Print this page

Ένα βήμα μπροστά, τρία βήματα πίσω…

Written by  Οκτ 18, 2019

Ο Ολυμπιακός έκανε τρομερό πισωγύρισμα, μετά την εύκολη νίκη του επί της Βαλέθια, αφού σε ένα πολύ κακό επιθετικά παιχνίδι, όπου είχε τραγική επίδοση από τα 6,75 μ., γνώρισε την άσχημη ήττα από την μέχρι σήμερα τελευταία της βαθμολογίας Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης με 68-77 στην παράταση (κ.α. 64-64) και συνεχίζει να προβληματίζει έντονα με την εικόνα που δείχνει ως τώρα στο ξεκίνημα της σεζόν.

Οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν με το εξωφρενικά κακό 6/30 στα τρίποντα, επίδοση που δεν μπορεί να προσφέρει καμία ελπίδα για νίκη απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, πόσο μάλλον απέναντι σε μια ομάδα που ξεκίνησε με δυο βαριές ήττες και έψαχνε την πρώτη της στην ιστορία της στην διοργάνωση.

Αυτήν την πέτυχε, αφού βρήκε τους Πειραιώτες χωρίς έμπνευση, με τρομερό εκνευρισμό εξαιτίας της αστοχίας, κακή δημιουργία και έλλειψη εναλλακτικής, αφού δεν έμπαιναν τα τρίποντα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και παίκτες-κλειδιά έδειχναν άτολμοι και χαμένοι στη γενικότερη μετριότητα.

Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν στο 1-2 και με τα δύο πολύ δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια που ακολουθούν, με Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί θεαματικά, αν δεν θέλουν να δουν τη χρονιά να κινδυνεύει να χαθεί από πολύ νωρίς.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα την ίδια πεντάδα που ξεκίνησε και με την Βαλένθια, με τους «ερυθρόλευκους» να ξεκινούν ξανά εκπληκτικά και να προηγούνται με 12-0 στο 5’, όμως, αυτή τη φορά δεν φρόντισε να προστατεύσει την… επένδυσή του, επιτρέποντας στην Ζενίτ, όχι μόνο να μειώσει, αλλά και να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα 19-20, χάρη σε τρίποντο στην εκπνοή του Τρούσκιν.

Η Ζενίτ, που ξεκίνησε με 5/6 τρίποντα, προηγήθηκε με 21-26 με την έναρξη του δεύτερου δεκάλεπτου, με την ελληνική ομάδα να παίρνει ενέργεια αρχικά με τον Πάντερ και, στη συνέχεια, με τον Σπανούλη και, εκμεταλλευόμενη και το μπόνους των βολών από τα γρήγορα φάουλ των φιλοξενούμενων, να απαντά με σερί 10-0 για το 31-26.

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, ήταν τρομερά άστοχος από την περιφέρεια (ξεκίνησε με 0/11 τρίποντα) και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια διαφορά ασφαλείας, με την ρωσική ομάδα να προηγείται και στο ημίχρονο με 36-38.

Οι Πειραιώτες εξακολούθησαν να… σπάνε τα καλάθια και με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, με την Ζενίτ να παίρνει πια μια διαφορά 10 πόντων (38-48), με τον Ολυμπιακό να κάνει σερί 7-0 για να μειώσει σε 45-48, αλλά η νευρικότητα που είχε καταλάβει τους «ερυθρόλευκους» απόρροια της ασύλληπτης αστοχίας, έφερε ξανά τη ρωσική ομάδα σε διαφορά ασφαλείας και στο 47-53 στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου.

Με «ατσάλινη» άμυνα, ο Ολυμπιακός κράτησε την Ζενίτ χωρίς πόντο για 4’ στην τελευταία περίοδο, αλλά στο διάστημα αυτό σκόραρε μόλις 3 πόντους με τον Πάντερ, με συνέπεια να μην μπορεί να καλύψει την διαφορά κι έτσι η ρωσική ομάδα, βρέθηκε ξανά στο +7 (50-57), με τον χρόνο να κυλάει πια εις βάρος των «ερυθρόλευκων».

Δύο συνεχόμενα τρίποντα από τον Αντώνη Κόνιαρη έδωσαν σημαντική ανάσα στην ελληνική ομάδα, ενώ έβαλαν στο παιχνίδι και την εξέδρα, με τον Ολυμπιακό να μειώνει σε 58-59, αλλά το τρίποντο του Χόλλινς αμέσως μετά, του έκοψε τη φόρα.

Ο Κέβιν Πάντερ με τρίποντο στα 45,1’’ μείωσε σε 61-64,  Ολυμπιακός έβγαλε την άμυνα και ο Κώστας Παπανικολάου με μεγάλο τρίποντο στα 6,5’’ έφερε το παιχνίδι στα ίσια (64-64).

Μετά το τάιμ άουτ του Πλάθα, η Ζενίτ είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη, αλλά το τρίποντο του Κβοστόφ βρήκε σίδερο και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Κώστας Παπανικολάου με 1/2 βολές έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό έπειτα από πάρα πολλή ώρα με 65-64, αλλά η Ζενίτ απάντησε άμεσα για να προηγηθεί ξανά με 65-70 και ουσιαστικά δεν υπήρξε επιστροφή, αφού οι Πειραιώτες παρέδωσαν… πνεύμα και η ήττα ήρθε απολύτως φυσιολογικά με το τελικό 68-77 να πληγώνει σημαντικά την ελληνική ομάδα.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε και πάλι double-double με 16 πόντους, 16 ριμπάουντ και ένα κόψιμο, σε μια βραδιά που, παρ’ όλα αυτά, δεν τροφοδοτήθηκε όσο θα επέβαλε η εικόνα του παιχνιδιού και ο Κέβιν Πάντερ είχε 16 πόντους με 4 ριμπάουντ, με την προσφορά των υπολοίπων της αναμέτρησης να κυμαίνεται στη γενικότερη μετριότητα της ομάδας.

Από την Ζενίτ, ο Ματέους Πονίτκα έκανε μεγάλη ζημιά με 18 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Γκουστάβο Αγιόν έκανε double-double με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ και ο Άλεξ Ρένφρο είχε επίσης 10 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 36-38, 47-53, 64-64, 68-77 (παρ.)

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net