Τραγικός ο Παναθηναϊκός, «ζωντανός» λόγω...Αρμάνι

Written by  Μαρ 28, 2014

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων απέναντι στην Μπαρτσελόνα και ηττήθηκε με 84-62 για την δωδέκατη αγωνιστική του Top 16 της Ευρωλίγκα, ωστόσο, με την νίκη της Αρμάνι επί της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ διατηρεί τις ελπίδες του για πρόκριση στην οκτάδα της διοργάνωσης.

 

Οι «πράσινοι» ήταν ανταγωνιστικοί μόνο για περίπου 15’ όταν και η Μπαρτσελόνα πάτησε «γκάζι» και άφησε να φανεί στο παρκέ η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων, ωστόσο, θα πρέπει να ανάψουν μια...λαμπάδα για την πρωταθλήτρια Ιταλίας, αφού με τη νίκη της επί της τουρκικής ομάδας, έκανε το καλύτερο δώρο για τις ελληνικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τη νίκη την ερχόμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ απέναντι στην αποδεκατισμένη Μάλαγα για να διασφαλίσει κατά ένα μεγάλο βαθμό την πρόκρισή του στην οκτάδα, ώστε να πάει την τελευταία αγωνιστική στο ΣΕΦ, όπου – αν και ο Ολυμπιακός έχει πράξει τα αυτονόητα στην Τουρκία επικρατώντας της αδιάφορης Αναντολού Εφές – η αναμέτρηση μεταξύ των «αιωνίων» να αποτελεί μόνο ντέρμπι γοήτρου.

Ο Παναθηναϊκός γνώριζε εξαρχής ότι η αποστολή του μόνο εύκολη δεν θα ήταν, ωστόσο, στο ξεκίνημα του αγώνα παρουσίασε το καλό του πρόσωπο βάζοντας από νωρίς δύσκολα στην Μπαρτσελόνα που με τον αέρα του 11-0 ήταν πιο χαλαρή. Με τον Ούκιτς να ξεκινά πολύ καλά επιθετικά, οι «πράσινοι» ήταν μπροστά στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης περιόδου με οριακή διαφορά, ωστόσο, τη μεγάλη ζημιά έκανε ο Τόμιτς που με συνεχόμενους πόντους δεν επέτρεπε στους Πρωταθλητές Ελλάδος να ξεφύγουν.

Οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη εμφάνισαν όλες τις αμυντικές αρετές τους στο παρκέ και, παρά το γεγονός ότι επιθετικά δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτικοί, εκμεταλλεύτηκαν την παροιμιώδη αστοχία της Μπαρτσελόνα (1/7 τρίποντα) και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 14-15.

Το σκηνικό δεν άλλαξε στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου με τη Μπαρτσελόνα να εξακολουθεί να είναι πολύ άστοχη από την περιφέρεια και τον Παναθηναϊκό να εκμεταλλεύεται τον γρήγορο ρυθμό που έδινε στην οργάνωση του παιχνιδιού ο Ζακ Ράιτ, αλλά και τη σιγουριά που έδινε η παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη στο παρκέ. Οι Καταλανοί, ωστόσο, ανέβασαν σταδιακά το ρυθμό τους και, βλέποντας τα ποσοστά τους στην περιφέρεια να μην βελτιώνονται αισθητά, «χτύπησαν» στον αιφνιδιασμό και μέσα από τη ρακέτα, παίρνοντας για πρώτη φορά προβάδισμα στο 16’.

Η διαφορά άγγιξε για πρώτη φορά τα διψήφια επίπεδα (38-29), ενώ το ημίχρονο έκλεισε 42-32 με τρίποντο του Ναβάρο.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα στο ξεκίνημα της επανάληψης, όταν η Μπαρτσελόνα ανέβασε γρήγορα τη διαφορά στο +15, δείχνοντας πως δεν ήταν διατεθειμένη να δει το αήττητο σερί της να σταματάει εδώ. Οι Καταλανοί είχαν επιβάλει πια το δικό τους νόμο στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα, η διαφορά να αυξάνεται συνεχώς και ο Παναθηναϊκός για ένα ακόμα παιχνίδι φέτος, να προσπαθεί να απειλήσει μόνο με μακρινά σουτ. Η διαφορά έφτασε το +21 για τη Μπαρτσελόνα (64-43 στο 29’), ενώ το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τρίποντο του Μάικ Μπατίστ από τα 9 μέτρα για το 64-46.

Η τέταρτη περίοδος δεν ήταν παρά μία τυπική διαδικασία με την Μπαρτσελόνα, απλώς να κάνει συντήρηση δυνάμεων και τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να ρίξει όσο το δυνατόν τη διαφορά σε αξιοπρεπή επίπεδα. Το τελικό 84-62 ήταν απλώς το επιστέγασμα της διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων και φέρνει τους Καταλανούς με το απόλυτο 12-0 στον όμιλο και τον Παναθηναϊκό στο 6-6 που παρ’ όλα αυτά, με το μεγάλο «δώρο» της Αρμάνι στην Τουρκία, του δίνει τη δυνατότητα να κρατά την τύχη του στα χέρια του.

Η αναμέτρηση της επόμενης αγωνιστικής με τη Μάλαγα στο ΟΑΚΑ είναι η μεγάλη ευκαιρία του «τριφυλλιού» να σφραγίσει την πρόκρισή του στην οκτάδα και να ανησυχεί για την τελευταία αγωνιστική και τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ μόνο για την τελική κατάταξη και το γόητρο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ελπίζει και σε συνδυασμό αποτελεσμάτων, ώστε να μην άσει το τρένο των play off.

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς ξεκίνησε δυναμικά το παιχνίδι, ωστόσο, η συνέχειά του δεν ήταν ανάλογη. Ο Κροάτης γκαρντ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 13 πόντους, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης που αγωνίστηκε 31’ προσέθεσε άλλους 11.

Μπαρτσελόνα: 23/40 δίποντα, 10/31 τρίποντα, 8/15 βολές, 28-15 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 4 κλεψίματα, 7 κοψίματα, 8 λάθη

Παναθηναϊκός: 18/41 δίποντα, 6/18 τρίποντα, 8/10 βολές, 25-7 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 7 κλεψίματα, 6 κοψίματα, 13 λάθη

Μπαρτσελόνα: Πουλέν 8, Ντόρσεϊ 5, Σάδα 2, Χουέρτας 4, Αμπρίνες 15, Ναβάρο 8, Παπανικολάου 6, Όλεσον 3, Λόρμπεκ 15, Λάμπε 4, Νάχμπαρ 3, Τόμιτς 11

Παναθηναϊκός: Μπράμος 6, Κάρι 2, Μπατίστ 7, Φώτσης 3, Ούκιτς 13, Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 11, Γκιστ 9, Παππάς, Ματσιούλις 2, Ράιτ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.