Print this page

Διαβολο...μαζώματα, ερυθρό... σκορπίσματα

Written by  Οκτ 19, 2018

Ένας απελπιστικά κακός και κουρασμένος Ολυμπιακός, έμεινε από δυνάμεις στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και παραδόθηκε αμαχητί στην πολύ καλά διαβασμένη Αρμάνι Μιλάνο και γνώρισε την πρώτη του φετινή ήττα με το βαρύ 75-99 χάνοντας την ευκαιρία να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας και να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη «διαβολοβδομάδα» που ξεκίνησε με το εντυπωσιακό «διπλό» στην Βιτόρια.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν σε πολύ κακό βράδυ τόσο αμυντικά, όπως δείχνει και το τελικό παθητικό τους, όσο και επιθετικά, όπου στην κυριολεξία τα… έσπασαν, αφού δεν μπορούσαν να σκοράρουν ούτε με… αίτηση. Οι παίκτες του Ντέηβιντ Μπλατ είχαν μόλις 2/13 τρίποντα, 9/17 βολές και σκόραραν κατά βάση μόνο κάτω από το καλάθι, όπου για όσο δέσποζε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ήταν μέσα στην διεκδίκηση της νίκης.

Με την ήττα αυτή πήγ στράφι η υπερπροσπάθεια των δυο πρώτων αγωνιστικών, που επιβραβεύθηκε με δυο εμφατικές νίκες απέναντι σε Χίμκι και Μπασκόνια, απέδειξε ότι η φετινή Ευρωλίγκα είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, ενώ φανέρωσε και τις αρκετές αδυναμίες της ελληνικής ομάδας που θέλει ακόμα αρκετό χρόνο για να δέσει, όπως την έχει σχεδιάσει ο προπονητής του.

Στο τέλος δεν έλειψαν και τα νεύρα, με τον Μάικ Τζέημς να ανοίγει διάλογο με τους οπαδούς, αλλά και με κάποιους παίκτες του Ολυμπιακού, όμως, το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Όπως σε όλα τα γήπεδα της Euroleague, πριν το τζάμπολ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Πάτρικ Μπάουμαν, ο οποίος έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών.

Με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να έχει ήδη 4 πόντους και 3 ριμπάουντ από το πρώτο λεπτό, ο Ολυμπιακός μπήκε με διάθεση να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και να τροφοδοτήσει τον ψηλό του, ο οποίος βρίσκεται σε εντυπωσιακή κατάσταση στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ο σέντερ των «ερυθρόλευκων» έκανε τρομερό ξεκίνημα, όπως εξαιρετικό ξεκίνημα έκανε και στον αντίποδα ο Βλαντιμίρ Μίτσοφ, ο οποίος με 3/3 τρίποντα έφτασε τους 13 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, βοηθώντας την Αρμάνι να δημιουργήσει ένα προβάδισμα (17-20) και το χορταστικό πρώτο δεκάλεπτο να βρει την ελληνική ομάδα να προηγείται με 26-24, χάρη στην ενέργεια και το σκοράρισμα που έδωσε ερχόμενος από τον πάγκο ο Βαγγέλης Μάντζαρης.

Το παιχνίδι διατήρησε τον ρυθμό του και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τις δυο ομάδες να τρέχουν ασταμάτητα, να εναλλάσσονται στο σκορ και να μην καταφέρνει καμία να ξεφεύγει στο ελάχιστο, διατηρώντας έντονο το ενδιαφέρον της αναμέτρησης. Οι φιλοξενούμενοι, παρ’ όλα αυτά, βρήκαν αρκετά μεγάλα σουτ από την περιφέρεια για να πάρουν διαφορά 7 πόντων (37-44) και να κλείσουν το πρώτο ημίχρονο με προβάδισμα με 44-41.

Ο ρυθμός έπεσε στο δεύτερο μέρος, με τον Ολυμπιακό να έχει ενέργεια και διάθεση να τρέξει, αλλά να είναι αρκετά άστοχος τόσο από την περιφέρεια, όσο κυρίως από τη γραμμή των βολών, δίνοντας στους φιλοξενούμενους την ευκαιρία να έχουν τον έλεγχο της αναμέτρησης, να πάρουν για πρώτη φορά διψήφια διαφορά (59-71) και να βάζουν την ελληνική ομάδα σε έντονο προβληματισμό στο τέλος της περιόδου (63-73).

Με τον χρόνο υπέρ της, η Αρμάνι έφτασε γρήγορα το +14 (65-79) και έγινε το απόλυτο αφεντικό του παιχνιδιού, φτάνοντας την στην μέγιστη τιμή της με το τρίποντο του Τζέημς για το τελικό 75-99.

Ο Αμερικανός πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν για μια ακόμα φορά… καυτός απέναντι στους «ερυθρόλευκους», τελειώνοντας την αναμέτρηση με 22 πόντους και 5 ασίστ και ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του μαζί με τον Νεμάνια Νέντοβιτς που στο δεύτερο μέρος ήταν καταπληκτικός και τελείωσε με 20 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα, τον Βλαντιμίρ Μίτσοφ που έφτασε τους 19 πόντους με 4 ριμπάουντ και τον Αρτούρας Γκουντάιτις που σημείωσε 11 πόντους με 4 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα.

Το double-double του Νίκολα Μιλουτίνοφ με 15πόντους, 10 ριμπάουντ και 2 κοψίματα και η πολύ καλή εμφάνιση του Βαγγέλη Μάντζαρη που τελείωσε με 12 πόντους, 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ δεν είχαν αντίκρυσμα, με τον Σάσα Βεζένκοφ να προσθέτει 12 πόντους με 4 ριμπάουντ και τον Γιώργο Πρίντεζη 13 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 26-24, 41-44, 63-73, 75-99

 

 

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.