Print this page

Δεν τον γλίτωσε ούτε ο συγκλονιστικός Γουέμπερ

Written by  Μαρ 29, 2019

Παρά τη συγκλονιστική εμφάνιση του Μπριάντε Γουέμπερ, η Ζαλγκίρις Κάουνας εξελίσσεται στον χειρότερο εφιάλτη του Ολυμπιακού, καθώς πήρε την 7η νίκη της στις τελευταίες 8 μεταξύ τους αναμετρήσεις και 4η συνεχόμενη, αυτή τη φορά με 68-72, πληγώνοντας την ελληνική ομάδα πολύ άσχημα, αφού του στερεί την ευκαιρία να κρατήσει την τύχη του στα χέρια της και την φέρνει ένα βήμα πριν τον πρόωρο αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Οι Λιθουανοί έπαιξαν εξαιρετικά έξυπνα και δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια ούτε όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +12, έπαιξαν μεθοδικά και με υπομονή και εκμεταλλεύθηκαν όλες τις ευκαιρίες που της έδωσαν οι Πειραιώτες, καθώς και την κόπωση από την λειψανδρία και τα φάουλ που στέρησαν την αμυντική δυνατότητα στα τελευταία λεπτά και έφυγαν με μια σημαντική νίκη που τους φέρνει στο 14-15, οσο και ο Ολυμπιακός και διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες τους για πρόκριση στα play off, την ώρα που οι αντίστοιχες της ελληνικής ομάδας ψαλιδίζονται επικίνδυνα.

Έτσι, πήγε χαμένη η συγκλονιστική παρουσία του Μπριάντε Γουέμπερ, που ξεσήκωσε άπειρες φορές το κοινό στο πόδι, καθώς και το… δώρο της Ρεάλ και Φενερμπαχτσέ, αλλά οι προσπάθειες του Αμερικανού γκαρντ δεν είχαν αντίκρισμα σε μια ακόμα πολύ κακή βραδιά για τους «ερυθρόλευκους» στην φετινή περίοδο.

Ο Ντέηβιντ Μπλατ είδε έναν ακόμα πονοκέφαλο να προστίθεται στα πολλά προβλήματά του, καθώς εκτός από τους Σπανούλη και Στρέλνιεκς που ήταν εκτός μάχης, ο Γιώργος Πρίντεζης ταλαιπωρήθηκε από υψηλό πυρετό και μπήκε στην 12αδα χωρίς να έχει συμμετάσχει στις τελευταίες προπονήσεις της ομάδας, ξεκινώντας, ωστόσο, στην αρχική πεντάδα.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, οι φίλοι του Ολυμπιακού χειροκρότησαν θερμά τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας, καθώς και τους τραυματίες, ενώ αποδοκίμασαν έντονα τον προπονητή της Ζαλγκίρις, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Με πάθος, ταχύτητα και ενέργεια από τον κόσμο που τραγουδούσε από το πρώτο δευτερόλεπτο, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 7-2, ενώ με την… τρέλα του Μπριάντε Γουέμπερ έφτασε το +7 (15-8), ωστόσο, αυτό το προβάδισμα φάνηκε περισσότερο να αγχώνει τους «ερυθρόλευκους», με την Ζαλγκίρις να μειώνει στο τέλος του δεκάλεπτου σε 18-16.

Η ελληνική ομάδα έχασε τον προσανατολισμό της με την έναρξη του δεύτερου δεκάλεπτου, με συνέπεια οι φιλοξενούμενοι να κάνουν σερί 8-0 για να προηγηθούν με 18-24, όμως, οι Γουέμπερ και Μιλουτίνοφ έβαλαν και πάλι… φωτιά στο ΣΕΦ, σπρώχνοντας τον Ολυμπιακό ξανά στο προβάδισμα (36-28) και το ημίχρονο τον βρήκε μπροστά με 38-34.

Ο Γουέμπερ ήταν σε μεγάλα κέφια και με πάθος και μπόλικη ενέργεια παρέσυρε τους συμπαίκτες του να πάρουν για πρώτη φορά διψήφιο προβάδισμα (51-39) και φάνηκε να έχουν πάρει τον έλεγχο της αναμέτρησης, αλλά αυτό απείχε αρκετά από την πραγματικότητα, αφού οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν εντελώς το μυαλό τους, υπέπεσαν σε σειρά από επιπόλαια λάθη, δεν ξανασκόραραν μέχρι τη λήξη της περιόδου, κάτι που η Ζαλγκίρις εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο και με σερί 9-0 μείωσε εκ νέου στους 3 (51-48) και έδωσε άλλο ενδιαφέρον στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο.

Το σερί έφτασε το 14-0 για να περάσει ξανά μπροστά η Ζαλγκιρις (51-53) και το παιχνίδι να ξαναρχίσει από την αρχή, με την αγωνία όσο περνούσε η ωρα να φτάνει στο κατακόρυφο.

Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να δημιουργούν μια μικρή διαφορά (57-62) όσο ο Ολυμπιακός τα περίμενε όλα από τον συγκλονιστικό Γουέμπερ, όμως, παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι πήγε στον πόντο μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Με τους Παπανικολάου και Γουέμπερ φορτωμένους με 4 φάουλ και τον χρόνο να κυλά εις βάρος της ελληνικής ομάδας, η Ζαλγκίρις προηγήθηκε με 65-68 στα 01:15 πριν τη λήξη, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 1/2 βολές μείωσε σε 66-68 στα 53,8’’, χάθηκαν εκατέρωθεν ευκαιρίες για καλάθι και με το άγχος να τον έχει κυριεύσει, ο Ολυμπιακός έστειλε τον Γκριγκόνις στις βολές με 6,5’’ να απομένουν.

Ο Λιθουανός δεν λάθεψε, έγραψε το 66-70, ο Ολυμπιακός εκτέλεσε πολύ γρήγορα με τον Μιλουτίνοφ μετά την επαναφορά από το τάιμ άουτ για το 68-70 στα 5,1’’ και ο Γκριγκόνις ξανά με δύο εύστοχες βολές έγραψε το τελικό 68-72 για την Ζαλγκίρις που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ο Άαρον Γουάιτ ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ζαλγκίρις με 14 πόντους, ο Μπράντον Ντέηβις είχε 13 πόντους με 7 ριμπάουντ και ο Λέο Βέστερμαν είχε 11 πόντους με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Ο Μπριάντε Γουέμπερ ήταν συγκλονιστικός με 26 πόντους, 4 ριμπάουντ, μία ασίστ και 2 κλεψίματα, όπως και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ που έκανε double-double με 18 πόντους, 12 ριμπάουντ και 2 ασίστ, αλλά πέραν αυτών κανείς «ερυθρόλευκος» δεν μπόρεσε να προσφέρει το κάτι παραπάνω που θα χάριζε τη νίκη στην ελληνική ομάδα.

Τα δεκάλεπτα: 18-16, 38-34, 51-48, 68-72

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.