Print this page

Έβγαλε εγωισμό και… τσέκαρε εισιτήριο για την Πόλη

Written by  Σεπ 06, 2017

Η Εθνική Ελλάδας, έβγαλε εγωισμό και πάθος στον τελευταίο της αγώνα στη φάση των ομίλων και με την νίκη της με    επί της Πολωνίας, τερμάτισε στην τέταρτη θέση του Α’ Ομίλου και πήρε την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία στην Κωνσταντινούπολη.

Μέσα στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες μετά την ήττα από τη Φινλανδία, οι Έλληνες διεθνείς αποφάσισαν να τα αφήσουν όλα πίσω και να παίξουν για την φανέλα και την ιστορία της ομάδας, έβγαλαν όλες τις θετικές τους αρετές και, καθοδηγούμενοι από ένα εκπληκτικό δίδυμο των Καλάθη και Σλούκα, πήραν την σπουδαία νίκη που διασκεδάζει τις εντυπώσεις της μέχρι τώρα πορείας της και τη στέλνει στην επόμενη φάση.

Σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι, η Ελλάδα έπαιξε όπως θα ήθελε από την αρχή, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο στην άμυνα, βγάζοντας ενέργεια και πάθος, ελέγχοντας το ρυθμό (21 ασίστ) και τα ριμπάουντ (37 έναντι 24), ενώ είχαν θεαματική αύξηση στα ποσοστά τους, τελειώνοντας με 23/45 δίποντα, 13/20 τρίποντα και 10/13 βολές.

Η εμφάνιση αυτή επανέφερε τα χαμόγελα στο «γαλανόλευκο» στρατόπεδο, που πλέον χωρίς θριαμβολογίες θα προσπαθήσει να κάνει την υπέρβαση, απέναντι σε μια πολύ ισχυρή ομάδα, που βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα και έχει στόχο το μετάλλιο, όπως είναι η Λιθουανία.

Με το άγχος του αποτελέσματος, η Εθνική μπήκε δυνατά για να προηγηθεί νωρίς στο σκορ στο ξεκίνημα με 8-4, αλλά η για μια ακόμα φορά κακή αμυντική της λειτουργία, την έφερε γρήγορα να κυνηγάει με 14-20 μόλις στο 7’.

Παρά την καλή της επιθετική απόδοση, η Ελλάδα δε μπορούσε να κρατήσει τους Πολωνούς μακριά από το καλάθι της, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στο σκορ με 19-27 πριν κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με τον Κώστα Σλούκα να μειώνει με προσωπικές ενέργειες σε 23-29.

Η άμυνα βελτιώθηκε αισθητά στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τους Έλληνες διεθνείς να κρατούν χωρίς πόντο τους αντιπάλους τους για περισσότερο από 3’ και με σερί 9-0 πέρασε μπροστά με 32-29, ενώ με τα ποσοστά από τα 6,75 μ. να είναι αρκετά καλά, έφτασε και το +8 (49-41) πριν κλείσει το ημίχρονο με προβάδισμα 49-43.

Η Πολωνία αντέδρασε στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου και ισοφάρισε σε 51-51, ενώ με τρίποντο του Κόσζαρεκ πέρασε μπροστά με 58-59, βάζοντας δύσκολα στην Εθνική μας, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθούσε να διατηρήσει την κατάσταση με ατομικές ενέργειες κυρίως του Σλούκα και του Καλάθη.

Η είσοδος του Μπουρούση βοήθησε επιθετικά την Εθνική, να ξαναπάρει μια μικρή διαφορά (72-67) στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκάλεπτου και έχοντας πλέον ενέργεια και διάθεση να τρέξει σε όλο το γήπεδο, προηγήθηκε με 80-71 και πήρε τον έλεγχο του αγώνα.

Mε τους Πολωνούς να έχουν πλέον χάσει την αυτοσυγκέντρωσή τους και την πίεση να έχει πια φύγει από τους Έλληνες παίκτες, η διαφορά έφτασε το +18 (95-77) που ήταν και το τελικό σκορ, με το οποίο η Ελλάδα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της στην πρώτη φάση.

Ο Κώστας Σλούκας με 26 πόντους (5/6 τρίποντα), 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Νικ Καλάθης με ένα μεγάλο double-double με 24 πόντους, 3 ριμπάουντ και 10 ασίστ έκαναν ατομικά ρεκόρ με τη φανέλα της Εθνικής και την οδήγησαν στην πρόκριση. Ο Γιάννης Μπουρούσης με 10 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Γιώργος Πρίντεζης με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ στάθηκαν στο ύψος της αναμέτρησης, ακολουθώντας την καλή εικόνα που παρουσίασε η ομάδα.

Ο Κούλιγκ με 26 πόντους και 7 ριμπάουντ ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική ομάδα, με τον Βασζίνσκι να έχει 17 πόντους με 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 23-29, 49-43, 70-67, 95-77

 

 

 

Φωτό: fiba.com

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.