στον όμιλό της με απολογισμό 7-3, ενώ στο Top 16, παρά την ήττα της πρεμιέρας από την Φενερμπαχτσέ τερμάτισε και πάλι πρώτη με απολογισμό 5-1. Στα play off, ωστόσο, κλώτσησε την τεράστια ευκαιρία της, αφού παρά την σαρωτική νίκη στον πρώτο αγώνα με 89-41 επί της Σιένα, τελικά μάλλον αποκοιμήθηκε και γνώρισε τρεις διαδοχικές ήττες με την ιταλική ομάδα να προκρίνεται στο Final Four, που ήταν και το τελευταίο που κατέκτησε μέχρι σήμερα ο Παναθηναϊκός.

2011-2012

Με ήττα ξεκίνησε η πιο ονειρεμένη χρονιά στην Ιστορία του Ολυμπιακού, αφού στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας 2011-2012 γνώρισε την εκτός έδρας ήττα από τη Μπιλμπάο με 76-71. Η συνέχεια της πρώτης φάσης τον βρήκε δεύτερο πίσω από τη Φενερμπαχτσέ με απολογισμό 6 νίκες και 4 ήττες. Με ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεκίνησε και την πορεία του στο Top 16, όμως, τελικά τερμάτισε δεύτερος και προκρίθηκε στα play off όπου με μειονέκτημα έδρας πήρε την εκδίκησή του από τη Σιένα και προκρίθηκε στο Final Four της Κωνταντινούπολης. Η συνέχεια, γνωστή. Πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό, -19 στο 28’ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, επική ανατροπή, χαμένες βολές του Σισκάουσκας, Πρίντεζης «πεταχτάρι» και… ο Ολυμπιακός ξανά Πρωταθλητής Ευρώπης!

2012-2013

Κι αν η προηγούμενη χρονιά ήταν εκτός πραγματικότητας, η σεζόν 2012-2013 ξεκίνησε με τους αντιπάλους του Ολυμπιακού υποψιασμένους. Παρ’ όλα αυτά οι Πρωταθλητές Ευρώπης , που στο μεταξύ είχαν στο τιμόνι τους τον Γιώργο Μπαρτζώκα, μπήκαν με φόρα από την προηγούμενη χρονιά. Νίκη στην πρεμιέρα επί της Λαμποράλ Κούτσα με 85-81 και ρεκόρ 8-2 στην πρώτη φάση. Οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες και στην πρεμιέρα του Top 16 με τους Ισπανούς να είναι εκείνοι που πήραν τη νίκη, όμως, ο Ολυμπιακός τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τη Μπαρτσελόνα και πήρε το πλεονέκτημα έδρας στα play off. Εκεί, παρ’ όλο που καρδιοχτύπησε απέναντι στην Αναντολού Εφές, στο τέλος τα κατάφερε να προκριθεί στο Final Four, εκεί όπου παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ έφτασε στην δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου, επικρατώντας στον τελικό της Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88.

2013-2014

Με ισπανική ομάδα ήταν η πρεμιέρα του και την επόμενη σεζόν, όπου υποδέχθηκε στο ΣΕΦ την Ουνικάχα Μάλαγα, της οποίας επικράτησε με 69-61. Το απόλυτο ρεκόρ 10-0 στην πρώτη φάση δεν χάριζε τίποτα από μια καλή ψυχολογία, κάτι που φάνηκε στο Top 16 που βρήκε τον Ολυμπιακό που στο μεταξύ ταλαιπωρούταν και από προβλήματα τραυματισμών να τερματίζει τελικά τρίτος με απολογισμό 8 νίκες και 6 ήττες και να τίθεται με μειονέκτημα έδρας απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Η «Βασίλισσα» παίρνει την εκδίκησή της και παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλει η ελληνική ομάδα, την αποκλείει με 3-2 νίκες και προκρίνεται εκείνη στο Final Four.

2014-2015

Η χρονιά ξεκίνησε με την απομάκρυνση του Γιώργου Μπαρτζώκα και την πρόσληψη του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ένα γεγονός που σίγουρα πολλοί περίμεναν ότι ίσως προκαλέσει αναταράξεις στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Παρ’ όλα αυτά, από την πρεμιέρα του ο Ολυμπιακός έδειξε αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος. Απόδραση στην πρεμιέρα από την έδρα της Βαλένθια με 68-71 και συνολικός απολογισμός 8-2 στην πρώτη φάση. Παρά την καλή πορεία στο Top 16 και απολογισμό 10 νίκες και μόλις 4 ήττες, ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην τρίτη θέση και βρέθηκε με μειονέκτημα έδρας στα play off απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Το break στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς έφερε το πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό που με το εκπληκτικό τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή της τέταρτης αναμέτρησης έβαλε φωτιά στο ΣΕΦ που πανηγύριζε την πρόκριση σε ένα ακόμα Final Four. Εκεί, η γνώριμη ΤΣΣΚΑ Μόσχας είδε και πάλι τη νίκη να φεύγει από τα χέρια της και τον Ολυμπιακό να προκρίνεται στον τελικό, όπου, ωστόσο, δεν απέδωσε καλό μπάσκετ και τελικά η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε τον τίτλο έπειτα από 20 χρόνια προσπαθειών.

2015-2016

Η αφετηρία της περσινής χρονιάς βρήκε τον Ολυμπιακό με φιλοδοξίες, αλλά στο τέλος να γνωρίζει τον οδυνηρό αποκλεισμό από τα play off έπειτα από 11 συνεχείς παρουσίες. Η πρεμιέρα με την Τσεντεβίτα ήταν ενθαρρυντική, με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν με 76-61, ενώ να τερματίζουν στην πρώτη φάση πρώτοι με απολογισμό 8-2. Το Top 16 ήταν καταστροφικό με τον Ολυμπιακό να λυγίζει από τις πολλές απουσίες και στο τέλος να τερματίζει στην έβδομη θέση με μόλις 6 νίκες και 8 ήττες.

Η φετινή χρονιά ξεκινά με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να έχουν δύσκολη πρεμιέρα απέναντι σε μια ομάδα που διψάει να ξαναβρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Η νέα μορφή της Ευρωλίγκας προμηνύει συναρπαστική εξέλιξη και πολλές εκπλήξεις. Εδώ θα είμαστε να τις ευχαριστηθούμε!

 

Πηγή και Φωτό: Euroleague Basketball

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.