Ο Ολυμπιακός θριαμβευτής στο παιχνίδι της χρονιάς

Written by  Μαρ 13, 2016

Σε ένα παιχνίδι βγαλμένο από τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του ντέρμπι του ΟΑΚΑ, όπου επικράτησε της ΑΕΚ μετά από δύο παρατάσεις σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.

Η αναμέτρηση κρίθηκε στις μεγάλες «μονομαχίες», το πολύ δυνατό παιχνίδι επαφών, την ένταση και την ενέργεια που στο τέλος αποδείχθηκε ότι βρέθηκε στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο διατηρώντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας.

Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού οι πολλές διακοπές, οι αμέτρητες βολές εξαιτίας των πολλών φάουλ (31/40 η ΑΕΚ, 36/47 ο Ολυμπιακός) και οι πολλές εναλλαγές στο σκορ με το προβάδισμα να αλλάζει συνεχώς χέρια μέχρι και το τελευταίο δίλεπτο της παράτασης όταν και ο Ολυμπιακός πήρε διαφορά ασφαλείας και έφτασε τελικά στη νίκη.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να επικρατήσουν από την κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, όμως, ο εκπληκτικός Τζέι Κόβαν Μπράουν ισοφάρισε με μεγάλο τρίποντο σε 77-77 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Στη συνέχεια, ήταν η σειρά της «Ένωσης» να πάρει προβάδισμα για τη νίκη, όμως, ο Ολυμπιακός δεν της επέτρεψε να τερματίσει το σερί των 20 νικών του και το παιχνίδι οδηγήθηκε σε δεύτερη παράταση όπου εκεί οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν.

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση και προηγήθηκε πολύ γρήγορα με 7-2 στο 3’, ωστόσο, ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε, ισοφάρισε σε 10-10 με τον Γουόρικ και πέρασε μπροστά με 16-20 στο 8’ με τους γηπεδούχους να απαντούν με ένα δικό τους σερί και να προηγούνται στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με 21-20.

Το παιχνίδι ήταν αρκετά ισορροπημένο με τις δυο ομάδες να εναλλάσσονται στο προβάδισμα για πολλή ώρα, όμως, οι γηπεδούχοι κατάφεραν με τις δεύτερες επιθέσεις που κέρδιζαν από τα επιθετικά ριμπάουντ και το πολύ καλό περιφερειακό τους σουτ (6/11 τρίποντα στο ημίχρονο), να κρατούν ένα μικρό προβάδισμα που τους έφερε μπροστά στο σκορ στην ανάπαυλα με 42-39.

Η ΑΕΚ με την καλή της άμυνα κατάφερνε να κρατάει εγκλωβισμένο τον Ολυμπιακό, ενώ με τις εξαιρετικές τοποθετήσεις μέσα στην ρακέτα και τα συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ διατηρούσε μια διαφορά έξι πόντων (45-39 στο 21’) στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όμως, ο Ολυμπιακός αντέδρασε γρήγορα και με τον Χάντερ να παίρνει προσπάθειες κάτω από τη ρακέτα, ισοφάρισαν σε 52-52 στο 25’ και με καλάθι του Βασίλη Σπανούλη πέρασε και πάλι μπροστά με 55-56 στο 28’.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ πετύχαινε συνεχώς πολύ εύκολους πόντους από τη γραμμή των βολών εξαιτίας των πολλών φάουλ με τα οποία είχαν φορτωθεί οι «ερυθρόλευκοι», οι Πρωταθλητές Ελλάδας κατάφεραν να διατηρήσουν οριακό προβάδισμα στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (61-62) και το φινάλε ήταν δραματικό.

Με την άμυνα του Ολυμπιακού να έχει βελτιωθεί αισθητά και να έχει περιορίσει αρκετά τους διαδρόμους προς το καλάθι του, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη να οργανώνει εξαιρετικά και να σκοράρει όποτε χρειάζεται οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να χτίζουν μια διαφορά στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου (68-75 στο 36’) και να δείχνουν πως ελέγχουν το παιχνίδι.

Η ΑΕΚ, ωστόσο, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια, μείωσε σταδιακά τη διαφορά και με τρίποντο – «βόμβα» από τον Τζέι Κόβαν Μπράουν στα 29’’ ισοφάρισε σε 77-77 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της. Ο Ολυμπιακός έχασε δυο ευκαιρίες για να πάρει τη νίκη, αλλά τόσο το σουτ του Βασίλη Σπανούλη, όσο και αυτό του Τζόνσον-Όντομ σε νεκρό χρόνο βρήκαν «σίδερο» και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Μπράουν με νέο τρίποντο στο ξεκίνημα της παράτασης έδωσε και πάλι προβάδισμα στην ΑΕΚ με 80-77 και πήρε το μομέντουμ επάνω της. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με νέτο τρίποντο στα 1.29’’ έβαλε την ΑΕΚ μπροστά με 87-83, ο Ολυμπιακός μείωσε με τον Χάντερ στο 87-85, αλλά στην συνέχεια έχασε δύο συνεχόμενα αμυντικά ριμπάουντ και την ευκαιρία να μειώσει περισσότερο.

Ο Νώντας Παπαντωνίου στα 19/7’’ έχασε δυο ελεύθερες βολές και, στη συνέχεια ήταν η σειρά του Βασίλη Σπανούλη να σταθεί στη γραμμή των βολών. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν λάθεψε, ισοφάρισε σε 87-87 και η τελευταία επίθεση ανήκε στην «Ένωση».

Ο Μαλίκ Χαίρστον δεν κατάφερε να σκοράρει και το παιχνίδι οδηγήθηκε σε δραματική δεύτερη παράταση.

Ήταν η σειρά του Βαγγέλη Μάτζαρη να σημειώσει τρίποντο και να βάλει μπροστά τον Ολυμπιακό με 87-90, η ΑΕΚ, ωστόσο, παρ’ όλο που έχασε από τραυματισμό τον Μπράουν, πέρασε μπροστά και πάλι με 91-90. Στο διάστημα αυτό, ο Σπανούλης έκανε 1/4 ελεύθερες βολές, δείγμα και της κόπωσης, όμως, εκείνη ήταν η ώρα του Βαγγέλη Μάντζαρη που με νέο τρίποντο έβαλε ξανά μπροστά τους «ερυθρόλευκους» με 91-94.

Με το μομέντουμ αυτή τη φορά υπέρ των φιλοξενούμενων, ο Οθέλο Χάντερ εκμεταλλεύτηκε μια ακόμα ασίστ του Σπανούλη για το 91-96 στα 58’’ και ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι, αφού στη συνέχεια οι γηπεδούχοι έκαναν λάθος στην επαναφορά και ο Κώστας Παπανικολάου με 1/2 βολές έκανε το 91-97.

Ο Μαυροκεφαλίδης στα 33’’ έκανε το 93-97, ο Κώστας Παπανικολάου πήγε ξανά στις βολές και με 2/2 έκανε το 93-99, ο Γκριν έκανε βιαστική επίθεση, ωστόσο, δεν βρήκε στόχο και στη συνέχεια ήταν η σειρά του Βασίλη Σπανούλη να ξαναπάει στη γραμμή των βολών.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού στα 18,4’’ ευστόχησε στη μία από τις δυο βολές για το 93-100 που ήταν και το τελικό σκορ, που βρήκε τους «ερυθρόλευκους» νικητές μετά από ένα εξαντλητικό παιχνίδι που κράτησε περισσότερες από δυόμισι ώρες και τον διατηρεί στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν μακράν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού με συνολικά 26 πόντους, 2 ριμπάουντ και 9 ασίστ και ήταν εκείνο που πήρε ορισμένα από τα μεγάλα σουτ. Πολύ κοντά σε απόδοση ήταν ο Οθέλο Χάντερ με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Κώστας Παπανικολάου με 14 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα και ο Χακίμ Γουόρικ με 9 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ ο πολυτιμότερος παίκτης, ειδικά στην δεύτερη παράταση όταν και πέτυχε δυο μεγάλα τρίποντα και έπαιξε σπουδαίες άμυνες ήταν ο Βαγγέλης Μάντζαρης που είχε συνολικά 8 πόντους και 2 ασίστ.

Από την ΑΕΚ, μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Τζέι Κόβαν Μπράουν με 24 πόντους, όμως, τραυματίστηκε στο ξεκίνημα της δεύτερης παράτασης και δεν μπόρεσε να βοηθήσει περισσότερο. Ακόμα μια σπουδαία εμφάνιση πρόσθεσε στη φετινή χρονιά του ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που έκανε ένα εμφατικό double-double με 22 πόντους με 16 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ο Μαλίκ Χαίρστον είχε 16 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ 10 σημαντικούς πόντους και 8 ριμπάουντ είχε ο Δημήτρης Μαυροειδής.

Τα δεκάλεπτα: 22-21, 42-39, 61-62, 77-77, 87-87 (παρ1), 93-100 (παρ.2)

ΑΕΚ (Ζντοβντς): Παπαντωνίου, Χαίρστον 16, Μαυροκεφαλίδης 22, Μπράουν 24, Μαυροειδής 10, Σάκοτα 3, Μιλόσεβιτς 5, Γκριν 3, Κάρτερ 1, Σαρικόπουλος, Κατσίβελης 9, Καλαμπόκης

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 26, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 7, Μάντζαρης 8, Παπανικολάου 14, Όντομ 7, Χάντερ 15, Παπαπέτρου 7, Στρόμπερι, Αγραβάνης 2, Γουόρικ 9, Χάκετ 5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.