Print this page

Τα γήπεδα που σουτάρουν οι αυριανοί πρωταθλητές

Written by  Νοε 07, 2020

Σε ένα παγκάκι σε μια πλατεία κάποτε ο NiVo από τους  Going  Through είχε χαράξει τα όνειρα του.

 

 

Άλλα παιδιά πάλι τα δικά τους τα  χάραξαν στο πλάι μιας μπασκέτας και κάποια  τα κατέκτησαν.

 

Το Περιστέρι αλλά και οι άλλες περιοχές της δυτικής Αθήνας έχουν «γεννήσει» πολλούς  πρωταθλητές κάποιοι δε από αυτούς  φόρεσαν ακόμη και  το εθνόσημο.

 

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

 

Όλα ξεκίνησαν από ένα σουτ στην μπασκέτα της γειτονιάς. Οι  παρέες   που άφηναν στην άκρη τα ποδήλατα, και με την πορτοκαλί μπάλα έπαιζαν για  ζέσταμα  «21» και στην συνέχεια «μονά» μέχρι να δύσει ο ήλιος.  Δυνατές μονομαχίες, ένταση, συγκέντρωση και πάθος. Τα συστατικά των πρωταθλητών.

 

Η Life έκανε μια μίνι χαρτογράφηση σε γηπεδάκια μπάσκετ της δυτικής Αθήνας.

 

 

Μιλήσαμε με τους πρωταθλητές του αύριο, με παιδιά που μετά το τέλος των μαθημάτων τους συναντιούνται για να παίξουν, να σκοράρουν και να μιμηθούν τις κινήσεις των αγαπημένων τους παιχτών.

 

Άλλωστε το μπάσκετ είναι το εθνικό μας άθλημα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Είναι στο DNA των Ελλήνων. Από τις δικές μας γειτονιές παιδιά έχουν ανδρωθεί δίπλα στην πορτοκαλί μπάλα και έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα.

 

Στα μικρά γηπεδάκια σίγουρα θα σουτάρουν οι πρωταθλητές του αύριο. Εμείς καταγράψαμε και κάποιες ελλείψεις που με μια μικρή φροντίδα μπορούν οι συγκεκριμένοι χώροι άθλησης να γίνουν σημεία αναφοράς.

 

Επίσης στη Life μιλούν παίχτες και προπονητές από τις πόλεις μας που έγραψαν ιστορία στα παρκέ της Ευρώπης και της Α1.

 

Αντώνης Μάντζαρης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Νίκος Βούλγαρης, Σπύρος Μυλωνάς μοιράζονται τις δικές τους αναμνήσεις από γηπεδάκια που σούταραν για πρώτη φορά. 

 

Το θέμα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό LIFE west Athens στο τεύχος  17 τον Οκτώβριο του 2020. Δείτε το θέμα και εδώ

 

 

Αντώνης & Βαγγέλης Μάντζαρης: Το πρώτο σουτ μια στιγμή μαγική

 

 

Ο Αντώνης Μάντζαρης επί πολλά χρόνια captain της ομάδας του Περιστερίου που ακόμη και στις δύσκολες ημέρες του συλλόγου ήταν στις τάξεις του και έπαιξε με την ψυχή του  για να ανέβει ξανά εκεί που το αρμόζει στην Α1.

 

Ο αδερφός του ο Βαγγέλης Μάντζαρης από το Περιστέρι στον Ολυμπιακό κατέκτησε πρωταθλήματα Ευρώπης, μέλος της Εθνικής ομάδας από τα βασικά στελέχη της. Πέρυσι αγωνίστηκε στην ρωσική Καζάν και στον Προμηθέα.

 

Οι δυο τους έχουν συστήσει την μπασκετική ακαδημία Peristeri Basketball Academy μέσω της οποίας , μαζί με τους συνεργάτους τους,  μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος σε μικρά παιδιά.

 

Παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά του μπάσκετ από τον Αντώνη και Βαγγέλη Μάντζαρη

 

Και οι δυο τους Περιστεριώτες έπαιζαν στα μικρά γηπεδάκια της πόλης και κατέκτησαν τα όνειρα τους. Μιλάνε στη Life  για την δική τους εμπειρία και τονίζουν την σημασία των μικρών γηπέδων στην πόλη αλλά και των ακαδημιών.

 

«Το πρώτο σουτ στην γειτονιά! Στιγμή μαγική! Στιγμή που έμεινε στην μνήμη.

 

Φίλοι, χαρές και ένα παιδικό όνειρο που πλάστηκε σε εκείνο το καρέ της ζωής μου που το ακολουθούμε μέχρι σήμερα. Από τα παρκέ της Α1 με αγώνες μεγάλους και δύσκολους, μέχρι το σήμερα που «τρέχουμε» το εγχείρημα του Peristeri Basketball Academy. Και όλα άρχισαν από την γειτονιά, από την μπασκέτα εκείνη!

 

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν δίπλα τους γηπεδάκια. Αυτά «φιλοξενούν» σήμερα τους αυριανούς πρωταθλητές».

 

Νίκος Βούλγαρης: Τα ανοικτά γήπεδα σας κάνουν πιο δυνατούς

 

 

Ο Νίκος Βούλγαρης ήταν από τους εμβληματικούς αρχηγούς της ομάδας μπάσκετ του Περιστερίου. Ήταν captain όταν η ομάδα ήταν στη Β’ Εθνική και προσπαθούσε να «πετάξει» στα σαλόνια της Α1. Ο ίδιος από μικρός έριχνε σουτ στις μπασκέτες της γειτονιάς και μιλά στη Life για τη σημαντικότητα των αθλητικών χώρων.

 

«Όταν ήμουν μικρός το όνειρό μου ήταν να γίνω καλαθοσφαιριστής. Αυτό το όνειρο δημιουργήθηκε και μέρα με την μέρα μεγάλωνε στα ανοιχτά γήπεδα της περιοχής μου.

 

Στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στο Ίλιον. Όπου υπήρχε ανοιχτό γήπεδο εκείνη την εποχή υπήρχαν παιδιά που ζούσαν το όνειρό τους. Η διασκέδασή μας δεν ήταν το Facebook, το Instagram ή το PLAY STATION αλλά ένα ανοιχτό γήπεδο, 1 μπασκέτα, 1 μπάλα και πάρα πολλά παιδιά που παίζαμε ώρες αμέτρητες μονά για να πετύχουμε τον στόχο μας.

 

Να νικήσουμε και να γίνουμε καλαθοσφαιριστές. Εκεί δημιουργήθηκαν όλοι οι μεγάλοι παίχτες σε όλο τον πλανήτη πριν πάνε στις ομάδες τους. Τόνοι ιδρώτα, μεγάλη καταπόνηση, δίψα για τη νίκη σε ένα μονό και τσαντίλα μεγάλη όταν έχανες.

 

Αλλά μόνο έτσι γινόμασταν πιο σκληροί και την επόμενη μέρα θέλαμε να εμφανιστούμε πιο δυνατοί. Δυστυχώς τη σημερινή εποχή αυτό έχει μείνει πίσω και δεν υπάρχει στον ίδιο βαθμό. Τα νέα παιδιά κυνηγήστε το όνειρό σας. Τα ανοιχτά γήπεδα σας κάνουν πιο σκληρούς και δυνατούς. Αφήστε τα social και το internet και πηγαίντε στο γήπεδο. Είναι εκεί στη γειτονιά σας και σας περιμένει. Μακάρι να γύρναγα τον χρόνο πίσω και να ξαναζούσα τη μαγεία των ανοιχτών γηπέδων».

 

Σπύρος Μυλωνάς: Τα πρώτα μου σουτ με οδήγησαν στο μπάσκετ

 

 

Ο Σπύρος Μυλωνάς είναι ένας από τους κορυφαίους Player Development coaches στην Ελλάδα και ένας από τους ιδιοκτήτες του πρωτοποριακού Athens Sport Hall. Μιλάει στη Life για τα πρώτα του σουτ στις μπασκέτες της πόλης.

 

«Είμαι ο Σπύρος Μυλωνάς, μεγάλωσα και ζω στο Περιστέρι. Σήμερα είμαι προπονητής μπάσκετ και ένας εκ των ιδιοκτήτων του Athens Sport Hall.

 

Όταν ήμουν μικρός δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα πρώτα μου σουτ θα με οδηγούσαν στο μπάσκετ και αυτό να γίνει όλη μου η ζωή.

 

Θεωρώ πολύ σημαντικό να είναι σε γειτονιές μικρά γηπεδάκια, όπου παιδιά θα παίζουν και ονειρεύονται».

 

Διαβάστε περισσότερα στο pinakio.gr