Print this page

Βελτιωμένος, ουσιαστικός και… όσο κερδίζει, ελπίζει

Written by  Ιαν 30, 2020

Ένας φανερά βελτιωμένος Ολυμπιακός, έκανε πολύ καλό παιχνίδι απέναντι στην Μπασκόνια, της οποίας επικράτησε με 80-70 και ανέβηκε στο 9-13 εξακολουθώντας να διατηρεί την επαφή του με την πρώτη οκτάδα, στόχος που εξακολουθεί και παραμένει αρκετά δύσκολος.

Οι «ερυθρόλευκοι» αυτή τη φορά είχαν καθαρό μυαλό, υπομονή και συγκέντρωση στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, σούταραν με αρκετά καλά ποσοστά από την περιφέρεια (10/27 τρίποντα), είχαν πολυπρόσωπη δημιουργία με 21 ασίστ (Ρότσεστι 4, Μπόλντγουιν 6, Σπανούλης 4), πήραν πολλά από πολλούς, ενώ ακόμα και στα κενά διαστήματά τους λειτούργησαν πολύ καλά στην άμυνα, χωρίς να επιτρέψουν στους φιλοξενούμενους να ελπίσουν στην νίκη που θα τους διατηρούσε επίσης σε επαφή με την οκτάδα (8-14).

Στα θετικά η εξαιρετική πρώτη παρουσία του Οκτάβιους Έλλις, ο οποίος έδειξε σαν… έτοιμος από καιρό, προσφέροντας σπουδαία πράγματα σε άμυνα και επίθεση και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, που δεν γέμισε το ΣΕΦ, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα.

Η νίκη, ωστόσο, επισκιάστηκε από τον αρκετά σοβαρό τραυματισμό του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος πάτησε άτσαλα στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκάλεπτου και αποχώρησε κουτσαίνοντας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως υπέστη πολύ βαρύ διάστρεμμα.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού φορούσαν στην προθέρμανση μπλούζες με μήνυμα αφιερωμένο στη μνήμη του Αντώνη Νταή, ο οποίος «έφυγε» από την ζωή στις αρχές της εβδομάδας, ενώ πριν από το τζάμπολ προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με σημαντικές στιγμές του στον πάγκο της ομάδας.

Όπως σε όλα τα γήπεδα της Turkish Airlines Euroleague, πριν την έναρξη της αναμέτρησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ρόμπερτ Άρτσιμπαλντ και του Κόμπε Μπράιαντ, ενώ οι δυο ομάδες για να τιμήσουν τον θρύλο του ΝΒΑ που βρήκε τραγικό θάνατο την Κυριακή, ξεκίνησαν με παραβάσεις των 24 και 8 δευτερολέπτων.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε στην πεντάδα τον Όγκουστιν Ρούμπιτ στην θέση του Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στα πλευρά πριν το τζάμπολ και προτιμήθηκε να μην αγωνιστεί καθόλου, με τον Αμερικανό να ξεκινά καλά από την φυσική του θέση, σημειώνοντας τους 6 πρώτους πόντους των «ερυθρόλευκων» και να βοηθά σημαντικά και στην άμυνα για το αρχικό προβάδισμα 10-5.

Η Μπασκόνια προσπάθησε να τροφοδοτήσει τον Σενγκέλια και κατάφερε να μειώσει στον πόντο (15-14) και πέρασε μπροστά με 20-21, με τον Ολυμπιακό να προηγείται στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου με 25-24.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με πάθος και ταχύτητα στο δεύτερο δεκάλεπτο και με γρήγορο σερί 5-0 πήραν «κεφάλι» με 30-24, όμως, έχασαν την επαφή τους με το αντίπαλο καλάθι για περισσότερα από 3’, με συνέπεια οι φιλοξενούμενοι να ισοφαρίσουν σε 30-30.

Οι Πειραιώτες είχαν υπομονή, έτρεξαν όποτε χρειάστηκε και βρήκαν σουτ από την περιφέρεια, έχοντας αρκετά καλά ποσοστά (6/12 τρίποντα) και με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει 4/4 από τα 6,75μ., έκλεισαν το ημίχρονο με προβάδισμα 43-37.

Ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να έχει ενέργεια, αυτοσυγκέντρωση και καλή κυκλοφορία και κατάφερε πολύ γρήγορα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου να προηγηθεί με διψήφια διαφορά (50-40), όμως, και πάλι είχε ένα αρκετά μεγάλο κενό διάστημα, χωρίς, ωστόσο, να το πληρώσει… ακριβά με το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με τους «ερυθρόλευκους» να διατηρούν το προβάδισμα με 59-51.

Το γήπεδο… μούδιασε όταν στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκάλεπτου ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος πάτησε άσχημα στο παρκέ και γύρισε το πόδι του, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί και να μην επιστρέψει ξανά στο παιχνίδι, αυτό, ωστόσο, δεν επηρέασε τους συμπαίκτες του στο παρκέ που με ενέργεια και προσήλωση στην άμυνα, ανέβασαν τη διαφορά στους 14 πόντους (69-55) και έβαλαν τις βάσεις για τη νίκη.

Στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός έπαιξε και με το χρόνο και, χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα, έφτασε στην σημαντική νίκη με 80-70 που τον διατηρεί σε τροχιά οκτάδας.

Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ αξιοποίησε την ευκαιρία της απουσίας του Γιώργου Πρίντεζη και έδειξε ότι στη φυσική του θέση μπορεί να είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη μονάδα για τον Ολυμπιακό, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 19 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 κοψίματα.

Ο Βασίλης Σπανούλης είχε 16 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ 10 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ στην πρώτη του παρουσία με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, ο Οκτάβιους Έλις ήταν εξαιρετικός, τελειώνοντας με 11 πόντους, 7 ριμπάουντ και πολλές δυνατές άμυνες.

Από την Μπασκόνια, ο Τόρνικε Σενγκέλια είχε 14 πόντους με 7 ριμπάουντ, με τον Νικ Στάουσκας και τον Σαβόν Σιλντς να έχουν επίσης από 14 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 25-24, 43-37, 59-51, 80-70

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό; euroleague.net

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.