Ασταμάτητος ο Ρίβερς και «πράσινη» νίκη στο «αιώνιο» ντέρμπι

Written by  Ιαν 30, 2017

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ήταν ανώτερος στο ντέρμπι «αιωνίων» με τον Ολυμπιακό και, παρ’ όλο που δεν κάλυψε τη βαριά ήττα του πρώτου γύρου, πήρε τη νίκη με 72-59 και έπιασε τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος.

Ήρωας του «τριφυλλιού» ήταν για ένα ακόμα ντέρμπι «αιωνίων» ο Κέισι Ρίβερς που εκτέλεσε τον Ολυμπιακό και εξελίσσεται σε απόλυτο ηγέτη των «πρασίνων». Οι γηπεδούχοι έλεγξαν τι ρυθμό και στο δεύτερο ημίχρονο βρήκαν τα μεγάλα σουτ που ανέβασαν τη διαφορά ακόμα και στο +16, χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν το +25 που ήταν το ζητούμενο για να καλυφθεί η διαφορά του πρώτου γύρου.

Παρ’ όλα αυτά, με τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους μέσα σε 10 μέρες επί του Ολυμπιακού, αλλάζουν σχετικά τις ισορροπίες, με την ψυχολογία να επιστρέφει στη μεριά τους, λίγο πριν η σεζόν μπει στην πιο κρίσιμη καμπή τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, οι «ερυθρόλευκοι» που αγωνίστηκαν χωρίς τους Ματ Λοτσέσκι και Πάτρικ Γιανγκ και με τους Γιώργο Πρίντεζη και Βαγγέλη Μάντζρη να μην έχουν προπονηθεί τις προηγούμενες μέρες, ξεκίνησαν καλά, άντεξαν για περίπου τρία δεκάλεπτα, αλλά στο τέλος λύγισαν από την κόπωση και τις απουσίες.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε και τον Βασίλη Σπανούλη να αποχωρεί στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου με πρόβλημα στον προσαγωγό και πλέον, τα πράγματα ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης με την Ούνικς Καζάν για την Ευρωλίγκα, δείχνουν να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Χωρίς το άγχος του «πρέπει», ο Ολυμπιακός μπήκε πιο χαλαρός στο παιχνίδι και προηγήθηκε αμέσως με 0-5 χάρη σε προσωπικές ενέργειες του Κώστα Παπανικολάου, ενώ έχοντας τον απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ, έφτασε νωρίς στο +9 (6-15).

Ο Παναθηναϊκός ήταν απελπιστικά άστοχος (2/6 δίποντα, 2/8 τρίποντα) και, αν δεν ήταν τα 2/2 τρίποντα του Κέισι Ρίβερς με το που μπήκε στο παιχνίδι, η διαφορά ίσως ήταν μεγαλύτερο από το 12-20 του δεκάλεπτου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός συνέχισε να είναι καυτός και οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε ένα εντυπωσιακό σερί 14-0 με το ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου και για πρώτη φορά σε προβάδισμα με 26-20.

Ο Ολυμπιακός, που στο μεταξύ έχασε και τον Βασίλη Σπανούλη, έμεινε χωρίς πόντο για περισσότερα από 5’, ενώ δεν έφτανε με τίποτα στο καλάθι των «πράσινων» και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν άριστα οι γηπεδούχοι για να ανεβάσουν κι άλλο τη διαφορά (31-22 στο 20’), όμως, με σερί 0-6 στο τελευταίο λεπτό, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 31-28 και πήγαν στα αποδυτήρια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο σε όλη τη διάρκεια της τρίτης περιόδου, με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο πόντο και να μην επιτρέπουν σε καμία να ξεφύγει.

Με τον Κρις Σίγνκλετον να πετυχαίνει μεγάλα καλάθια, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 53-45 στο 32’, εκμεταλλευόμενος την κόπωση που ερχόταν στον Ολυμπιακό, εξαιτίας των απωλειών και της απουσίας λύσεων για να τραβήξουν το… κουπί στο τέλος.

Αυτό φάνηκε απόλυτα στο πρώτο πεντάλεπτο της τέταρτης περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε τη διαφορά στους 16 πόντους (63-47) και με την εικόνα που είχαν οι φιλοξενούμενοι έδειχνε ικανός να καταφέρει να καλύψει ακόμα και τη διαφορά του πρώτου γύρου.

Αυτό, δε συνέβη, ο Ολυμπιακός συμμάζεψε κάπως την κατάσταση και το τελικό 72-59 βρήκε τους «πράσινους» ικανοποιημένους για την νίκη και την καλή εμφάνιση, ειδικότερα στο δευτερο ημίχρονο.

Ο Κέισι Ρίβερς ήταν για ένα ακόμα «αιώνιο» ντέρμπι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης και άκουσε το όνομά του να γίνεται σύνθημα από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός σημείωσε 26 πόντους με 6/10 τρίποντα, καθώς επίσης 9 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα και μαζί με τον Κρις Σίγνκλετον που σημείωσε 20 πόντους με 4/5 τρίποντα οδήγησαν την ομάδα τους στην νίκη.

Από τον λαβωμένο Ολυμπιακό, ο Γιώργος Πρίντεζης σημείωσε 14 πόντους, με 6 ριμπάουντ, ο Κώστας Παπανικολάου 13 πόντους με 5 ριμπάουντ και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ 11 πόντους με 5 ριμπάουντ.

 

Τα δεκάλεπτα: 12-20, 31-28, 48-45, 72-59

 

Φωτό: paobc/twitter

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.