Print this page

Ανέτοιμος και «αυτόχειρας» στην πρεμιέρα

Written by  Οκτ 01, 2020

Ο Ολυμπιακός έδειξε πως ακόμα δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις της Turkish Airlines Euroleague, κάτι που φάνηκε με τον πιο σκληρό τρόπο από την πρεμιέρα του στην διοργάνωση, αφού γνώρισε την ήττα από την Ζαλγκίρις Κάουνας με 67-68 και ενώ είχε προηγηθεί στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου με διαφορά 11 πόντων.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αρκετά καλά διαστήματα στο παιχνίδι τους, έδειξαν βελτιωμένοι, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, αλλά ανέτοιμοι να διαχειριστούν ειδικές καταστάσεις, κάτι που αποδείχθηκε ειδικά στην τελευταία περίοδο, όταν οι λιθουανοί άρχισαν να μειώνουν και το άγχος κατέβαλε τους Πειραιώτες.

Η ελληνική ομάδα υπέπεσε και πάλι σε πολλά ανόητα λάθη (11 συνολικά) και βιαστικές επιλογές, ιδιαίτερα στα κρίσιμα, και ουσιαστικά χάρισε την νίκη στην αντίπαλό της, που εξελίσσεται σε κακό της δαίμονα, αφού μετρά 9 νίκες στις τελευταίες 11 μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε από νωρίς την έκπληξη, αού, όχι μόνο συμπεριέλαβε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στην δωδεκάδα, αφήνοντας εκτός τους Λαρεντζάκη και Κόνιαρη, αλλά συμπεριέλαβε τον νεαρό φόργουορντ στην αρχική πεντάδα, μαζί με τους Χάρισον, Σλούκα, Ζαν-Σαρλ και Έλλις.

Ο Άαρον Χάρισον μπήκε σαν… έτοιμος από καιρό στο παιχνίδι και με 8 συνεχόμενους πόντους, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε προβάδισμα 8-2, όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με την Ζαλγκίρις να βρίσκει ρυθμό, μα κάνει σερί 8-0 για να προηγηθεί με 10-11 να φτάνει σε προβάδισμα 8 πόντων (15-23) και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 18-23.

Η Ζαλγκίρις εξακολουθούσε να διατηρεί το προβάδισμα (22-27), όμως, ο Ολυμπιακός βελτίωσε θεαματικά την άμυνά του, έτρεξε στο transition και βρήκε εύκολα καλάθια για να ισοφαρίσει (29-29) και με την ενέργεια που έβγαλαν οι ΜακΚίσικ και Βεζένκοφ, να κλείσει το ημίχρονο με προβάδισμα 37-34.

Με πιεστική άμυνα, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 41-36 στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ενώ, παρά την ισοφάριση της Ζαλγκίρις, έκανε σερί 11-0 για το 52-41, που τον έφερε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, μέχρι τη λήξη του δεκάλεπτου, που τον βρήκε να προηγείται με 58-47.

Ο Ολυμπιακός έχασε το καθαρό μυαλό του και δεν συνέχισε με τον ίδι ρυθμό, επιτρέποντας στην Ζαλγκίρις να καλύψει τη διαφορά και να μειώσει στον πόντο (64-63) και όλα να κριθούν σε μια λεπτομέρεια.

Το καλάθι και φάουλ του Σπανούλη δεν ήταν αρκετό για να δώσει προβάδισμα ασφαλείας στον Ολυμπιακό, αφού το τρίποντο του Γουόλκαπ έφερε το 67-66, με τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν ευκαιρίες για να πετύχουν κάποιο καλάθι και τον Γιογκουμπάιτις να κερδίζει φάουλ και 2 βολές στα 3’’ πριν τη λήξη.

Ο Λιθουανός δεν λάθεψε και με 2/2 χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, αφού η μπάλα στην επαναφορά μετά το τάιμ άου έμεινε στα χέρια του Σλούκα, με την Ζαλγκίρις να παίρνει μια ανέλπιστη, όπως εξελίχθηκε νίκη με 67-68.

Ο Χασάν Μάρτιν ήταν ο μόνος που σημείωσε διψήφιο αριθμό πόντων, τελειώνοντας με 12 πόντους και 3 ριμπάουντ, ο Βασίλης Σπανούλης είχε 9 πόντους και 5 ασίστ και ο Σάσα Βεζένκοφ σημείωσε 8 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Για την Ζαλγκίρις, ο Μάριους Γκριγκόνις είχε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Τζόφρι Λοβέρν είχε 13 πόντους με 3 ριμπάουντ και ο Ρόκας Γιογκουμπάιτις, εκτός από τις νικητήριες βολές είχε συνολικά 12 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 37-34, 58-47, 67-68

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net