Print this page

Σκοράροντας στη ζωή πάνω σε μια «σχεδία»

Written by  Ιουν 30, 2016

Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο φώτα, λάμψη, χρήμα, δόξα, κούπες και οπαδικές συγκρούσεις για το ποιος είναι καλύτερος. Είναι πάνω από όλα χαρά, διασκέδαση, αγάπη, αγώνας, υπομονή. Η ομάδα μπάσκετ της «σχεδίας» ήρθε για να... μείνει και να μας διδάξει με τον δικό της τρόπο τις αρχές του πραγματικού αθλητισμού. Αυτού που όλοι αγαπάμε και θα θέλαμε να υπηρετούμε.

Λίγες μέρες πριν η Εθνική Ομάδα Ανδρών πατήσει το παρκέ του Τορίνο και ριχτεί στη μάχη του προ-Ολυμπιακού τουρνουά, μια άλλη πιο μικρή διοργάνωση που, όμως, συγκεντρώνει πολλούς πόντους ενδιαφέροντος έρχεται να μας βάλει σε σκέψεις σχετικά με το πως πρέπει να αξιολογούμε τις προτεραιότητές μας.

«Τρίποντα αλληλεγγύης για τη “σχεδία”» λέει η σχετική ανακοίνωση και, όπως ήταν φυσικό, μας προκάλεσε αμέσως το ενδιαφέρον. Το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού συναντά την δημοσιογραφία της αλληλεγγύης. Ή αλλιώς, το «3x3 Urban Legends» συναντά την «σχεδία».

Το Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016 στις 17:00, τα ανοικτά γήπεδα ΓΣ Αρίων (πλ. Πλυτά) το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και το «3x3 Urbanlegends», η μεγαλύτερη σειρά 3x3 events υπό την αιγίδα της FIBA και η μοναδική στην Ελλάδα που συνδέεται απευθείας με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3x3 (3x3 WorldTour) συναντώνται σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό event αθλητισμού και αλληλεγγύης.

sxedia

Ένα τουρνουά 3x3 όπου δεν θα υπάρχουν ηττημένοι, αλλά θα είναι όλοι νικητές, αφού η συμμετοχή και μόνο αποτελεί μια μεγάλη νίκη της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που η οικονομική και κοινωνική κρίση έφερε σε δύσκολα μονοπάτια.

Όμως, αυτοί είναι εκεί, με το χαμόγελο πάντα στα χείλη, με αισιοδοξία, με αξιοπρέπεια και πάθος, αγωνίζονται καθημερινά να ξανακερδίσουν τη ζωή τους. Άνθρωποι μακροχρόνια άστεγοι, άνεργοι, γενικότερα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στέκονται σε ένα πόστο σε κάποιο σημείο της πόλης και πωλούν το περιοδικό δρόμου «σχεδία» προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο, μαζεύονται στα ανοικτά γήπεδα της οδού Τσόχα (πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην οδό Τσόχα), φορούν τα αθλητικά τους, παίρνουν τις «σπυριάρες» και αγωνίζονται να ξανακερδίσουν και την κοινωνική τους ζωή. Η ομάδα μπάσκετ είναι το καινούριο αθλητικό, μα πρωτίστως κοινωνικό πρότζεκτ της οργάνωσης «Διογένης ΜΚΟ», ναυαρχίδα της οποίας είναι το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα Αστέγων, που αυτές τις μέρες ετοιμάζεται για μια ακόμα συμμετοχή της σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Γλασκώνη, 10-17 Ιουλίου).

Η σκέψη για τη δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν ξεκάθαρη: υπάρχουν άνθρωποι αποκλεισμένοι όχι μόνο από την στέγαση, την αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση ή την εκπαίδευση, είναι αποκλεισμένοι ακόμα και από τις μικρές χαρές της ζωής, όπως είναι ο αθλητισμός και η συμμετοχή σε μια ομάδα, σε όποιο άθλημα και αν αγωνίζεται.

Ο αθλητισμός, άλλωστε, είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο κοινωνικής επανένταξης, κάτι που οι ιθύνοντες της «σχεδίας» το γνωρίζουν και υπηρετούν εδώ και μια δεκαετία. Έτσι, μετά την δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας, της ομάδας «ειδικών αποστολών» που τρέχει σε Μαραθωνίους και της ομάδας πετάνκ για τους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους της «σχεδίας», η δημιουργία μιας ομάδας μπάσκετ είχε γίνει σχεδόν... λαϊκή απαίτηση.'

sxedia3

Ο «σπόρος» μπήκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν δημοσιογράφοι και αθλήτριες από τις επαγγελματικές κατηγορίες βρέθηκαν στο παρκέ του κλειστού της οδού Αρτάκης στη Ν. Σμύρνη και έδωσαν έναν αγώνα μπάσκετ για την υποστήριξη των σκοπών του περιοδικού.

Λίγες μέρες αργότερα, έγινε η πρώτη συγκέντρωση της ομάδας, αρχικά με μόλις 4 παίκτες. Η έμπειρη αθλήτρια Αφεντούλα Μαγαλιού ανέλαβε να είναι η πρώτη προπονήτρια που θα δίδασκε τα βασικά του αθλήματος, σταδιακά η παρέα μεγάλωνε, φτάνοντας πλέον σταθερά τα 10-12 άτομα, ενώ πολύ σύντομα ήρθε και η πρώτη επαφή με το «3x3 Urbanlegends».

Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή χωρίς δεύτερη σκέψη και έτσι, το Σάββατο 16 Απριλίου, η ομάδα μπάσκετ της «σχεδίας» συμμετείχε για πρώτη φορά σε διοργάνωση, στο πρώτο «3x3 Urbanlegends», της φετινής χρονιάς, κάνοντας έτσι τα πρώτα της... βήματα. Η ομάδα συμμετείχε στα περισσότερα τουρνουά της σειράς κι έτσι, αποφασίστηκε να εορταστεί αυτή η επιτυχία με μια ακόμα μεγάλη γιορτή αθλητισμού και αλληλεγγύης.

sxedia4

 

Το Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016 στις 17:00, τα ανοικτά γήπεδα ΓΣ Αρίων (πλ. Πλυτά), εκεί όπου η ομάδα μπάσκετ της «σχεδίας» έκανε την παρθενική της εμφάνιση, θα ανοίξουν ξανά για να υποδεχθούν ένα μεγάλο αθλητικό πάρτι, με κεντρικό μήνυμα την εξάλειψη κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού.

Το τουρνουά θα ακολουθήσει το κλείσιμο της φετινής διαδρομής του «3x3 Urbanlegends» και σε αυτό θα συμμετάσχουν ομάδες και αθλητές τόσο της κατηγορίας +18 Amateur όσο και της κατηγορίας Elite, με μοναδικό έπαθλο τη συμμετοχή σε μια αθλητική γιορτή αλληλεγγύης που στόχο έχει την υποστήριξη των συμπολιτών μας που οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στερούν ακόμα και τις μικρές χαρέςς τηε καθημερινότητες, όπως είναι ο αθλητισμός.

Ανάμεσά τους, θα αγωνιστούν μικτές ομάδες αποτελούμενες από αθλητές των επαγγελματικών κατηγοριών, δημοσιογράφους, αλλά και οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ της «σχεδίας».

Όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές θα διατεθούν για την ενίσχυση του περιοδικού δρόμου και την αγορά αθλητικού εξοπλισμού για την ομάδα μπάσκετ της «σχεδίας».

Οι ίδιοι οι αθλητές της ομάδας, ωστόσο, δηλώνουν ενθουσιασμένοι για την συμμετοχή τους στην ομάδα και το μόνο που έχει σημασία είναι η παρέα, η ομάδα, η συντροφικότητα.

sxedia6

 

Αυτό δηλώνουν και οι ίδιοι στο agapotobasket.gr. Ο Άρης, ένας από τους παίκτες που δεν έχει χάσει προπόνηση μέχρι σήμερα, είναι από τους πιο παλιούς σε αυτήν φιλοσοφία, καθώς εδώ και κάποια χρόνια είναι ενεργό μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων και, μάλιστα, φέτος θα συμμετάσχει και στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γλασκώβης.

Ως εκ τούτου, είναι ο πλέον κατάλληλος για ν μας εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η ομάδα για εκείνον. «Για μένα αυτή η ομάδα είναι πειθαρχία, σεβασμός τόσο στους συμπαίκτες όσο και στον αντίπαλο και αυτό που κερδίζω είναι ότι με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Είμαι μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά χάρηκα πολύ για την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί και μια ομάδα μπάσκετ γιατί είναι ένα άθλημα που μου αρέσει και με τους φίλους μου παίζω αρκετά χρόνια. Ελπίζω να μαζευτούμε ακόμα πιο πολλοί!», λέει ο Άρης, ενώ παραδέχεται πως η πρόσκληση στα τουρνουά «3x3 UrbanLegends» ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του.

«Ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Μας έπιασε λίγο... απροετοίμαστους! Εμείς πάντως το ευχαριστιώμαστε, περνάμε καλά και είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, για τη οποία ευχαριστούμε τους διοργανωτές».

Παραδίπλα, ο Νίκος είναι από τους πιο καινούριους στη ομάδα, αλλά και από τους πιο ενθουσιώδεις. Γέννημα θρέμμα Πατησιώτης, μεγάλωσε με την θρυλική ομάδα του Σπόρτιγκ, της οποίας παραμένει ένθερμος οπαδός, παρ’ όλο που εδώ και χρόνια ταλαιπωρείται στις ικρές κατηγορίες και στα όρια της διάλυσης.

«Θυμάμαι, πήγαινα στο κλειστό του Σπόρτιγκ και βλέπαμε τη μεγάλη ομάδα που έπαιξε και στην Ευρώπη. Πήγαινα Γυμνάσιο τότε. Οι κερκίδες ήταν πολύ κοντά στο παρκέ και θυμάμαι χαρακτηριστικά εκείνο τον παικταρά τον Μίτσελ Ουίγκινς που κάθε φορά που έβαζε τρίποντο έκανε κκύκλο στις κερκίδες κι εμείς, πιτσιρικάδες, του χαϊδεύαμε την καράφλα!».

Τα χρόνια πέρασαν, ατομικά λάθη και επιλογές τον απομάκρυναν από τον αθλητισμό και κάθε άλλη κοινωνική διαδικασία και πλέον προσπαθεί να ξανακερδίσει τη ζωή του αναζητώντας τρόπους να το κάνει μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον, όπως μόνο ο αθλητισμός προσφέρει. Μια τέτοια διέξοδος είναι και η ομάδα μπάσκετ της «σχεδίας».

«Τι σημαίνει η ομάδα; Συμμετοχή. Αυτό πάνω από όλα. Λόγω των επιλογών μου είχα πάντα ια ντροπή στο να συμμετέχω σε κοινά. Τώρα βρήκα την ευκαιρία να γίνω πιο εξωστρεφής και το καταφέρνω νομίζω καλά. Έχω αποκτήσει περισσότερο θάρρος για να κάνω κι άλλα πράγματα. Τώρα πια ανυπομονώ για την επόμενη προπόνηση. Αφού σκέφτομαι να κάνω οικονομίες και να αγοράσω και μια δικιά μου μπάλα για να παίζουμε!».

Εμείς θα είμαστε εκεί. Θα βάλουμε τα κοντά σορτσάκια και θα προσπαθήσουμε να ξαναπαίξουμε το μπάσκετ της γειτονιάς. Αυτό που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι τα καλά πράγματα στη ζωή είναι απλά και γεμάτα χαμόγελο. Δεν θα κοιτάξουμε το ταμπλό να δούμε αν κερδίσαμε ή χάσαμε. Νικητές, άλλωστε, θα είμαστε όλοι. Αρκεί να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και ίσως, στο τέλος της βραδιάς, να έχουμε γίνει λίγο καλύτεροι άνθρωποι.

Για να εγγραφείτε στο τουρνουά, μπείτε ΕΔΩ.

info
Περιοδικό δρόμου "σχεδία"
2130231220
info@shedia.gr

Playfools
213 029 1110
info@playfools.gr