Print this page

Κύπελλο Ελλάδας: Μια υπόθεση... «αιώνιων» (vids)

Written by  Οκτ 08, 2014

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στο πρώτο μεγαλο crash-test της χρόνιας. Η κληρωτίδα του Κυπέλλου Ελλάδας είχε... κέφια φέτος και μετά από αρκετά χρονιά αναγκάζει τους δυο «αιώνιους» αντίπαλους να δώσουν την μάχη, όχι για το τρόπαιο, αλλά για την πρόκριση στα ημιτελικά.

 

Είναι αποδεκτό, βέβαια, από όλους ότι όποια ομάδα επικρατήσει, αυτομάτως γίνεται και το ακλόνητο φαβορί για να σηκώσει και την κούπα του Κυπέλλου Ελλάδας αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείει και το σενάριο της έκπληξης, αφού ειδικά φέτος οι ομάδες της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αποφασισμένες να επιστρέψουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα και να διεκδικήσουν το καλύτερο που τους αναλογεί.

Οι αναμετρήσεις των δυο «αιωνίων» για το Κύπελλο πάντα έκρυβαν συγκινήσεις και αγωνία. Το agapotobasket.gr θυμάται μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές  στο Κύπελλο Ελλάδας

1978-1979. Ο πρώτος «πράσινος» τίτλος

 Τη χρονιά εκείνη οι δυο «αιώνιοι» αντίπαλοι της Ελλάδας βρίσκονται αντιμέτωποι με φόντο την κατάκτηση του τροπαίου. Ο αγώνας έγινε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και βρήκε τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 79-72. Κόντος, Παπαπαντωνίου, Κοκολάκης, Κορωναίος και Στεργάκος ήταν τα πρωτιά «βιολιά» για την ομάδα του Κώστα Πολίτη, ενώ από τους «ερυθρόλευκους» του αείμνηστου Κώστα Μουρούζη ξεχώρισαν οι Γιατζόγλου, Διάκουλας  και Καστρινάκης.

1982-1983 και πάλι Παναθηναϊκός.

Με έναν Τάκη Κορωναίο σε μεγάλη μέρα ο Παναθηναϊκός επικρατεί του Ολυμπιακού στο κλειστό της Γλυφάδας με 72-62 και κατακτά για τρίτη φόρα στην ιστορία του το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Κορωναίος με 19 πόντους καταφέρνει να ξεπεράσει όλα τα αμυντικά πλανά του Γιώργου Μπάρλα και δίνει στο τριφύλλι το τρόπαιο.

1985-1986. Ακόμα μια «πράσινη» επικράτηση.

Οι «πράσινοι» έφτασαν εύκολα στην νίκη με 88-78 στον τελικό του ΣΕΦ, εδραίωσαν την κυριαρχία τους έναντι του Ολυμπιακού στο Κύπελλο και κατέκτησαν το 4ο τους τρόπαιο. Ντέιβιντ Στεργάκος με 25 και Λιβέρης Ανδρίτσος με 22 ήταν εκείνοι που υπέγραψαν την νίκη του «τριφυλλιού».

1994-1995 μικρό σκορ, μεγάλο πάθος.

Ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον Ολυμπιακό και το κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ που χρησιμοποίησαν οι «πράσινοι» λόγω τιμωρίας της έδρας τους είχε γεμίσει ασφυκτικά, καθώς όλοι περίμεναν αυτή την «τιτανομαχία». Και πώς να μην ήταν αλλώστε: από την μια ο Παναθηναϊκός, του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Γιαννάκη, του άρτι αφιχθέντος από τους «ερυθρόλευκους» Ζάρκο Πάσπαλι και του Στόγιαν Βράνκοβιτς και από την άλλη, ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός του Παναγιώτη Φασούλα, του μεγάλου Έντι Τζόνσον  και του Σάσα Βολκώφ που είχε κάνει τον αντίθετο από τον Πάσπαλι δρομολόγιο.

Η αναμέτρηση δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Το τελικό σκορ θυμίζει περισσότερο γυναίκειο μπάσκετ πάρα αντρικό σε τόσο μεγάλο επίπεδο, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 42-40 του Ολυμπιακού και προκρίνεται στην επομένη φάση του Κυπέλλου. Από εκείνον τον αγώνα χαραγμένος θα μείνει στην μνήμη των φιλών του Παναθηναϊκού ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε ο Στόγιαν Βράνκοβιτς στο τέλος , σκαρφαλώνοντας στην εξέδρα των φανατικών οπαδών του «τριφυλλιού».

 

 

 

 

1995-1996 Η βράδια του «human highlight film»

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε κάνει το κόλπο του αιώνα και είχε ντύσει στα «πράσινα» τον μεγαλύτερο παίχτη του ΝΒΑ που έχει περάσει ποτέ τον Ατλαντικό, τον Ντομινίκ Ουίλκινς. Οι εμφανίσεις του, όμως, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν πείσει κανέναν και ο Ντομινίκ περίμενε να δώσει τη δική του απάντηση.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1996 Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρηθήκαν για το Κύπελλο. Οι «πράσινοι» επικρατούν με 85-72 με τον Ουίλκινς να οργιάζει και να σμπαραλιάζει κάθε αμυντικό πλάνο του Γιάννη Ιωαννίδη. Η τελική στατιστική έγραψε 32 πόντους και από εκείνη τη βράδια και μετά ο Ντομινίκ ήταν αυτός που όλοι περίμεναν, ο ηγέτης. Ο Παναθηναϊκός έφτασε λίγο αργότερα στην κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ την Άνοιξη της ίδιας χρόνιας άρχισε να ράβει και τα ευρωπαϊκά του αστέρια και με καθοδηγητή σε όλες αυτές τις στιγμές τον Αμερικανό.

 

 

 

 

 2001-2002 Η βράδια του «στρατηγού» Αλφόνσο

Τη σεζόν 2001-2002 οι δυο ομάδες αναμετρηθήκαν στον ημιτελικό του θεσμού σε μια αναμέτρηση που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας. Ο Ολυμπιακός του Λευτέρη Σούμποτιτς επικρατεί του Παναθηναϊκού με 83-75 και παίρνει εκείνος το εισιτήριο για τον τελικό. Από τον Ολυμπιακό μεγάλος πρωταγωνιστής ένας άνθρωπος που έφυγε νωρίς από κοντά μας ο Αλφόνσο Φορντ, ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία του νεαρού τότε Θοδωρή Παπαλούκα.  Ο Ολυμπιακός φτάνει και σ την κατάκτηση του Κυπέλλου επικρατώντας στον τελικό του F4 του Αμαρουσίου με 74-66.

  

 

 

2002-2003. «Πράσινη» η πρόκριση.

Την αμέσως επομένη χρονιά ο Παναθηναϊκός παίρνει τη ρεβάνς για την ήττα του ένα χρόνο πριν στα ημιτελικά. Επικρατεί του Ολυμπιακού με 73-62 και παίρνει το εισιτήριο για το f4 όπου και κατακτά το Κύπελλο. Η αναμέτρηση εκείνη είχε γίνει στο κλειστό γήπεδο του Κορυδαλλού  λόγω ανακατασκευής του ΣΕΦ εν όψει Ολυμπιακών αγώνων.

 

  

2005. Η ευρύτερη νίκη του Παναθηναϊκού.

Στις 13/10/2005 ο Ολυμπιακός υποδέθηκε τον Παναθηναϊκό για τα προημιτελικά του κυπέλλου και το τελικό σκορ προκάλεσε αίσθηση. Οι «πράσινοι» επικρατήσαν 81-51 του Ολυμπιακού με τον Αλβέρτη να φωνάζει παρ’ όλα αυτά στους συμπαίκτες του να συνεχίσουν δυνατά για να πιάσουν το + 35 που ακόμα στοιχειώνει τα «πράσινα» όνειρα από εκείνο το αλησμόνητο 73-38 των τελικών του 1995. Τελικά το + 30 είναι η μεγαλύτερη νίκη έκτος έδρας του Παναθηναϊκού επί εποχής Γιαννακόπουλου.

  

 

 

2008. Η ώρα των τελικών.

Η σεζόν 2007-2008 για το Κύπελλο Ελλάδας ολοκληρώνεται με τον τελικό των «αιώνιων» στο γήπεδο του Ελληνικού. Οι «πράσινοι» που είχαν αποκλειστεί από την Ευρωλίγκα, θέλουν το τρόπαιο όσο τίποτα άλλο, το ίδιο και ο Ολυμπιακός που θέλει να σπάσει την «πράσινη» κυριαρχία και την ήδη μια πενταετία μακριά από τίτλους. Ο αγώνας σπάει καρδιές και τελικά, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 81-79 με τον Κώστα Τσαρτσαρή σε πολύ μεγάλη μέρα και προσέθεσε ένα ακόμα τρόπαιο στη συλλογή του.

 

 

 

 

2009. Η αρχή του δεύτερου triple-crown

Η επομένη χρονιά βρίσκει ξανά τους «αιωνίους» στον τελικό του Κυπέλλου. Το γήπεδο του Ελληνικού είναι ασφυκτικά γεμάτο και το τελικό σκορ δίνει στον Παναθηναϊκό ακόμα ένα Κύπελλο. Οι «πράσινοι» επικρατήσαν με 80-70 με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να κάνει ένα μεγαλο παιχνίδι και να οδηγεί με ασφάλεια το «τριφύλλι» σε ένα ακόμα Κύπελλο. Το τρόπαιο εκείνο ήταν το πρώτο της χρόνιας, καθώς θα ακλουθούσαν άλλα δυο, αυτό του πρωταθλήματος και, βέβαια, αυτό της Ευρωλίγκας.

 

 

 

2010. Η ώρα του Ολυμπιακού.

Το 2010 και για τρίτη σερί χρονιά ο τελικός του Κυπέλλου είναι υπόθεση «αιώνιων». Στο γνωστό πλέον τόπο τέλεσης  του αγώνα, το κλειστό του Ελληνικού, οι δυο ομάδες χαρίζουν στιγμές έντασης και αγωνίας. Αυτή τη φόρα το Κύπελλο βάφεται «κόκκινο», καθώς ο Ολυμπιακός σπάει την κυριαρχία των «πράσινων» και γίνεται εκείνος ο Κυπελλούχος Ελλάδας για το 2010. Το φωτεινό ταμπλό έδειξε 68-64  και τα «ερυθρόλευκα» πανηγύρια δεν είχαν τελειωμό.

 

 

 

2011. Το «ερυθρόλευκο» back-to back.

Η επομένη χρονιά είχε ξανά «κόκκινη» απόχρωση. Σε έναν ακόμα τελικό στο Ελληνικό, το Κύπελλο καταλήγει στον Ολυμπιακό ο όποιος επικρατεί με 74-68 του Παναθηναϊκού κάνει το 2/2 και φαίνεται ότι αρχίζει να  επιστρέφει σε πρωταγωνιστικά επίπεδα στο ελληνικό μπάσκετ.

 

 

  

2012. Η «πράσινη» επιστροφή.

Δυο χρονιές θα παραμείνει στο θρόνο του Κυπέλλου ο Ολυμπιακός. Τη σεζόν 2011-2012 το Κύπελλο αλλάζει κάτοχο. Ο Παναθηναϊκός καταφέρνει και επικρατεί του Ολυμπιακού με 71-70 και ανακτά τον τίτλο που έμελλε να είναι και ο τελευταίος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό, καθώς το καλοκαίρι εκείνης της χρόνιας αποχώρησε μετά από 13 χρονιά στον  πάγκο του «τριφυλλιού».

 

 

 

 

2013. Ένας τελικός που δεν έπρεπε να γίνει.

Στις 11/2/2013 γράφτηκε μια «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του αθλήματος. Ο τελικός του θεσμού του Κυπέλλου αμαυρώθηκε από επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων που ανάγκασε αστυνομία και διαιτητές να εκκενώσουν το γήπεδο του Ελληνικού και να γίνει η αναμέτρηση μπροστά σε «συγγενείς και φίλους». Ο αγώνας ολοκληρώνεται μετά από περίπου 3 ώρες με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 81-78 και να κατακτά το τρόπαιο.

  

 

 

2014. Η «πράσινη» πρόκριση

Πέρσι και έπειτα από έξι συνεχόμενους τελικούς, οι δυο «αιώνιοι» αγωνιστήκαν για μια θέση στον τελικό καθώς η κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους για τα ημιτελικά του θεσμού. Ο Ολυμπιακός πάει στο ΟΑΚΑ με τον αέρα του αήττητου καθώς μέχρι τότε δεν είχε πάρει κανένα «κίτρινο» φύλλο αγώνα σε καμία διοργάνωση όπου συμμετείχε, ενώ είχε επικρατήσει ήδη του «αιωνίου» αντιπάλου του στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με 55-45. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δείχνει  χαρακτήρα και πάρα τις απουσίες επικρατεί του Ολυμπιακού με 67-59, σπάει το αήττητο και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό. Οι «πράσινοι» λίγο καιρό αργότερα στον τελικό που έγινε στην Κρήτη, κατακτούν το Κύπελλο φτάνοντας τα 15 στο θεσμό.

  

 

 

Αυτή είναι η ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των «αιώνιων» για το θεσμό του Κυπέλλου. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι δυο ομάδες θα αφήσουν τα μαθήματα ιστορίας στην άκρη και θα  μονομαχήσουν στο ΟΑΚΑ για μια θέση, όχι στον ήλιο, αλλά στα ημιτελικά του θεσμού που θα τους φέρει αγκαλιά με τον τίτλο του φαβορί.