Θετικό το πρώτο τεστ της νέας Εθνικής

Written by  Αυγ 08, 2014

Με καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και το μπλοκάκι του Φώτη Κατσικάρη γεμάτο σημειώσεις για τα επόμενα πλάνα του, η νέα Εθνική Ομάδα μπήκε με το «δεξί» στο τουρνουά του Πο, όπου επικράτησε με 64-66 της Σερβίας και άφησε υποσχέσεις για μια καλή παρουσία ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας.

 

Το παιχνίδι κρίθηκε με δύο βολές του Κώστα Βασιλειάδη στην εκπνοή του αγώνα έπειτα από λάθος επιλογή και ανόητο φάουλ του Μίτσοφ 2,5’’ πριν τη λήξη και ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο με 64-64. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, μικρή σημασία έχει, αφού αυτό που μετράει είναι το γεγονός ότι ο νέος Ομοσπονδιακός προπονητής είδε για πρώτη φορά τους παίκτες του σε συνθήκες αγώνα και πήρε μια πρώτη γεύση για το κατά πόσο έχουν αφομοιώσει τα όσα έχουν προηγηθεί στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Η Εθνική μας αγωνίστηκε χωρίς τον Νικ Καλάθη, ο οποίος εκτίει τις τελευταίες ημέρες της τιμωρίας του για χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά και τον Γιώργο Πρίντεζη, που έμεινε προληπτικά εκτός λόγω ενοχλήσεων στο δικέφαλο.

Ο Φώτης Κατσικάρης είχε την ευκαιρία να κάνει τις πρώτες του δοκιμές σε σχήματα και συστήματα, ενώ είδε τη νέα φουρνιά των Ελλήνων παικτών να δείχνει πως με σκληρή δουλειά έχει μέλλον και μπορεί να οδηγήσει την Εθνική και πάλι στο δρόμο των επιτυχιών.

Αν κάτι μπορεί να κρατήσει κάποιος από αυτό το πρώτο παιχνίδι είναι αρχικά η διάθεση των παικτών να τρέξουν, η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση, οι πολλές χαμένες βολές (μόλις 6/16), η αδυναμία να ελέγξει τα ριμπάουντ (17-4 έναντι 26-11 των Σέρβων), αλλά και το πάθος των παικτών να κυνηγήσουν τη νίκη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, έστω κι αν επρόκειτο για φιλική αναμέτρηση, όπου το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία.

Με τον Γιάννη Μπουρούση να κυριαρχεί κάτω από τα δύο καλάθια, η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε με τη γνωστή πολύ καλή της άμυνα, κρατώντας την Σερβία περισσότερα από 3’ χωρίς πόντο, ενώ στην επίθεση, παρά τα αρχικά λάθη απόρροια του ότι ήταν τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά των διεθνών σε αγώνα, η μπάλα κυκλοφορούσε γρήγορα και με σωστό τρόπο εντός και εκτός ρακέτας.

Τα κενά διαστήματά της Εθνικής που έμεινε σχεδόν 4’ χωρίς πόντο και η έλλειψη ομοιογένειας έδωσαν την ευκαιρία στους Σέρβους να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα και από εκεί και πέρα καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, μικρή σημασία είχε, αφού το παιχνίδι προσφερόταν για δοκιμές και λάθη, ώστε η εμπειρία των παλαιότερων παικτών να «αγκαλιάσει» τον ενθουσιασμό των νέων.

Έτσι και έγινε, αφού οι παλιοσειρές έδειξαν το δρόμο και οι νέοι ακολούθησαν, δείχνοντας πως το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας έχει φέρει αν μη τι άλλο πολύ καλό κλίμα και ομαδικότητα. Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν κυρίαρχος κάτω από τα δύο καλάθια, αφού όχι μόνο σκόραρε, αλλά έπαιρνε ριμπάουντ, έκλεβε μπάλες, κέρδιζε φάουλ και έδινε σιγουριά στην υπόλοιπη ομάδα. Ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους με 8/10 σουτ και 4 ριμπάουντ και ήταν ο κορυφαίος σε αυτή την πρώτη εμφάνιση της νέας Εθνικής Ομάδας.

Πολύ κοντά σε απόδοση ήταν και οι Ζήσης με 9 πόντους, Βασιλειάδης με 11, Παπανικολάου με 9 και Καϊμακόγλου με 7.

Επόμενο ματς όπου η Εθνική θα αναζητήσει να βγάλει νέα συμπεράσματα είναι με την οικοδέσποινα Γαλλία όπου εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αφού οι διεθνείς μας θα έχουν να αντιμετωπίσουν την Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 12-13, 29-29, 49-47, 64-66

Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Μπογντάνοβιτς 11, Μπιέλιτσα 9, Μάρκοβιτς 4, Στίματς 10, Μπίρτσεβιτς 7, Μίτσοφ, Μίσιτς 2, Ραντούλιτσα 7, Κάτιτς 3, Σιμόνοβιτς 7, Μίτροβιτς 4, Γιόβιτς

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 19, Ζήσης 9,  Βασιλειάδης 11, Παπανικολάου 9, Καϊμακόγλου 7, Μπόγρης, Σλούκας 2, Γιάνκοβιτς 5, Βουγιούκας, Μάντζαρης 2, Αθηναίου 2, Αντετοκούνμπο 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.