Print this page

Μεγάλη νίκη στην Πόλη με... ασύλληπτο Καλάθη

Written by  Νοε 16, 2017

Ένας… εξωπραγματικός Νικ Καλάθης πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό Superfoods και τον οδήγησε στην δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του, αυτή τη φορά με 82-81 επί της Αναντολού Εφές και έστειλε το μήνυμα πως και με τη βούλα είναι ο μεγάλος ηγέτης του «τριφυλλιού» στη μετά-Διαμαντίδη εποχή.

Ο διεθνής γκαρντ έκανε το παιχνίδι της καριέρας του, φτάνοντας μια ανάσα από το triple-double, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 29 πόντους, 9 ριμπάουντ, 10 ασίστ, ένα κλέψιμο, 7 κερδισμένα φάουλ και μόλις 2 λάθη σε 35:54, σπάζοντας όλα τα κοντέρ στο σύστημα αξιολόγησης, συγκεντρώνοντας 42 βαθμούς, επίδοση που σίγουρα θα του χαρίσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της αγωνιστικής.

Το σημαντικότερο όλων, ωστόσο, ήταν ότι ο Καλάθης παρέσυρε τους συμπαίκτες του σε ένα πολύ καλό παιχνίδι και, παρ’ όλο που λίγο έλειψε να επαναληφθεί το σκηνικό της Μπασκόνια, αυτή τη φορά ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν φτάνοντας στην δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη, που τους φέρνει στο 5-3 κσι τους ανεβάζει σταθερά σκαλοπάτια στην βαθμολογία, με την ψυχολογία πλέον να έρχεται με το μέρος τους.

Με συγκέντρωση, μπόλικη ενέργεια από τον Θανάση Αντετοκούνμπο και καλή οργάνωση από τον Νικ Καλάθη, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πάρα πολύ καλά την αναμέτρηση, πήρε διαφορά 9 πόντων (10-19) και έφτασε σε διψήφια επίπεδα (14-24) πριν λήξει το πρώτο δεκάλεπτο που βρήκε τους «πράσινους» να προηγούνται με 21-28.

Ο ρυθμός της ελληνικής ομάδας έπεσε στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου, κάτι που η Εφές εκμεταλλεύτηκε για να μειώσει σταδιακά και με σερί 9-0 με κύριο εκφραστή τον Μότουμ, να περάσει για πρώτη φορά μπροστά με 37-33.

Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε άμεσα και όχι μόνο δεν επέτρεψε στην τουρκική ομάδα να ξεφύγει περισσότερο, αλλά μείωσε, ισοφάρισε και πέρασε μπροστά στο τέλος του ημιχρόνου με 44-48.

Η συνέχεια δεν ήταν εξίσου καλή, με τις δυο ομάδες να δίνουν έμφαση στο αμυντικό κομμάτι και να δυσκολεύονται να φτάσουν στο αντίπαλο καλάθι, με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί μικρό προβάδισμα έως και 6 πόντους (51-57) και την Εφές να μειώνει στο τέλος της περιόδου σε 60-62 με τον Μότουμ.

Τα δύσκολα ήρθαν με το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου όταν η Εφές με σκληρή άμυνα και τρομερή ενέργεια στην επίθεση, κράτησε τον Παναθηναϊκό χωρίς πόντο για περισσότερα από 3’ και πήρε διαφορά 7 πόντων (69-62), όμως, ο εκπληκτικός Νικ Καλάθης δεν είχε κανένα σκοπό να αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει περισσότερο.

Με προσωπικούς του πόντους, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο μείωσε τη διαφορά, αλλά πέρασε ξανά μπροστά με 73-75, στέλνοντας και πάλι το άγχος στην τουρκική ομάδα.

Η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο και κάθε φάση μετρούσε… χρυσάφι. Με το σκορ ισόπαλο 79-79, ο Νικ Καλάθης με μεγάλο τρίποντο στη λήξη της επίθεσης στα 49’’ έκανε το 79-82 για τον Παναθηναϊκό, ο Μπράιαντ Ντάνστον κάρφωσε στα 33.3’ και η συνέχεια ήταν συγκλονιστική.

Ο Καλάθης έχασε την επίθεση και η Εφές είχε την ευκαιρία να «κλέψει» τη νίκη, όμως, ο ΜακΚόλουμ εγκλωβίστηκε στις… τανάλιες του Γκιστ και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 81-82.

Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής ήταν ο Νικ Καλάθης, ο οποίος έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του και υπέγραψε με τεράστια γράμματα τη νίκη των «πρασίνων». Καλή απόδοση είχαν επίσης ο Κρις Σίγνκλετον και ο Τζέημς Γκιστ που σημείωσαν από 11 πόντους.

Από την Αναντολού Εφές που έμεινε στην τελευταία θέση με ρεκόρ 2-6, ο Μπροκ Μότουμ ήταν ο κορυφαίος με 21 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Έρικ ΜακΚόλουμ είχε 16 πόντους με 2 ριμπάουντ και ο Βλαντιμίρ Στίματς σημείωσε 15 πόντους με 4 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 21-28, 44-48, 60-62, 81-82

 

 

 

Φωτό: euroleague.net