Print this page

Χάρισε πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό, περιμένει Ρεάλ ή… επανάληψη

Written by  Απρ 06, 2018

Ο Ολυμπιακός πέταξε μια διαφορά 16 πόντων από τα μισά του τρίτου δεκάλεπτου, είδε την Ζαλγκίρις να του κλέβει τη νίκη με 85-86 στην εκπνοή της παράτασης και με τελικό απολογισμό 19-11 χάρισε το πλεονέκτημα έδρας και στον Παναθηναϊκό, αναμένοντας πλέον την αναμέτρηση της Ρεάλ με την Μπάμπεργκ για να ολοκληρωθεί το παζλ των φετινών play off και να μάθει αν θα αντιμετωπίσει την «Βασίλισσα» ή το ζευγάρι θα ανταμώσει ξανά σε λίγες μέρες.

Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν με πάρα πολλές και σημαντικές απουσίες, καθώς δεν είχαν στη διάθεσή τους τους Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Παπανικολάου, Τζαμέλ ΜακΛήν και Κιμ Τιλί, ενώ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αγωνίστηκε με λίγες προπονήσεις, με συνέπεια να παρουσιάσουν δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα που διαμόρφωσαν την εξέλιξη του αγώνα.

Όσο οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν φρέσκοι, έδειξαν ότι ακόμα κι έτσι έχουν σημαντική διαφορά δυναμικότητας από την Ζαλγκίρις, φτάνοντας ακόμα και στο +16, ωστόσο, όταν τα πόδια βάρυναν, το καθαρό μυαλό χάθηκε και οι φιλοξενούμενοι διεκδίκησαν τη νίκη μέχρι το τέλος και κατάφεραν να την κατακτήσουν, τερματίζοντας στην 6η θέση με τρλικό απολογισμό 18 νίκες και 12 ήττες.

Με τις διαμορφωμένες συνθήκες, ο Ολυμπιακός είναι 4ος, ενώ μένει η αναμέτρηση που κλείνει το πρόγραμμα της κανονικής περιόδου ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπάμπεργκ, με τους Ισπανούς να είναι πλέον εκείνοι που θα κληθούν να… επιλέξουν σε ποια έδρα θα αγωνιστούν με μειονέκτημα. Αν νικήσουν, αυτομάτως ο Ολυμπιακός θα πάει στην 3η θέση, αφού υπερτερεί στην τριπλή ισοβαθμία με Παναθηναϊκό και Ρεάλ και οι σημερινοί αντίπαλοι θα ξαναβρεθούν στα play off, με την «Βασίλισσα» να πηγαίνει με μειονέκτημα στο ΟΑΚΑ.

Σε αντίθετη περίπτωση, η βαθμολογία μένει ως έχει αυτή τη στιγμή και η Ζαλγκίρις θα βρεθεί απέναντι στον Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ.

Με πολύ καλή άμυνα και τον Σπανούλη να σκοράρει και να οργανώνει καλά ο Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς με 10-2, ενώ συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό και χωρίς να αφήνει στην Ζαλγκίρις περιθώρια να κάνει το παιχνίδι της, η διαφορά έφτασε και το +15 (23-8) και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με την ελληνική ομάδα να προηγείται με 25-10.

Πρωταγωνιστής στο διάστημα αυτό ήταν ο Χόλις Τόμπσον, ο οποίος ξεκίνησε με 4/4 δίποντα και συνολικά 8 πόντους, αξιοποιώντας στο έπακρο την ευκαιρία που του έδωσε ο προπονητής του και δηλώνοντας την… παρουσία του στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Ο ρυθμός έπεσε στο δεύτερο δεκάλεπτο και με τον Ολυμπιακό να είναι πολύ άστοχος, η Ζαλγκίρις μείωσε σε 32-25, όμως, δυο συνεχόμενα τρίποντα από Παπαπέτρου και Στρέλνιεκς έκαναν γρήγορα το 38-25 και το ημίχρονο βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 44-31.

Με ενέργεια, τρέξιμο και πίεση σε όλο το γήπεδο, ο Ολυμπιακός ανέβασε τη διαφορά στο +16 (54-48) και έδειχνε να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι, όμως, μια ανεξήγητη καθίζηση στο τελευταίο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου, έφερε ένα σερί 13-0 για την Ζαλγκίρις, που με επιμέρους σκορ δεκάλεπτου 16-25, μείωσε σε 59-56 και έδωσε άλλο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση.

Το σερί έφτασε το 15-0, με την Ζαλγκίρις να μειώνει στον πόντο (59-58) και το παιχνίδι να ξαναρχίζει από την αρχή, ολοκληρώνοντας την ανατροπή στο 36, όταν ισοφάρισε σε 69-69 και έδωσε δραματικό τόνο στο υπόλοιπο του παιχνιδιού.

Το τρίποντο του Αρτούρας Μιλάκνις έδωσε για πρώτη φορά στο παιχνίδι προβάδισμα στην Ζαλγκίρις με 71-74, που κατάφερε να το διατηρήσει με την κόπωση να κάνει την εμφάνισή της για τον Ολυμπιακό, με τον ίδιο παίκτη να κάνει το 76-80 ξανά με τρίποντο, καθώς έμπαινε το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ μείωσε γρήγορα σε 78-80, ο Παπαπέτρου έκλεψε τη μπάλα και ο Γουίλτζερ με κάρφωμα ισοφάρισε σε 80-80 με 5’’ να απομένουν.

Ο Γιανκούνας προσπάθησε να κλέψει τη νίκη, αλλά αστόχησε και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε για περισσότερα από 03:30 στην παράταση, με την Ζαλγκίρις να προηγείται με 80-84, παρ’ όλα αυτά, είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει την αναμέτρηση, μειώνοντας αρχικά με 2/2 βολές από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και στη συνέχεια με τον Μπόμπι Μπράουν να πηγαίνει στη γραμμή.

Ο Αμερικανός ευστόχησε στην πρώτη, αλλά αστόχησε στην δεύτερη, ωστόσο, ο Κάιλ Γουίλτζερ βρέθηκε στο σωστο σημείο και έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό 85-84 με 8,4’’ για το τέλος.

Ο Ουλανόβας έκανε την προσπάθεια για τη νίκη, αστόχησε, όμως, ο Γιανκούνας σαν από μηχανής... θεός έσπρωξε τη μπάλα στο καλάθι για το 85-86 με 2,9’’ στο ρολόι.

Η μπάλα πήγε στον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος αστόχησε στο τρίποντο της νίκης, που φέρνει τον Ολυμπιακό στην 4η θέση εν αναμονή του αποτελέσματος του αγώνα της Μαδρίτης.

Ο Βασίλης Σπανούλης τελείωσε με 16 πόντους και 6 ασίστ, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ σημείωσε 15 πόντους με 9 ριμπάουντ, ο Μπράιαν Ρόμπερτς είχε 12 πόντους, ενώ έπειτα από καιρό προσέφεραν βοήθειες ο Κάιλ Γουίλζερ που σημείωσε 9 πόντους με 4 ριμπάουντ και παραλίγο να γίνει ο ήρωας της αναμέτρησης και ο Χόλις Τόμπσον που είχε 8 πόντους με 7 ριμπάουντ.

Από την Ζαλγκίρις, ο Μπράντον Ντέιβις είχε 18 πόντους με 6 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα, ο Παούλιους Γιανκούνας είχε συνολικά 15 πόντους με 3 ριμπάουντ και ο Εντγκάρας Ουλανόβας τελείωσε με 11 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 25-10, 44-31, 59-56, 80-80, 85-86 (παρ.)

 

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.