Print this page

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ!

Written by  Μάι 19, 2019

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η νέα Πρωταθλήτρια Ευρωπης, αφού στον μεγάλο τελικό του Final Four της Turkish Airlines Euroleague στη Βιτόρια, επικράτησε της Αναντολού Εφές με 91-83 και κατέκτησε έναν ακόμα τίτλο στην πλούσια ιστορία της, με τον Δημήτρη Ιτούδη να είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής που φτάσει τις δύο κατακτήσεις.

Η ρωσική ομάδα ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, έβγαλε την τεράστια ποιότητά της και το βάθος του πάγκου της, την εμπειρία και τις μεγάλες της προσωπικότητες και, παρά το γεγονός ότι στο τέλος παραλίγο να πάθει ξανά… Ολυμπιακό, επιτρέποντας στην Εφές να μειώσει στους 4 πόντους, έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, τον οποίο είχε κατακτήσει τελευταία στον τελικό του 2016, απέναντι ξανά σε τουρκική ομάδα (σ.σ. Φενερμπαχτσέ).

Ο Δημήτρης Ιτούδης ξέσπασε σε κλάματα στο τέλος της αναμέτρησης αγκαλιά με τον πρόεδρο της ΤΣΣΚΑ, Σεργκέι Βατούτιν, με τους δυο άνδρες να επισφραγίζουν με έντονα συναισθηματικό τρόπο την πολύ δυνατή σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια, που έφερε και την ομάδα δυο φορές στην κορυφή της Ευρώπης.

Στον αντίποδα, η Αναντολού Εφές προσπάθησε για να φτάσει στον πρώτη της τίτλο, έδειξε ότι μπορεί να είναι μια από τις πρωταγωνίστριες των επόμενων ετών, αλλά προς το παρόν της λείπει ακόμα η εμπειρία της τελικής φάσης, ωστόσο, είχε στις τάξεις της έναν εντυπωσιακό Λάρκιν που παραλίγο να γυρίσει την αναμέτρηση μόνος του.

Με γρήγορο ρυθμό από το ξεκίνημα και διάθεση να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Σέιν Λάρκιν, η Εφές προηγήθηκε με 7-3, ωστόσο, η ΤΣΣΚΑ ισορρόπησε άμεσα το παιχνίδι, πήρε τον έλεγχο των ριμπάουντ, βρήκε πολλές λύσεις από τα 6,75 μ., ιδιαίτερα με τον Κόρι Χίκινς που είχε 3/3 τρίποντα (6/8 η ρωσική ομάδα στην πρώτη περίοδο) και πήρε γρήγορα διψήφια  διαφορά (17-29), πριν κλείσει το δεκάλεπτο με προβάδισμα 9 πόντων (20-29).

Η Εφές χρειάστηκε κάτι περισσότερο από 3’ για να σημειώσει καλάθι στη δεύτερη περίοδο, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η ΤΣΣΚΑ για να στείλει τη διαφορά στο +14 (20-34), με την τουρκική ομάδα, παρ’ όλα αυτά, να βρίσκει τρόπο να αλλάξει την εικόνα της και με αντεπίθεση διαρκείας, να μειώσει στο καλάθι (42-44) με τη λήξη του ημιχρόνου και να δώσει ξανά ενδιαφέρον στο δεύτερο μέρος.

Με τρίποντο του Σίμον, η Εφές ολοκλήρωσε την ανατροπή για να περάσει μπροστά με 45-44, όμως, η ΤΣΣΚΑ έβγαλε και πάλι αντανακλαστικά για να προηγηθεί με +8 (49-57) και να αναλάβει ξανά τα ηνία της αναμέτρησης.

Με τους παίκτες του Αταμάν να δείχνουν χαμένοι σε αυτό το διάστημα, η ΤΣΣΚΑ δεν έχασε την ευκαιρία, εκτόξευσε τη διαφορά στο +14 (54-68) και πήρε σημαντκό προβάδισμα, ωστόσο, η Εφές απάντησε εκ νέου με σερί 8-0 μέχρι το τέλος του δεκάλεπτου, όταν και μείωσε με μεγάλο τρίποντο του Λάρκιν στην εκπνοή σε 62-68.                                                                          

Η τουρκική ομάδα μείωσε μέχρι τους 4 (69-73), αλλά η ΤΣΣΚΑ δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει τον τίτλο να ξεφύγει από τα χέρια της. Με γρήγορη αντεπίθεση και σφιχτή άμυνα, η ρωσική ομάδα έστειλε και πάλι τη διαφορά στο +12 (71-83) και με το χρόνο να λειτουργεί υπέρ της, το μόνο που χρειάστηκε ήταν να διατηρήσει το προβάδισμά της.

Παρά την προσπάθεια της Εφές να ξαναμπεί στο παιχνίδι, μειώνοντας σε 81-85, η μοίρα του παιχνιδιού είχε ήδη προδιαγραφεί και το τελικό 83-91 χάρισε στην «ρωσική αρκούδα» έναν ακόμα τίτλο Πρωταθλητή Ευρώπης, που πανηγυρίστηκε έξαλλα στις κερκίδες.

Ο Γουίλ Κλίμπουρν με τον Κόρι Χίγκινς ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της αναμέτρησης με τον πρώτο να σημειώνει 20 πόντους (4/6 τρίποντα) με 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα κόψιμο και τον δεύτερο 20 πόντους (4/5 τρίποντα) με 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ ο Νάντο Ντε Κολό τελείωσε με 15 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ σε μια θριαμβευτική βραδιά για την ρωσική ομάδα.

Ο Σέιν Λάρκιν ήταν και πάλι μια ομάδα μόνος του, αλλά οι 29 πόντοι που σημείωσε δεν ήταν αρκετοί για να χαρίσουν στην Εφές το τρόπαιο. Ο Κρούνοσλαβ Σίμον έκανε double-double με 15 πόντους 10 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ το ίδιο έκανε και ο Μπράιαντ Ντάνστον με 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και 2 ασίστ, με τον Βασίλιε Μίσιτς να προσθέτει 10 πόντους με 5 ασίστ.

                                    

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 42-44, 62-68, 83-91

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.