Print this page

Euroleague: Σαν σήμερα ο Μαριάνοβιτς έγραφε ιστορία το 2015 για τον Ερ. Αστέρα

Written by  Μαρ 26, 2020

Η Turkish Airlines Euroleague συνεχίζει τα αφιερώματα της στα κατορθώματα των παικτών που πέρασαν από την διοργάνωση. Αυτή τη φορά, θυμήθηκε μια σημαντική στιγμή του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, από τις 26 Μαρτίου 2015, φορώντας την φανέλα του Ερυθρού Αστέρα.

Εκείνη την ημέρα, ο Σέρβος σέντερ σημείωσε ένα ρεκόρ που κανένας παίκτης των «ερυθρόλευκων» του Βελιγραδίου δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει μέχρι σήμερα, στα 117 παιχνίδια της ομάδας που ακολούθησαν.

Ο Μαριάνοβιτς, σε μια σημαντική χρονιά για τον ίδιο, συγκέντρωσε 40 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, στην αναμέτρηση απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 39 βαθμών που είχε πιάσει ο ίδιος νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Ο ύψους 2,20μ. Σέντερ βρισκόταν στα μισά της σεόν που εκτόξευσε την καριέρα του. Έπειτα από το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα αρχικά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και, στη συνέχεια με την Ζαλγκίρις Κάουνας, τη σεζόν 2010-2011, όταν και δεν κατάφερε να πετύχει σπουδαία πράγματα, επέστρεψε στην πατρίδα του, όταν και βρέθηκε το καλοκαίρι του 2013 στον Ερυθρό Αστέρα, όπου και από νωρίς άφησε πολλές υποσχέσεις για την συνέχεια με 10,8 πόντους και 7,7 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα. Την επόμενη σεζόν εξελίχθηκε ως μια πραγματικά ανίκητη δύναμη, οδηγώντας τον Ερυθρό Αστέρα σε ρεκόρ 6-4 στην regular season, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις του στο Top 16.

Κυρίαρχος, παρά την ήττα

Το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2015, απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, ο Μαριάνοβιτς ήταν απλά ο… κυριαρχικός εαυτός του από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο, όταν είχε προλάβει να σημειώσει 5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 κοψίματα, πριν μείνει στον πάγκο έχοντας ήδη κάνει δύο φάουλ. Μέχρι το ημίχρονο, όπου ο Ερυθρός Αστέρας βρέθηκε σε πολύ κακό βράδυ και έμεινε πίσω στο σκορ με 22-39, ο Μαριάνοβιτς είχε προλάβει να προσθέσει ακόμα 6 πόντους και 2 ριμπάουντ στο δεύτερο δεκάλεπτο. Στο δεύτερο μέρος, ο Σέρβος «γίγαντας» βοήθησε ακόμα περισσότερο την ομάδα του να μειώσει την διαφορά, σημειώνοντας 12 πόντους με 3 ριμπάουντ στο τρίτο δεκάλεπτο, με τον Ερυθρό Αστέρα να καταφέρνει στην τέταρτη περίοδο να ισοφαρίσει σε 61-61, αλλά έμεινε από δυνάμεις και γνώρισε τελικά την ήττα με 68-73. Έτσι, πήγε χαμένη η εντυπωσιακή επίδοση του Μαριάνοβιτς που τελείωσε με 27 πόντους με 9/12 σουτ και 9/11 βολές, με 10 ριμπάουντ και 3 κοψίματα, συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Πρώτος σκόρερ της Άλμπα στην αναμέτρηση ο Μάρκο Μπάνιτς με 18 ποντους, ενώ ο Ρέτζι Ρέντινγκ είχε 11 ασίστ.

Μια ιστορική χρονιά

Η επίδοση του Μαριάνοβιτς εκείνη την βραδιά ήταν το 14ο από τα συνολικά 16 double-double που έκανε στην σεζόν, που αποτελούν ρεκόρ για την Euroleague. Εκείνη την σεζόν έπιασε επιδόσεις που μοιάζουν άπιαστες, καθώς είχε κατά μ.ο. 25,7 PIR και 10,7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Μέχρι σήμερα, μόνο ο Σέιν Λάρκιν της Αναντολού Εφές, που διανύει φέτος μια εκπληκτική χρονιά, κατάφερε να τον φτάσει με 25,8 PIR σε μια σεζόν, ωστόσο, που διακόπηκε απότομα. Ο Μαριάνοβιτς την σεζόν 2014-15, είχε επίσης μ.ο. 16,6 πόντους, κέρδισε τρεις φορές το βραβείο του MVP σε μια αγωνιστική, ενώ βρέθηκε έξι φορές στο Top 20 των καλύτερων επιδόσεων στο σύστημα αξιολόγησης, με νούμερα που αντιπροσωπεύουν τις 6 από τις 7 καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του Ερυθρού Αστέρα.

Η συνέχεια

Ο Ερυθρός Αστέρας ηττήθηκε στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του Top 16, με τον Μαριάνοβιτς να κάνει ισάριθμα double-doubles, ολοκληρώνοντας στην 7η θέση του 5ου Ομίλου (σ.σ. 8 ομάδες σε κάθε όμιλο) και δεν προκρίθηκε στα play off. Παρ’ όλα αυτά, ο Μαριάνοβιτς επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague 2014-15 και ήταν ο μοναδικός από τους παίκτες που επιλέχθηκαν, που η ομάδα του δεν προκρίθηκε στο Final Four της διοργάνωσης.

Πηγή και φωτό: euroleague.net