Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις: Το… παρελθόν των δύο αντιπάλων

Written by  Οκτ 01, 2020

Ο Ολυμπιακός κάνει «ποδαρικό» με την Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ για την 1η αγωνιστική της Turkish Airlines Euroleague και στοχεύει να κάνει την καλύτερη δυνατή εκκίνηση στην νέα διοργάνωση, όπου φιλοδοξεί να επιστρέψει στην οκτάδα, στόχος που τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί.

Πολλές οι αλλαγές και τα νέα πρόσωπα για τις δύο αντιπάλους, που ξεκινούν την χρονιά από διαφορετικές, αλλά όχι και τόσο αντίθετες αφετηρίες.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στον Πειραιά από τα μισά της περασμένης σεζόν με στόχο να… συμμαζέψει ό,τι μπορούσε και πλέον, μετά από ένα έντονο, αλλά ιδιαίτερα εποικοδομητικό καλοκαίρι, έχει φτιάξει μια ομάδα με ακριβώς τα υλικά που ζήτησε, προκειμένου να την οδηγήσει ξανά στην χαμένη της ταυτότητα. Ο Κώστας Σλούκας έχει πλέον την μπαγκέτα του… μαέστρου, με τον Βασίλη Σπανούλη να ακολουθεί με την εμπειρία και την εξαίρετη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, ενώ η ομάδα έχει στελεχωθεί με παίκτες που έχουν αθλητικότητα, στοιχείο που είχε λείψει πολύ κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Στον αντίποδα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους βρίσκεται πλέον στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και ο Μάρτιν Σίλλερ που κλήθηκε να αναλάβει την ομάδα, θα βρει ένα ανανεωμένο, αλλά διψασμένο για διάκριση ρόστερ. Γκαρίνο, Λοβέρν, Ρούμπιτ, Βαστούρια, είναι παίκτες που ήρθαν για να προσθέσουν κίνητρο, αθλητικότητα και δύναμη, σε ένα ρόστερ που αφήνει υποσχέσεις ότι μπορεί να αναδειχθεί σε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης.

Το παρελθόν

Ολυμπιακός και Ζαλγκίρις γνωρίζονται πολύ καλά, αφού έχουν έρθει αντιμέτωπες πάρα πολλές φορές κατά το παρελθόν, με την λιθουανική ομάδα να αποτελεί μια από τις πιο δυσκολοκατάβλητες αντιπάλους για τους Πειραιώτες.

Συνολικά, οι δυο αντίπαλοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι 25 φορές με τον Ολυμπιακό να έχει ελαφρύ προβάδισμα στις νίκες με 13-12, ωστόσο, η Ζαλγκίρις είναι αυτή που επικράτησε στα πιο σημαντικά, αφού ήταν αυτή που χαμογέλασε τόσο στον ημιτελικό του Final Four 1999, όσο και στα play off του 2018 με 3-1 νίκες. Χαρακτηριστικό είναι δε πως στις τελευταίες δέκα αναμετρήσεις των δυο αντιπάλων, μετρά οκτώ νίκες, σερί που δεν έχουν ομάδες από το λεγόμενο… πάνω «ράφι» της διοργάνωσης.

Οι δυο ομάδες αντάμωσαν για πρώτη φορά στον ημιτελικό της διοργάνωσης το 1999, τότε που η «πυραυλοκίνητη» μηχανή που είχε δημιουργήσει ο Γιόνας Καζλάουσκας παρέσυρε τα πάντα, επικράτησε πολύ εύκολα των «ερυθρόλευκων» με 87-71 και, στη συνέχεια, έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια, μένοντας στην ιστορία ως μια από τις πιο θεαματικές ομάδες που πέρασαν ποτέ από το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Χρειάστηκε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια για να ξαναβρεθούν αντιμέτωποι, καθώς συναντήθηκαν ξανά στο Top 16 της σεζόν 2005-06, με τον Ολυμπιακό να σημειώνει δυο νίκες, εντός με 78-69 και εκτός με 99-72.

Επόμενο «ραντεβού» των δυο ομάδων ήταν αρχικά στην φάση των ομίλων την σεζόν 2007-08, όταν και μοιράστηκαν τις νίκες ως γηπεδούχοι, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί στο ΣΕΦ με 90-74 και την Ζαλγκίρις στο Κάουνας με 88-75. Ωστόσο, βρέθηκαν μαζί και στο Top 16, με τον Ολυμπιακό να κάνει το 2/2 δύσκολα στο ΣΕΦ με 86-84 και πιο εύκολα στο Κάουνας με 52-61.

Οι δρόμοι τους… χώρισαν μέχρι την σεζόν 2010-11, όταν και συναντήθηκαν ξανά στο Top 16, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν και πάλι δυο νίκες, εκτός με 71-64 και εντός με 78-64.

Την σεζόν 2012-13, που έληξε με τον Ολυμπιακό να κατακτά τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες, αυτή τη φορά σπάζοντας η κάθε μια την έδρα της άλλης. Αρχικά, η Ζαλγκίρις πέρασε νικηφόρα από το ΣΕΦ με 61-79, με τον Ολυμπιακό να απαντά με τον ίδιο τρόπο στο Κάουνας, όπου και επικράτησε με 77-63.

Επόμενη συνάντησή τους ήταν την σεζόν 2015-16, με τις δυο ομάδες να διατηρούν τις έδρες τους και την Ζαλγκίρις να επικρατεί με 75-55, με τον Ολυμπιακό να απαντά στον Πειραιά με νίκη με 74-59.

Από την σεζόν 2016-17, το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης άλλαξε, με την regular season όπου όλοι παίζουν με όλους να έρχεται να φέρει περισσότερα παιχνίδια και συναντήσεις μεταξύ των ομάδων. Ολυμπιακός και Ζαλγκίρις εξακολουθούν να συνιστούν ένα ενδιαφέρον δίδυμο, με τους «πράσινους» του Κάουνας, ωστόσο, να έχουν βρει το… κουμπί των «ερυθρόλευκων» και να αποτελούν μεγάλο… μπελά στις μεταξύ τους συναντήσεις.

Αν και την σεζόν 2016-17, όταν ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τον τελικό, οι Πειραιώτες σημείωσαν δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις (88-75 εκτός και 73-64 εντός), ακολούθησε ένα ευρύ σερί για τους Λιθουανούς, ξεκινώντας από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2017-18. Μετά τις δυο νίκες που σημείωσε η Ζαλγκίρις στην κανονική περίοδο (74-68 στο Κάουνας, 86-85 στο ΣΕΦ), οι δυο ομάδες συναντήθηκαν και στα play off, με τους Λιθουανούς να παίρνουν την πρόκριση με 3-1 νίκες, χάρη στο «διπλό» στο Game 1 με 78-87. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε προσωρινά με 79-68, αλλά γνώρισε την ήττα στα δυο επόμενα παιχνίδια στο Κάουνας με 60-80 και 90-101.

Το σερί της Ζαλγκίρις συνεχίστηκε και στην σεζόν 2018-19, επίσης με δυο νίκες (83-75 στο Κάουνας, 72-68 στο ΣΕΦ), ενώ την περσινή σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε, ο Ολυμπιακός επικράτησε στον Πειραιά με 83-74, αλλά γνώρισε την συντριβή στο Κάουνας με 69-94.

Ποια ομάδα θα καταφέρει να κάνει το καλύτερο «ποδαρικό» στην νέα αγωνιστική περίοδο; Η απάντηση θα δοθεί σε περίπου 12 ώρες από τώρα!

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.