Print this page

Η Τελετή εγκαινίων της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπάσκετ της ΧΑΝΘ

Written by  Οκτ 27, 2019

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ κ. Ευάγγελου Γαλατσόπουλου και του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου κ. Χάρη Παπαγεωργίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Εγκαινίων της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπάσκετ και των εξωτερικών γηπέδων της ΧΑΝΘ.

Τo 2019 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την εμφάνιση του Μπάσκετ στη χώρα μας και η ΧΑΝΘ τιμά αυτό το έτος «ορόσημο» (1919) για το Ελληνικό Basketball  με μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, «φωτίζοντας» τα πρώτα βήματα της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας τις προσπάθειες πιονέρων του αθλήματος, που πρωτοδίδαξαν, καλλιέργησαν και  διέδωσαν το δημοφιλές άθλημα στη χώρα. 

Η κορύφωση αυτών των δράσεων, ήταν η σημερινή, Κυριακή 27 Οκτωβρίου, τελετή εγκαινίων της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπάσκετ και των εξωτερικών γηπέδων της Χ.Α.Ν.Θ., την οποία η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τίμησε με την παρουσία του.

«Η ΧΑΝΘ είναι η κιβωτός του ελληνικού μπάσκετ, εδώ γεννήθηκε το άθλημα στην Ελλάδα. Οι αρχές, οι αξίες, το ήθος που υπηρετεί και εξακολουθεί να διδάσκει πρέπει να γίνουν πυξίδα για το μέλλον. Από εδώ ξεκίνησε η μεγάλη πορεία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης για να αποκτήσει ειδικά τα τελευταία 35 χρόνια παγκόσμια ακτινοβολία. Το Μουσείο αυτό περικλείει όλη την ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σας», είπε μεταξύ άλλων στην συγκινητική του ομιλία ο κ. Παυλόπουλος.

Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν ο Πρόεδρος της Χ.Α.Ν.Θ.  Ιωάννης Σωσσίδης, ο Θεόδωρος Καράογλου (Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης), ο Απόστολος Τζιτζικώστας (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας),ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), η Νίκη Δανδόλου (Ειδική Γραμματέας Διαχειριστικής Αρχής της Χρηματοδότησης του έργου) και ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης (Γ.Γ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης). 

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην διάρκεια της 50αλεπτης περίπου παρουσίας του στο "Αθλητικό Κέντρο της Χ.Α.Ν.Θ. Ήρων-Μίμης Τσικίνας" (συνοδεία μελών του Δ.Σ. της Χ.Α.Ν.Θ. κι άλλων επισήμων), ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθελοντών του Μουσείου, Διονύση Ανανιάδη, στην νέα πτέρυγά του.

Ο κ. Παυλόπουλος, ενημερώθηκε για την ιστορική διαδρομή του μπάσκετ στη χώρα μας και για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Χ.Α.Ν.Θ. σ΄ αυτήν, δείχνοντας ενδιαφέρον για την πλούσια συλλογή των εκθεμάτων, ενώ έγραψε και τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α.Κ.Ε.  Ευάγγελος Γαλατσόπουλος και ο γενικός γραμματέας κ. Χάρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. Σάββας Λόρτος, ο Πρόεδρος της ΟΣΕΚΑ  Τάκης  Καλούδης, εκπρόσωποι ενώσεων διαιτητών, προπονητών, παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών, εκπρόσωποι του ΑΡΗ, του ΠΑΟΚ ,του Ηρακλή, δεκάδες προπονητές , βετεράνοι καλαθοσφαιριστές  και σύσσωμος ο κόσμος του μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ.

Όλοι ήταν εκεί για να αποδείξουν ότι η Χ.Α.Ν.Θ. είναι ένα Σωματείο πέρα από οπαδικές προτιμήσεις. Ένας οργανισμός που έχει προσφέρει πολλά και συνεχίζει να προσφέρει στην Ελληνική καλαθοσφαίριση. 

Στη νέα πτέρυγα του Μουσείου φιλοξενούνται θεματικές ενότητες από τους φορείς της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης: Ε.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης), Σ.Ε.Π.Κ. (Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης), Ο.Δ.Κ.Ε. (Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος), Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο) και Σ.Δ.Κ.Θ. (Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης).

* Στη διαδρομή προς τη νέα πτέρυγα του Μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει ένα εισαγωγικό χρονολόγιο με τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, από το πρώτο της παιχνίδι, το 1936, μέχρι σήμερα.

* Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η ενότητα που αφορά στην Εθνική Ομάδα Ανδρών που αποτελείται από φανέλες , παπούτσια, διαπιστευτήρια και αναμνηστικά, ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην Εθνική Ομάδα Γυναικών. Υπάρχουν εκθέματα που αφορούν και το Διεθνές Μπάσκετ (φανέλες , αναμνηστικά και αντικείμενα παικτών κ.α.).

* Πολύ σημαντική στη νέα πτέρυγα του Μουσείου είναι η εκπαιδευτική ενότητα, ειδικά σχεδιασμένη για την υλοποίηση των πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Υπάρχει ειδική κατασκευή που προσομοιάζει με κερκίδα γηπέδου από την οποία ο επισκέπτης λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τους κανονισμούς του αθλήματος. Μέσα από τάμπλετ τοποθετημένα σε μια μεγάλη μπάλα μπάσκετ. υπάρχει πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό και κιναισθητικό παιχνίδι.

* Το έργο ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του έργου PROMO-YMC(H)A, το οποίο εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020.

Πηγή και φωτό: ΕΣΑΚΕ