Print this page

Τσινέκε: «Σημασία έχει η απάντηση που βρίσκεις»

Written by  Μαρ 21, 2021

Η Έλενα Τσινέκε είναι η εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ στην March Madness. Στην... τρέλα της τελικής φάσης του κολλεγιακού μπάσκετ. Με την ομάδα της, το Σάουθ Φλόριντα, έφτασε ως τον τίτλο της περιφέρειας (ACC) και η ίδια βρέθηκε στην καλύτερη ομάδα τουρνουά. Πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία για που οδηγεί στον τίτλο του NCAA. Η αρχή θα γίνει απέναντι στο Oυόσινγκτον Στέιτ απόψε.

 

-Πόσο δύσκολη ήταν η ιδιαίτερη αυτή σεζόν για σένα και την ομάδα σου;

 «Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με πολλές προκλήσεις και εμπόδια. Κι εγώ βρέθηκα θετική σε τεστ για COVID 19 όπως αρκετοί ακόμη αθλητές και αθλήτριες. Όπως πολλές άλλες ομάδες, έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε σχετικά αργά την προετοιμασία μας. Αλλά όλα παίζουν το ρόλο τους, ώστε να γίνω καλύτερη αθλήτρια και μπασκετμπολίστρια. Κάποια πράγματα δεν είναι πάντα έτσι ακριβώς όπως τα περιμένεις. Σημασία έχει η απάντηση που βρίσκεις».

-Τι σημαίνει ο τίτλος της περιφέρειας για σένα;
Είμαι πολύ περήφανη για την ομάδα μου και την κατάκτηση του τίτλου της περιφέρειας. Πιστεύω παρά πολύ πως όταν έχεις πλήρη αφοσίωση και πίστη σ’ αυτό που κανείς οι κόποι σου ανταμείβονται. Η δουλειά που βάζω καθημερινά ατομικά, αλλά και όλες μας ως ομάδα είναι αντάξια του τίτλου. Ο τίτλος αυτός για μένα σημαίνει μια καινούργια αρχή για μεγαλύτερα πράγματα».

 -Είχες ακούσει για την March Madness, όπως όλοι μας, τι σημαίνει για σένα να βρίσκεσαι εκεί και σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Πόσο δύσκολος είναι ο πρώτος σας αντίπαλος;

«Από μικρή όταν έβλεπα ή άκουγα March madness με ενθουσίαζε παρά πολύ και έλεγα «μακάρι να ζήσω κι εγώ τέτοιες στιγμές και να παίξω σε τέτοιο επίπεδο». Να που αυτή η στιγμή έχει έρθει και ο Θεός μου έχει δώσει την ευκαιρία να βρίσκομαι σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο αντίπαλός μας θα είναι δύσκολος μόνο αν τον κάνουμε εμείς δύσκολο. Με λίγα λόγια, από εμάς εξαρτάται. Φυσικά είναι ένας δυνατός αντίπαλος με κάποιες διεθνείς παίκτριες όπως και η ομάδα μου. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις βασικές μας αρχές και να παίξουμε απόλυτα συγκεντρωμένες εναντίον του Washington State στον πρώτο γύρο».

-Πόσο εύκολη είναι η ζωή μακριά από την οικογένειά σου;
«Η ζωή μακριά από την οικογένεια μου, για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα εύκολη. Δύσκολη γιατί αγαπάω παρά πολύ την οικογένεια μου και το να βρίσκομαι κοντά της με γεμίζει με αγάπη και μπορώ κι εγώ η ίδια τους γεμίσω με αγάπη! Σε σχέση με πέρυσι που ήμουν πρωτοετής εννοείται είναι πιο εύκολα τώρα, καθώς έχω συνηθίσει το μέρος, τους ανθρώπους και γενικότερα την ζωή εδώ στην Φλόριντα. Μπορώ να πω ότι μου αρέσει η αλήθεια είναι. Στην τελική ξέρω ότι οι οικογένειά μου με στηρίζει και όποτε τη χρειαστώ θα είναι εκεί όποτε το κάνει πιο εύκολο να είμαι μακριά τους».

-Τι ρόλο παίζει η παρουσία της αδελφής σου στις ΗΠΑ, αν και όχι στο ίδιο κολλέγιο; Τι σπουδάζεις στο κολλέγιο;
«Η αδελφή μου παίζει στις Ηνωμένες πολιτείες επίσης και δε θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενη γι’ αυτο. Είναι τόσο ωραίο το συναίσθημα όταν γνωρίζεις ότι η δίδυμη σου αδερφή είναι κοντά σου, σε σύγκριση πάντα με την απόσταση... Ελλάδα - ΗΠΑ. Αυτό και μόνο με γεμίζει και μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω, καθώς η μία πάντα εμψυχώνει την άλλη. Είμαι πολύ περήφανη για την Κατερίνα και το πόσο αναπτύχθηκε μπασκετικά, αλλά και ως άνθρωπος. Η αγάπη που έχουμε η μία για την άλλη είναι ξεχωριστή. Αγαπάω την αδελφή μου όσο τίποτα άλλο. Εγώ σπουδάζω ψυχολογία και η Κατερίνα Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων».

-Τι βλέπεις να έχει βελτιωθεί στο παιχνίδι σου και τι θα ήθελες ακόμη να διορθώσεις;
«Όσον αφορά το παιχνίδι μου μπορώ να πω ότι έχω βελτιώσει το jump shoot μου και την αντίληψη του παιχνιδιού. Μπορώ να πάω ένας εναντίον ενός και να αναγνωρίσω πιο εύκολα ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για πάσα, drive, shoot... Έχω γίνει καλύτερη μαθήτρια του μπάσκετ. Φυσικά, ακόμα δεν έχω καταφέρει πολλά και υπάρχουν άπειρα πράγματα προς βελτίωση».

-Σκέφτεσαι καθόλου την Εθνική Ομάδα; Παρακολούθησες τους αγώνες στην προκριματική φάση και ειδικά τον τελευταίο; Ήσουν κομμάτι όλων των μικρών εθνικών ομάδων, θα ήθελες να επιστρέψεις;
«Φυσικά και σκέφτομαι την Εθνική Ομάδα και παρακολούθησα τους προκριματικούς αγώνες. Το να παίζεις στην Εθνική Ομάδα είναι η απόλυτη τιμή και σου χαρίζει μεγάλες και αξέχαστες στιγμές. Μετά από όλη την πορεία στις «μικρές» εθνικές, θα ήθελα να επιστρέψω και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου και σε αυτή των Γυναικών. Χάρηκα πολύ για την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ. Τα κορίτσια παίξαν σκληρά και το αξίζουν».

-Είσαι πλέον εσύ, η Κατερίνα, η Κριμίλη, η Χατζηλεοντή, η Εζέτζα, η Πράπα, αν και φέτος δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού… Οι περισσότερες και σε πρώτο ρόλο στο NCAA. Τι σημαίνει αυτό για το μπάσκετ Γυναικών στην Ελλάδα;

«Oι διακρίσεις όλων των κοριτσιών που παίζουν στην Αμερική συνεχίζουν να αξιώνουν το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ. Είμαστε μια χώρα που έχει παρά πολύ ταλέντο και όρεξη για δουλειά ειδικότερα στις νέες γενιές και εύχομαι να διακρινόμαστε όλο και πιο πολύ. Να βγουν και αλλά μεγάλα ονόματα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ όπως η Εβίνα Μάλτση, η Στέλλα Καλτσίδου, η Αρτέμις Σπανού και τόσες ακόμη».

 

Πηγή και φωτό: basket.gr