Print this page

Η ΑΕΚ Κυπελλούχος 2020 σε συγκλονιστικό τελικό με τον Προμηθέα

Written by  Φεβ 16, 2020

Η ΑΕΚ πανηγυρίζει τον 5ο τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας στην ιστορία της, αφού σε έναν συγκλονιστικό από πλευράς αγωνίας και εξέλιξης, αφού στον 45ο τελικό της διοργάνωσης επικράτησε με 61-57 του αξιόμαχου Προμηθέα Πάτρας και κατέκτησε το τρόπαιο.

Η αναμέτρηση δεν έθελξε από πλευράς θεάματος, όμως, ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, αφού είχε ρυθμό, ένταση, δυνατές μονομαχίες, ανατροπές και ένα συγκλονιστικό φινάλε, όπου η «Ένωση» ήταν ψύχραιμη στις βολές και έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς και δεύτερου την τελευταία τριετία για τον θεσμό του Κυπέλλου.

Οι Πατρινοί από την πλευρά τους, πάλεψαν πολύ, αλλά στο τέλος έμειναν με την γλυκόπικρη γεύση να χάνουν μια σημαντική ευκαιρία να κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους, αλλά να δείχνουν πως αποτελούν μια σημαντική ανερχόμενη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ και πως το μέλλον σίγουρα τους ανήκει.

Με τον ενθουσιασμό του πρωτάρη, ο Προμηθέας έπαιξε τρομερή άμυνα που κράτησε την ΑΕΚ χωρίς πόντο για περισσότερα από 3’, παίρνοντας προβάδισμα με 5-0, με το παιχνίδι να έχει ρυθμό και δυνατές «μονομαχίες», αλλά οι δυο ομάδες ήταν εξαιρετικά άστοχες (3/15 δίποντα ο Προμηθέας, 4/10 η ΑΕΚ) και το σκορ να μένει χαμηλά στο πρώτο δεκάλεπτο για το 13-12.

Η ΑΕΚ βρήκε ρυθμό και μεγάλα σουτ και με τους Γιαννόπουλο και Τολιόπουλο να δίνουν μεγάλους πόντους, πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα με 16-24 και πήρε το μομέντουμ της αναμέτρησης, με τους δυο αντιπάλους να συνεχίζουν να… τα σπάνε και να κλείνουν το ημίχρονο με την «Ένωση» στο 26-29.

Το παιχνίδι είχε την ίδια εικόνα και στο ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου, με την ΑΕΚ να φτάνει και πάλι σε διαφορά 7 πόντων (27-34) και να έχει τον έλεγχο στο παρκέ, με τον Προμηθέα να προσπαθεί να πλησιάσει, αλλά να είναι απελπιστικά άστοχος και να καταφέρνει να μείνει κοντά στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου με το σκορ στο 38-43.

Η ΑΕΚ εξακολουθούσε να έχει τον απόλυτο έλεγχο και με μεγάλα τρίποντα του Νικου Ζήση να διατηρεί το προβάδισμα με διαφορά 8 πόντων (43-51), όμως, ο Προμηθέας, με τον Κασελάκη να δίνει συγκλονιστικές μάχες, έδειξε σημάδια αφύπνισης και με σερί 8-0 ισοφάρισε σε 51-51 και έδωσε δραματικό τόνο στα τελευταία 3’ της αναμέτρησης.

Με το σκορ στο 53-56, ο Κασελάκης πέτυχε ένα μεγάλο καλάθι για το 55-56, ο Προμηθέας έπαιξε σπουδαία άμυνα, αλλά έχασε την ευκαιρία του και ο Τσάλμερς έδωσε ξανά προβάδισμα στην ΑΕΚ με 3 πόντους (55-58).

Ο Χολ ήταν ψύχραιμος και με 2/2 βολές μείωσε στον πόντο στα 34,4’’ και ήταν η σειρά του Ρέι να στηθεί στην γραμμή με 9’’ να απομένουν.

Ο Αμερικανός ευστόχησε σε 2/2 και έκανε το 57-60, δίνοντας προβάδισμα τίτλου στην «Ένωση», κάτι που επιβεβαιώθηκε, αφού ο Κασελάκης βιάστηκε να πάρει την προσπάθεια, αστόχησε και ο Χάρης Γιαννόπουλος με 1/2 βολές έκανε το τελικό 57-61 που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίκτες της στο παρκέ.

Ο Κέντρικ Ρέι ήταν ο κορυφαίος της «Ένωσης» με 16 πόντους, με τον Νίκο Ζήση να σημειώνει 11 πόντους με 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ από τον Προμηθέα, ο Λεωνίδας Κασελάκης τελείωσε με 15 πόντους και 4 ριμπάουντ και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης τελείωσε με double-double με 11 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 13-12, 26-29, 38-43, 57-61

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: EOK