Print this page

Αφιέρωμα της Euroleague στο «πεταχτάρι» του Πρίντεζη (vid)

Written by  Απρ 02, 2020

Η Turkish Airlines Euroleague μνημονεύει την χαρακτηριστική κίνηση του Γιώργου Πρίντεζη, το γνωστό «πεταχτάρι» συνεχίζοντας τα αφιερώματά της, με τον εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι και από τους υποψηφίους για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας 2010-2020.

Στο αφιέρωμά της, η Turkish Airlines Euroleague αναφέρει:

Όταν ολοκληρωθούν τα ιστορικά βιβλία της χρυσής γενιάς του Ολυμπιακού Πειραιώς, ο Γιώργος Πρίντεζης θα έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο αφιερωμένο σε αυτόν. Ο αμφιδέξιος power forward έχει πετύχει τα πάντα με τις 283 συμμετοχές του, που αποτελούν ρεκόρ για του «Κόκκινους», είτε ως σταθερή δύναμη σε όλη τη διάρκεια της σεζόν είτε ως ο ψυχρός εκτελεστής που έχει κερδίσει αγώνες, σειρές και πρωταθλήματα με μεγάλα σουτ. Οι λόγοι για να τιμάται ο Πρίντεζης είναι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων της ευελιξίας και της μακροημέρευσής του στην ομάδα. Είναι τρίτος στην λίστα των κορυφαίων σκόρερ της διοργάνωσης με 3.209 πόντους, ενώ έχει διψήφιους μέσους όρους στο σκοράρισμα σε 10 διαφορετικές αγωνιστικές περιόδους. Τα 1.325 ριμπάουντ του τον κατατάσσουν στην πέμπτη θέση της ιστορίας, ενώ μόλις τρεις παίκτες των 2,05 μ. ή ψηλότεροι, έχουν σημειώσει περισσότερα από τα 201 τρίποντα της καριέρας του. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι τα σουτ τριών πόντων, για τα οποία ο Πρίντεζης είναι διάσημος.

Ο Πρίντεζης χρησιμοποιεί όλο το εύρος των ικανοτήτων του για να χρησιμοποιήσει το quick-release push shot του με το ένα χέρι, το οποίο μπορεί να πετύχει και με τα δύο χέρια. Κάποιες φορές είναι floater, κάποιες φορές περισσότερο hook και άλλες σουτ από το low post, σε κάθε περίπτωση είναι πάντα αποτελεσματικό και σχεδόν αδύνατο να τον σταματήσουν. Παίζοντας στο πλευρό του θρυλικού Βασίλη Σπανούλη, μαζί με κάποιους άλλους εξαιρετικούς playmakers όλα αυτά τα χρόνια, ο Πρίντεζης συχνά επωφελείται από τα γκαρντ που τραβούν την προσοχή της άμυνας πριν πασάρουν σε εκείνον, ο οποίος με μια σχεδόν ανεπαίσθητη κίνηση μπορεί να σκοράρει πριν οι αμυντικοί προλάβουν να αντιδράσουν.

Τα καλύτερο παράδειγμα της χαρακτηριστικής κίνησης του Πρίντεζη, ήρθε στις 13 Μαΐου 2012, στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη. Με τους «Κόκκινους» να είναι πίσω στο σκορ με έναν πόντο και το ρολόι να μηδενίζεται, ο Σπανούλης διείσδυσε στην ρακέτα, τράβηξε τέσσερις αμυντικούς πάνω του πριν πασάρει στον ελεύθερο Πρίντεζη, ο οποίος με ένα floater με το ένα χέρι πάνω στον MVP και Καλύτερο Αμυντικό εκείνης της χρονιάς, Αντρέι Κιριλένκο, που κατέληξε στο καλάθι και χάρισε στον Ολυμπιακό τον τίτλο της Euroleague με θεαματικό τρόπο. Αυτό το σουτ θα είναι για πάντα το απόλυτο highlight του Πρίντεζη, όμως, το βιογραφικό του περιλαμβάνει πολλά περισσότερα. Ο δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης, ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας την σεζόν 2016-17 και οδήγησε τον Ολυμπιακό, την ομάδα, με την οποία έχει περάσει 14 σεζόν σε τρία ελληνικά πρωταθλήματα. Και, σε ηλικία 35 ετών, παραμένει δυνατός.

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net