Έπαιξε με τη «φωτιά», αλλά καθάρισε ο «Μπάτμαν»

Written by  Μαρ 14, 2014

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με την τύχη του, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας, πήγε το παιχνίδι στην παράταση και με τον Αντώνη Φώτση να δείχνει ηγετικό πρόσωπο, πήρε μια πολύ σπουδαία νίκη επί της Αναντολού Εφές με 60-65 και παρέμεινε ζωντανός στην διεκδίκηση της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

 

Ο «Μπάτμαν» πήρε την ομάδα στις πλάτες του στην διάρκεια του επιπλέον χρόνου και την οδήγησε στη νίκη στο ντεμπούτο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στον πάγκο της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο 5-5 και πλέον περιμένει την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όπου εκτός από τη φιέστα, ο «μαθητής» θα συγκρουστεί με τον «δάσκαλο» με φόντο μια θέση στα play off της Ευρωλίγκα.

Σε ένα πολύ κακό ποιοτικά πρώτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε νωρίς με +6 (3-9 στο 4’), όμως, πέτυχε στα υπολειπόμενα έξι λεπτά μέχρι τη λήξη της περιόδου μόλις ένα καλάθι – στην εκπνοή με κάρφωμα του Λάσμε – με αποτέλεσμα να επιτρέψει στην επίσης πολύ κακή Αναντολού Εφές να μείνει κοντά στο σκορ. Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με το υπερβολικά φτωχό 10-11 υπέρ του Παναθηναϊκού, με τις δύο ομάδες να επιχειρούν περισσότερο να καταστρέψουν το παιχνίδι του αντιπάλου, παρά να δημιουργήσουν.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να περάσει τη μπάλα μέσα στο καλάθι στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου και με τον Στεφάν Λάσμε να σκοράρει και να μαζεύει τα ριμπάουντ, οι «πράσινοι» πήραν και πάλι μια διαφορά πέντε πόντων (12-17 στο 14’), όμως, η Αναντολού Εφές έκανε ένα σερί 12-2 και πήγε με τη σειρά της στο +5 (24-19 στο 17’). Με την άμυνά του να σοβαρεύει και να βελτιώνει τις επιλογές του στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μειώσει τη διαφορά και να κλείσει το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 26-28.

Χαρακτηριστικό, ωστόσο, του πρώτου ημιχρόνου είναι η μεγάλη αστοχία του Παναθηναϊκού ειδικά από τα 6,75 μ. (2/10) και τα 6 λάθη που είχε ήδη κάνει, ενώ, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη μαζέψει 25 ριμπάουντ, 9 εκ των οποίων επιθετικά, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις περισσότερες επιθέσεις που κέρδιζε, ώστε να χτίσει μια καλύτερη διαφορά.

Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου η Αναντολού Εφές πήρε ένα μικρό προβάδισμα (37-31 στο 26’) , το οποίο, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μειώσει και οι δύο ομάδες πήγαν πόντο πόντο ως το τέλος με τους «πράσινους» να προηγούνται με 42-44 και τον Ζακ Ράιτ να έχει αναλάβει μαζί με τον Στεφάν Λάσμε να οδηγήσουν την ομάδα τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν δραματικό, με τις δύο ομάδες να εξακολουθούν να παίζουν κάκιστο μπάσκετ και να έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε κάθε στατιστική κατηγορία. Η Αναντολού Εφές πήρε προβάδισμα 54-50 στο 37’ και όλα έδειχναν ότι θα πηγαίναμε σε ένα εντελώς δραματικό φινάλε. Ο  Ούκιτς με ½ βολές έκανε το 54-51 και ο Ματσιούλις με «σκοτωμένο» τρίποντο 13’’ πριν το τέλος ισοφάρισε σε 54-54 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, αφού η μπάλα έμεινε στα χέρια των παικτών της τουρκικής ομάδας, που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν επίθεση.

Στην παράταση η εμπειρία, η αποφασιστικότητα και η «βαριά» φανέλα του Παναθηναϊκού μίλησαν, με τον Αντώνη Φώτση να παίρνει την κατάσταση επάνω του και με κρίσιμους πόντους σε συνεχόμενες επιθέσεις, έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 60-63 στα 55’’ και εκεί όλα τελείωσαν, αφού η τουρκική ομάδα δεν είχε την ψυχραιμία να αντιδράσει.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία πολύ σπουδαία νίκη με το τελικό 60-65 και έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην διεκδίκηση της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Περισσότερο από όλα, ωστόσο, έδειξε ότι ακόμα και με αλλαγή προπονητή, με πολλά προβλήματα τραυματισμών και κακής ψυχολογίας, παραμένει μία από τις πιο βαριές φανέλες στην Ευρώπη και πως όποιος τολμήσει να τον ξεγράψει, έχει κάνει λάθος.

Ο Αντώνης Φώτσης έκανε την… επανεμφάνισή του σε υψηλό επίπεδο, θυμίζοντας με την παρουσία του ειδικά στα λεπτά της παράτασης ότι παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της πορείας του Παναθηναϊκού. Σε μία κατά γενική ομολογία κακή βραδιά του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος είχε 0/7 τρίποντα και 4 λάθη, ο Φώτσης με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν ο αρχηγός που ζητούσε η ομάδα για να ξεκολλήσει στα δύσκολα. Από κοντά και ο Στεφάν Λάσμε που απόντος του Τζέιμς Γκιστ έπρεπε να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες και αυτό έκανε στο μέγιστο. Ο Γκαμπονέζος πέτυχε double-doubleμε 11 πόντους και 12 ριμπάουντ και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους της νίκης του Παναθηναϊκού.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έκανε το ιδανικό ντεμπούτο στον πάγκο της ομάδας, ωστόσο, γνωρίζει πως ακόμα πρέπει να έρθουν και άλλες επιτυχίες, ώστε ο Παναθηναϊκός να πετύχει τον στόχο της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Ο «Φράνκι» πλέον ετοιμάζεται για την πολύ μεγάλη αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας που θα έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, αφού ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά ως αντίπαλο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ, σε μια αναμέτρηση που όλοι στην «πράσινη» οικογένεια αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία.

Τα δεκάλεπτα: 10-11, 26-28, 42-44, 54-54, 60-65 (παρ.)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.