Πρωταθλητής δια χειρός Σπανούλη ο Ολυμπιακός

Written by  Μάι 30, 2016

Ένας αγώνας που πολλές ώρες πριν ακόμα τη έναρξη του είχε τη συναισθηματική φόρτιση του «αντίο» σε έναν μεγάλο αθλητή όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης φαίνεται πως κανένας δεν ήθελε να  τελειώσει και έτσι χρειάστηκαν δυο παρατάσεις για να λήξει 81-82 υπέρ του Ολυμπιακού με τρίποντο του αρχηγού του Βασίλη Σπανούλη ένα δευτερόλεπτο πριν τη λήξη χαρίζοντας έτσι το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην ομάδα του Πειραιά που έκανε το 3-1 στη σειρά.

Το παιχνίδι ήταν εξαρχής ειδικών συνθηκών, αφού όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα θα αποτελούσε την τελευταία παράσταση του Δημήτρη Διαμαντίδη μπροστά στο κοινό του ΟΑΚΑ και αυτό από μόνο του έδινε επιπλέον συναισθηματική φόρτιση στην αναμέτρηση. Οι δυο ομάδες φρόντισαν να κρατήσουν τον αρχηγό του «τριφυλλιού» στο παρκέ όσο περισσότερο χρειαζόταν, ώστε να τον απολαύσουν όλοι οι φίλοι του μπάσκετ και έπειτα από ένα καταπληκτικό από πλευράς αγωνίας παιχνίδι που κρίθηκε έπειτα από δυο παρατάσεις, ήρθε το συγκλονιστικό φινάλε για να βάλει τέλος σε μια τεράστια καριέρα.

Ο Βασίλης Σπανούλης με τρίποντη «βόμβα», όπως και στον δεύτερο τελικό της σειράς, χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό και μαζί το δεύτερο συνεχόμενο Πρωτάθλημα έπειτα από είκοσι χρόνια και, ταυτόχρονα, χάλασε τη γιορτή του αδερφικού του φίλου. Για να φτάσουν, όμως, οι δυο ομάδες σε αυτό το εντυπωσιακό φινάλε, χρειάστηκε μια εξίσου σημαντική τρίποντη «βόμβα» του Βαγγέλη Μάντζαρη στην εκπνοή της πρώτης παράτασης για να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός και το παιχνίδι να κριθεί στο επιπλέον έξτρα πεντάλεπτο. 

Ο αθλητικός πολιτισμός που ακολούθησε το εκπληκτικό τέλος του Πρωταθλήματος με τις εικόνες των προέδρων και των παικτών των δύο ομάδων να ανταλλάσσουν αγκαλιές και συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον Διαμαντίδη για τα όσα προσέφερε, αλλά και το συγκλονιστικό standing ovation προς τον αρχηγό του Παναθηναϊκού από τους χιλιάδες φιλάθλους που κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ, είναι από τις στιγμές που δύσκολα θα ξεχαστούν όσα χρόνια κι αν περάσουν. 

Στα αγωνιστικά, χρειάστηκαν δυο σχεδόν λεπτά για να ανοίξει το σκορ στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με τρίποντο από το Βασίλη Σπανούλη. Χωρίς σκορ ο Παναθηναϊκός για περισσότερα από τρία λεπτά δέχτηκε ένα σερί 0-8 πριν πετύχει το πρώτο του καλάθι με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ο Ολυμπιακός με καλή κυκλοφορία της μπάλας διατηρούσε το προβάδισμα φτάνοντας μάλιστα τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων (5΄35’’ 2-13). Εκείνη τη στιγμή πάτησε παρκέ ο Δημήτρης Διαμντίδης, με πέντε πόντους του οποίου το σκορ έγινε 7-13 ξεκινώντας την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού για να διαμορφωθεί το 16-19 με το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο επιθετικά και στο δεύτερο δεκάλεπτο με τη διαφορά να ανεβαίνει στο +6 (18-24), αλλά ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τρίποντο έκανε το 21-24 φτάνοντας μάλιστα τους δέκα πόντους μόλις 7΄και 30’’ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ 5΄και 47’’ με κάρφωμα του Παπαγιάννη. Ο αρχηγός των «πρασίνων», κάθισε στον πάγκο για τις απαραίτητες ανάσες και ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι το προβάδισμα με 27-28. Μέχρι την ανάπαυλα της αναμέτρησης οι δυο ομάδες άστοχες και  νευρικές στις επιθέσεις τους πήγαν στα αποδυτήρια με το ταμπλό να γράφει 35-31 χάρη στο τρίποντο του Αντώνη Φώτση.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός πήρε εκ νέου κεφάλι στο σκορ με 37-44 με νέο τρίποντο του Σπανούλη. Οι ερυθρόλευκοι παίζοντας καλύτερη άμυνα και πιο εύστοχοι στην επίθεση ανέβασαν την διαφορά ξανά στους 11 πόντους (39-50). Από εκείνο το σημείο και μετά και με τον Παπανικολάου να κάθεται στον πάγκο με τρία φάουλ 3΄40’’ πριν τη λήξη του δεκαλέπτου οι «πράσινοι» με ένα σερί 11-0 ισοφάρισαν σε 50-50 και το παιχνίδι ξεκινούσε από την αρχή. Κάρφωμα του Χάντερ σε νεκρό χρόνο διαμόρφωσε το 50-52 του δεκαλέπτου.

Ο Χαραλαμπόπουλος ισοφάρισε εκ νέου το παιχνίδι σε 52-52 για να πάρει προβάδισμα ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Αγραβάνη οκτώ λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης για να ανταποδώσει ο Καλάθης για το 55-55. Καλάθι και φάουλ του πολύ καλού Νίκου Παππά διαμόρφωσε το 58-55 δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Το 60-60 τεσσεράμισι λεπτά πριν τη λήξη προμήνυε ένα ακόμα συγκλονιστικό φινάλε στη φετινή σειρά των τελικών του πρωταθλήματος. 2΄18’’ πριν την λήξη του παιχνιδιού σε νεκρό χρόνο ο Αγραβάνης γράφει το 62-63. Το 63-63 γράφεται με μια εύστοχη βολή του Γκιστ, ενώ το άστοχο μπάσιμο του Σπανούλη και τα βήματα του Διαμαντίδη στις τελευταίες επιθέσεις καθιστούν τα τελευταία 18,1’’ δραματικά με 18.000 κόσμου να κρατούν την ανάσα τους φωνάζοντας ασταμάτητα το όνομα του αρχηγού τους. Στην τελευταία επίθεση της κανονικής διάρκειας ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πετύχει καλάθι και το παιχνίδι οδηγήθηκε στη  παράταση.

Στον έξτρα χρόνο 3΄15’’ πριν τη λήξη ο Νίκος Παππάς μετά από αντιαθλητικό φάουλ του Χάκετ έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 64-63 που όμως δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί και την επίθεση και ο Ολυμπιακός στη συνέχεια έκανε τον 64-65 με τον Χάντερ. Τρίποντο του Διαμαντίδη διαμορφώνει το 67-65 και το γήπεδο παίρνει «φωτιά» από τις φωνές του κόσμου για να ακολουθήσουν τα εύστοχα σουτ τριών πόντων των Σπανούλη και Καλάθη για το 70-68. Μια βολή του Αντώνη Φώτση διαμόρφωσε το 71-68 και 1,1’’ πριν τη λήξη ο Αντώνης Μάντζαρης έστειλε το παιχνίδι σε δεύτερη παράταση κάνοντας το 71-71.

Με την κούραση να είναι εμφανής σε όλους τους παίκτες κάνοντας τις άμυνες πιο χαλαρές ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα με 77-73, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 79-78 για να διαμορφωθεί στην τελευταία επίθεση το τελικό 81-82 δια χειρός Βασίλη Σπανούλη.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 35-31, 50-52, 63-63, 71-71, 81-82

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χαινς, Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6, Ραντούλιτσα, Παππάς 16, Φελντέιν 5, Διαμαντίδης 15, Γκιστ 15, Καλάθης 12, Παπαγιάννης 7, Γουίλιαμς 1, Χάντερ

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 14, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 25, Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ 2, Αγραβάνης 8, Μάντζαρης 13, Γουόρικ, Χάκετ 4, Λοτζέσκι, Παπανικολάου 13, Αθηναίου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.