Print this page

Στέψη για τη Φενέρ, χειροκρότημα για τον Ολυμπιακό

Written by  Μάι 22, 2017

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στον τελικό του Final Four να κατακτήσει το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας του, αφού γνώρισε βαριά ήττα από την Φενερμπαχτσέ με 80-64 με την τουρκική ομάδα να κατακτά τον πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της, έπειτα από τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε τελικό.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας βρέθηκαν σε πολύ κακό επιθετικό βράδυ, αφού ήταν εξαιρετικά άστοχοι από την περιφέρεια (μόλις 9/26 τρίποντα), δεν εκμεταλλεύτηκαν τους ψηλούς τους που ήταν οι μόνοι που βρέθηκαν σε σχετικά καλό βράδυ, έχασαν κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (23 έναντι 38), ενώ είδαν τα δυο βαριά τους «όπλα», τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη να έχουν μπλοκαριστεί και να μην μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού βρέθηκε μακριά από τον καλό του εαυτό, ενώ και ο υπαρχηγός του ήταν εκτός κλίματος και με το παιχνίδι να έχει σχεδόν κριθεί, με αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να χάσει σχεδόν όλη την… ισχύ της.

Από την άλλη, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έστησε άψογα την ομάδα του, που εκτελούσε από παντού (13/25 τρίποντα), κυριάρχησε στα ριμπάουντ και έπαιξε εκπληκτική άμυνα και απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, οδηγώντας την πέμπτη διαφορετική ομάδα στην κατάκτηση του τροπαίου, φτάνοντας τα δικά του στα εννέα στην τεράστια καριέρα του.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 5-6 στο ξεκίνημα, αλλά η Φενερμπαχτσέ με συνεχόμενα τρίποντα από Κάλινιτς και Ντίξον έκανε ένα σερί 8-0 και πήρε προβάδισμα με 16-8, δείχνοντας από νωρίς τις προθέσεις της.

Σκοράροντας κατά… ριπάς από τα 6,75 μ. (5/10 στο πρώτο μέρος) και με τον Νίκολα Κάλινιτς να έχει 12 πόντους χωρίς να έχει χάσει σουτ, η τουρκική ομάδα διατηρούταν σταθερά στο προβάδισμα (24-15) και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με εκπληκτικό καλάθι του Μπογκντάνοβιτς για το 26-18.

Η ελληνική ομάδα έδειχνε να μην έχει το καθαρό μυαλό που χρειαζόταν για ένα τέτοιο παιχνίδι, αδυνατώντας να περιορίσει τον Μπογκντάνοβιτς και να παίξει τη γνωστή σκληρή της άμυνα, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να φτάσουν για πρώτη φορά το +10 (35-25).

Βελτιώνοντας λίγο την εικόνα του στο τελευταίο δίλεπτο του ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στην Φενερμπαχτσέ να ξεφύγει περισσότερο και με εκπληκτικό καλάθι του Κεμ Μπιρτς στην λήξη του χρόνου, μείωσε σε 39-34 και πήγε στα αποδυτήρια με καλύτερη ψυχολογία.

Αυτό φάνηκε στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, όταν με τα δυο τρίποντα του Βαγγέλη Μάντζαρη ο Ολυμπιακός μείωσε σε 44-40, όμως, τα γρήγορα φάουλ και ο εύκολος τρόπος που έστελναν την Φενέρμπαχτσε στις βολές, εκτόξευσαν τη διαφορά και πάλι σε διψήφια επίπεδα (57-44), κάνοντας τα πράγματα πολύ δύσκολα για την ελληνική ομάδα.

Με τον Ολυμπιακό να χάνει εύκολα καλάθια και την Φενερμπαχτσέ να έχει βρει ήδη ρυθμό και να έχει βάλει στο παιχνίδι και την καυτή της εξέδρα, οι γηπεδούχοι πήραν τον έλεγχο του αγώνα και έκλεισαν την τρίτη περίοδο με σαφές προβάδισμα για τη νίκη (60-48) και τους «ερυθρόλευκους» να καλούνται να κάνουν μια ακόμα επική ανατροπή.

Με τρίποντο του Πέρο Άντιτς, η διαφορά εκτοξεύθηκε στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου στους 18 πόντους (68-50) και ουσιαστικά έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσουν τα πανηγύρια στις κερκίδες για την κατάκτηση του πρώτου της τίτλου στην ιστορία της.

Η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 20 (78-58) και το τελικό 80-64 χάρισε στη Φενερμπαχτσέ το τρόπαιο μέσα σε τρελούς πανηγυρισμούς και στον Ολυμπιακό την πίκρα της ήττας για δεύτερη φορά στα τελευταία τρία χρόνια σε έναν τελικό.

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 17 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Νίκολα Κάλινιτς με 17 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, εκτέλεσε τον Ολυμπιακό, ενώ ο εκπληκτικός Έκπε Γιούντο με 10 πόντους, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 5 κοψίματα ήταν ο κυρίαρχος των «αιθέρων» σκεπάζοντας τα καλάθια για τους ψηλούς της ελληνικής ομάδας και αναδείχθηκε δίκαια πολυτιμότερος παίκτης του τελικού.

Ο Κεμ Μπιρτς και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 14 και 10 πόντους αντίστοιχα ήταν οι μόνοι που προσπάθησαν, με το Βασίλη Σπανούλη να έχει 9 πόντους και να μοιράζει 8 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48, 80-64

 

 

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.