Print this page

Μισά τα κορμιά…διπλή η ψυχή

Written by  Οκτ 09, 2014

Ο νόμος του ΟΑΚΑ έδρασε και πάλι, με τον Παναθηναϊκό να κάνει απίστευτη ανατροπή στο τελευταίο ενάμιση λεπτό και με καλάθι του Μπατίστα στην εκπνοή του αγώνα πήρε μια πολύ σπουδαία νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό με 77-76 και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

 

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν κρύφτηκαν πίσω από τις απουσίες τους, έπαιξαν ψυχωμένα, δεν φοβήθηκαν ούτε όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 7 πόντους 1,30’’ πριν το τέλος και με επική ανατροπή και επιμέρους σκορ 9-1 γύρισε το παιχνίδι και πήρε μια ακόμα μεγάλη νίκη απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του. Μεγάλος πρωταγωνιστής της ανατροπής ήταν ο Νίκος Παππάς που πέτυχε 19 πόντους και έδειξε έτοιμος για μεγάλα πράγματα με τον Παναθηναϊκό, ενώ ειδική μνεία αξίζει στον Εστεμπάν Μπατίστα, όχι μόνο για το νικητήριο καλάθι που πέτυχε, αλλά και για το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του ματς ήταν ο μοναδικός σέντερ της ομάδας του, κέρδισε τις περισσότερες μάχες που έδωσε με τους αντιπάλους του και έδειξε ότι μπορεί πάνω του να στηριχθεί το «πράσινο» οικοδόμημα.

Από την πλευρά τους, οι παίκτες του Ολυμπιακού που δε θα μπορούν να πιστέψουν πως έχασαν και αυτό το παιχνίδι, δεν κατάφεραν ούτε απέναντι σε έναν λειψό από όλες τις πλευρές Παναθηναϊκό να πάρουν τη νίκη και ξεκινούν τη σεζόν με ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στο γόητρό τους.

Οι «πράσινοι» έπαιζαν με πάρα πολλές απουσίες, αφού εκτός μάχης ήταν οι Νέλσον, Μαυροκεφαλίδης, Γκιστ και Χαραλαμπόπουλος, ενώ από την πλευρά των «ερυθρόλευκων» απουσίαζαν οι εδώ και καιρό εκτός μάχης Ντάρντεν και Παπαπέτρου.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο αποφασισμένος και ψυχωμένος στο παιχνίδι και με πολύ καλή και πιεστική άμυνα πήρε μια διαφορά, ενώ περνώντας τη μπάλα στη ρακέτα κατάφερε να κερδίσει πολύ νωρίς το δεύτερο φάουλ του Μπράιαντ Ντάνστον, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στους «ερυθρόλευκους».

Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι ήταν πολύ άστοχοι (0/5 τρίποντα), χωρίς καθαρό μυαλό και με κακές επιλογές σε άμυνα και επίθεση, επιτρέποντας στον Παναθηναϊκό να πάρει τα ηνία του αγώνα με το ξεκίνημα της αναμέτρησης και τη διαφορά να φτάνει στο 6’ σε διψήφια νούμερα (14-4).

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να σφίξει την άμυνά του και με τον Ματ Λοτζέσκι να δίνει λύσεις από τα 6,75 μ. κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά και το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 17-14.

Ο Εστεμπάν Μπατίστα συνέχιζε να φορτώνει με φάουλ τους ψηλούς του Ολυμπιακού και, ταυτόχρονα, να προστατεύεται, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους φιλοξενούμενους, αφού όταν ο ίδιος δεν σκόραρε, πάσαρε με ακρίβεια στους συμπαίκτες του με αποτέλεσμα να υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων.

Με τον Ουρουγουανό να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης πετυχαίνοντας 10 πόντους και 6 ριμπάουντ ήδη στο ημίχρονο, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 33-32.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο «ζεστός» στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και με σερί 13-0 και συνολικά 17-0 από το 33-28 του 19’ πήρε προβάδισμα με +12 (33-45) και μπήκε στη θέση οτου οδηγού στην αναμέτρηση. Πρωταγωνιστής σε αυτό το διάστημα ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος, μόλις βρήκε ρυθμό, πέτυχε τους δέκα από τους 12 πόντους του.

Με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν καταφέρει να εγκλωβίσουν τους «πράσινους», η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 49-60 με το συνολικό επιμέρους σκορ από την τελευταία φορά που προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός να έχει φτάσει το 16-32.

Κι ενώ ο Ολυμπιακός φαινόταν να έχει τον έλεγχο του αγώνα, τρία τρίποντα στο πρώτο λεπτό του τελευταίου δεκαλέπτου από Μπλουμς και δυό από Παππά μείωσαν το σκορ σε 58-62 και έκαναν και ξανάβαλαν τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, απάντησαν με δύο δικά τους τρίποντα από Λαφαγέτ και Λοτζέσκι και ξαναέστειλαν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (58-68 στο 34’).

Με 6 συνεχόμενους πόντους του Νίκου Παππά, το Παναθηναϊκός μείωσε σε 66-70 και το τελευταίο τρίλεπτο προμηνυόταν δραματικό. Ένα τρίποντο του Ματ Λοτζέσκι και μία πολύ καλή άμυνα του Αμερικανοβέλγου που οδήγησε σε κλέψιμο έφεραν τον Ολυμπιακό στο +7 (68-75) κι εκεί λειτούργησε ο "νόμος του ΟΑΚΑ" και η μαγεία του αθλήματος, στο οποίο όσες φορές και να το βιώσει κανείς, δεν μπορεί ποτέ να πει "ποτέ".

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα εντυπωσιακό 7-0 σε ένα λεπτό και ισοφάρισε το παιχνίδι. Με 16’’ να απομένουν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε τάιμ άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση της ομάδας του. Ο Μπατίστα έκανε φάουλ στον Σλούκα 6,2’’ πριν το τέλος, ο γκαρντ του ολυμπιακού  ευστόχησε μόνο στη δεύτερη, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έτρεξαν γρήγορα στον αιφνιδιασμό και ο Μπατίστα με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα στα 0,4’’ έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 77-76 και μαζί τη νίκη και την πρόκριση στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Με τη νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός δεν πήρε μόνο την πρόκριση στον ημιτελικό της διοργάνωσης, αλλά κατάφερε ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλήγμα στο γόητρο του «αιώνιου» αντιπάλου του ήδη από το ξεκίνημα της αγωνιστικής σεζόν και πλέον είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Έδειξε δε ότι παρά τις απουσίες, παραμένει μια πάρα πολύ ισχυρή ομάδα με παίκτες μαχητές που μπορούν επάξια να καλύψουν το κενό των απόντων.

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός «κλώτσησε» μια τεράστια ευκαιρία να κάνει ιδανικό ξεκίνημα στη σεζόν και με την ήττα αυτή λογικά μπαίνει σε μακρά περίοδο εσωστρέφειας, αφού μια ήττα που κοστίζει έναν τίτλο δεν είναι ποτέ ευχάριστη για μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 33-32, 49-60, 77-76