Σπανούλης: «Κανένας πάνω από την Εθνική ομάδα»

Written by  Φεβ 20, 2024

Ο Βασίλης Σπανούλης υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο ΣΕΦ τους Έλληνες διεθνείς ξεκινώντας την προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών για τα παιχνίδια με την Τσεχία (23/2, ΣΕΦ) και την Ολλανδία (26/2, Χάγη) για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025.

«Αισθάνομαι πολύ όμορφα, είμαι πολύ χαρούμενος που στην πρώτη μου προπόνηση είδα όλα τα παιδιά, είναι πολύ όμορφο να βλέπεις μετά από τόσα παιχνίδια να τιμούν την Εθνική ομάδα και να είναι εδώ. Ευχαριστούμε και τους συλλόγους για την πολύ καλή συνεργασία και είναι εδώ όλα τα παιδιά», ανέφερε ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για δύο αγώνες για την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ. Θέλουμε να έχουμε υγεία και στις επόμενες 2-3 μέρες να βάλουμε κάποια πράγματα από τη φιλοσοφία μας. Αυτό που έχουμε πει και πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι κανένας δεν είναι πάνω από την Εθνική ομάδα της χώρας μας. Είναι καθήκον, τιμή, περηφάνια και αν δεν το νιώσεις αυτό δεν μπορείς ούτε να βοηθήσεις ούτε να συμμετέχεις στην Εθνική ομάδα. Με χαροποιεί που όλα τα παιδιά είναι εδώ, κάποια πιο στενοχωρημένα, κάποια πιο χαρούμενα, αλλά είναι εδώ. Η Εθνική ομάδα είναι κάτι διαφορετικό από τους συλλόγους, εκπροσωπεί ένα ολόκληρο έθνος, μια ολόκληρη πατρίδα και πρέπει να την αντιμετωπίσεις με τον κατάλληλο σεβασμό και την κατάλληλη διάθεση. Η Εθνική ομάδα ήταν με τις επιτυχίες στη βιτρίνα του παγκόσμιου μπάσκετ. Εμείς δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τόσο μακροπρόθεσμα. Το πιο σημαντικό είναι η χημεία, οι ρόλοι, το οικογενειακό κλίμα και τα παιδιά να έρχονται με χαρά και όρεξη να υπηρετήσουν την πατρίδα τους», πρόσθεσε.

Για τη σύνθεση της ελληνικής ομάδας είπε: «Πρέπει να δούμε όλα τα παιδιά. Η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για όλους και θα είναι όσο είμαι εγώ προπονητής. Δεν κοιτάω τόσο πολύ το ηλικιακό, όσο να έχει η ομάδα τη σωστή χημεία και τους παίκτες που θα εκφράσουν τη φιλοσοφία μας και να μπορέσουμε να καταφέρουμε αυτά που θέλουμε. Αν ένας παίκτης δεν έχει κληθεί αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει πως δεν είναι καλός. Να συνεχίσει να δουλεύει και μπορεί κάλλιστα να είναι την επόμενη φορά».

Σχετικά με τη διακοπή στην Ευρωλίγκα και τις κλήσεις παικτών που αγωνίζονται σε ομάδες της διοργάνωσης ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι είναι διαθέσιμοι οι παίκτες των ομάδων της Ευρωλίγκας, θα γίνουν παιχνίδια με μεγαλύτερη ποιότητα. Τα παιδιά έχουν εμπειρίες και παραστάσεις, έχουν πάρει τίτλους και αυτό θα βοηθήσει και τη δική μας Εθνική ομάδα να αφομοιώσει πιο γρήγορα κάποια πράγματα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συλλόγους, που σε συνεργασία με τη διοίκηση της ομοσπονδίας βοήθησαν να είναι όλα τα παιδιά εδώ, παρότι δεν κοιμήθηκαν το βράδυ. Είναι εδώ και δείχνουν την αγάπη τους για την Εθνική ομάδα, είναι πολύ σημαντικό ότι καταλαβαίνουν τι σημαίνει Εθνική ομάδα».

Για την έδρα του αγώνα με την Τσεχία είπε: «Είναι σημαντικό που παίζουμε στην Ελλάδα, οπουδήποτε κι αν παίζαμε η αγάπη του κόσμου για την Εθνική είναι μεγάλη. Το ΣΕΦ είναι ένα γήπεδο που έχουμε ωραίες αναμνήσεις από το Ευρωμπάσκετ του 1987. Κάποια παιδιά άρχισαν το μπάσκετ τότε, κάποια άλλα από τις δικές μας επιτυχίες, εύχομαι να αρχίσουν παιδιά να παίζουν μπάσκετ από δικές μας επιτυχίες».

Ερωτηθείς για τη σχέση που θα έχει με άλλοτε συμπαίκτες του απάντησε: «Οι σχέσεις υπάρχουν έξω από το γήπεδο. Μέσα στο γήπεδο ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του, να επιτελεί το ρόλο του και να υπακούει σε όσα πούμε για το καλό όλων μας. Τα παιδιά έχουν μια πολύ υψηλή ποιότητα σαν άνθρωποι και αθλητές και το κατανοούν αυτό».

Τέλος, για το αν θα συγχωρεί λάθη στους παίκτες του είπε: «Το μπάσκετ είναι άθλημα των λαθών, το θέμα είναι να μην επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη, να είσαι έξυπνος, να έχεις την όρεξη να ακούς και να δουλεύεις για να βελτιωθείς».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.