Print this page

Παρέδωσε μόνος του το πλεονέκτημα

Written by  Απρ 18, 2017

Ένας τραγικός στο δεύτερο ημίχρονο Παναθηναϊκός έπεσε θύμα της Φενερμπαχτσέ στο ΟΑΚΑ, καθώς επέτρεψε στην τουρκική ομάδα να επιστρέψει από το -16 και να πάρει τη νίκη με 58-71 «γκρεμίζοντας» το πλεονέκτημα έδρας της ελληνικής ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε με… τρία εντελώς διαφορετικά πρόσωπα, καθώς βρέθηκε στο ξεκίνημα πίσω στο σκορ με 10 πόντους, όμως, κατάφερε να ανακάμψει και με εκπληκτική απόδοση ειδικά στη δεύτερη περίοδο να φτάσει τη διαφορά ακόμα και το +16 (44-28) και να φαίνεται πως είναι απόλυτος κυρίαρχος στο παιχνίδι.

Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς στο δεύτερο μέρος οι «πράσινοι» κατέρρευσαν και με συνολικό επιμέρους σκορ 16-43, όχι μόνο έχασαν τη διαφορά, αλλά γνώρισαν και μια βαριά ήττα, που τους φέρνει στη δύσκολη θέση να πρέπει αφενός να μην επαναλάβουν το λάθος την Πέμπτη ξανά στο ΟΑΚΑ και να ισοφαρίσουν τη σειρά, αλλά και να πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον ένα παιχνίδι στην Τουρκία, αν θέλουν να μη χάσουν και το φετινό τρένο του Final Four.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είχε γευθεί τη χαρά της νίκης επί του Παναθηναϊκού Superfoods από τότε που χώρισαν οι δρόμοι τους, όμως, αυτή η παράδοση έσπασε στον πρώτο αγώνα των play off, με τον «μετρ» των τρικ να κάνει ένα πολύ κλειστό rotation χρησιμοποιώντας μόλις οκτώ παίκτες, ενώ κατάφερε να διατηρήσει τους παίκτες του με καθαρό μυαλό, ακόμα και όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ και, όπως έκαναν στο Σαββατιάτικο παιχνίδι με την Γκαζιαντέπ, όταν και επέστρεψαν από το -24 για το τουρκικό πρωτάθλημα, πήραν μια πολύ μεγάλη νίκη που τους δίνει το προβάδισμα για την πρόκριση στο Final Four.

Η ατμόσφαιρα ήταν «καυτή» με τους 20.000 φίλους του Παναθηναϊκού να χειροκροτούν θερμά τόσο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όσο και τους Μάικ Μπατίστ και Γιώργο Παπαγιάννη που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν την πρώην ομάδα τους.

Θερμή υποδοχή επεφύλασσαν και στον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση με τους φιλάθλους να ζητούν όχι μόνο την πρόκριση, αλλά και την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο, ξεκίνησαν πολύ καλά με 4/5 τρίποντα από Κάλινιτς και Μπογκνάνοβιτς, ο οποίος στο πρώτο τρίλεπτο είχε προλάβει να κάνει ήδη και τρία κοψίματα, για να σπρώξει την ομάδα του σε προβάδισμα 4-12.

Με τον Καλάθη να είναι η μόνη επιθετική απειλή για τον Παναθηναϊκό, η Φενερμπαχτσέ κατάφερε να πετύχει τον απόλυτο αιφνιδιασμό και έφτασε σε διψήφια διαφορά (6-16 στο 7’), όμως, οι «πράσινοι» έβγαλαν την ποιότητά τους και με σερί 9-0 μείωσαν σε 15-16 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Οι «πράσινοι» πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με τρίποντο του Τζέημς για το 18-16, φτάνοντας το σερί στο 12-0, ενώ με την πολύ καλή τους άμυνα και τα εξαιρετικά ποσοστά τους στα τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο, πήραν διψήφια διαφορά (35-23 στο 17’) και έκλεισαν το ημίχρονο ως απόλυτοι κυρίαρχοι με 42-28.

Με σερί 0-10, η Φενερμπαχτσέ έριξε την διαφορά κάτω από τους 10 (47-38 στο 25’), ενώ με τον Μπογκντάνοβιτς να έχει πάρει… φωτιά, μείωσε σε 49-48 στο 29’ και το παιχνίδι ξεκίνησε από την αρχή.

Η τουρκική ομάδα ανέτρεψε ολοκληρωτικά την κατάσταση με σερί 0-5 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, για να προηγηθεί με 50-53, ενώ έχοντας καταφέρει να ελέγξει πλήρως την αναμέτρηση, προηγήθηκε στο 36’ με 53-62 και τα «σύννεφα» άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο ΟΑΚΑ.

Τα πράγματα έγιναν απελπιστικά, όταν η Φενέρ προηγήθηκε με 55-71 στο 38’ και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη μεγάλη νίκη της με το τελικό 58-71 να κάνει το 0-1 στη σειρά για την τουρκική ομάδα.

Ο Κέισι Ρίβερς έκανε εκπληκτικό πρώτο μέρος, όμως, στο δεύτερο σίγησε σημειώνοντας συνολικά 16 πόντους με 3/5 τρίποντα, ο Μάικ Τζέημς σημείωσε 14 πόντους, ενώ ο Νικ Καλάθης έμεινε στους 9 πόντους του πρώτου δεκάλεπτου, προσφέροντας και 5 ασίστ.

Από την Φενερμπαχτσέ, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς έκανε και πάλι τρομερά πράγματα τελειώνοντας την αναμέτρηση με 23 πόντους με 5/6 τρίποντα, καθώς επίσης 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Μπόμπι Ντίξον είχε 13 πόντους με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ μεγάλο παιχνίδι και πολλές ζημιές έκανε ο Νίκολα Κάλινιτς με 16 πόντους και 4/6 τρίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 42-28, 50-48, 58-71

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον, Νίκολς, Ρίβερς, Τζέημς, Φώτσης, Παππάς, Φελντείν, Γκιστ, Χαραλαμπόπουλος, Γκέιμπριελ, Μπουρούσης, Καλάθης

Φενερμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Γιούντο 8, Μαχμούτογλου, Άντιτς, Μπογκντάνοβιτς 23, Μπένετ, Σλούκας, Νάναλι, Βέσελι 8, Κάλινιτς 16, Ντίξον 13, Ντουβερίογλου

 

Φωτό: euroleague.net