Μαδρίτη…ερχόμαστε!

Written by  Σεπ 05, 2014

Η Ελλάδα έκανε το καλύτερο παιχνίδι της στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και με τη νίκη της με 71-79 επί της Αργεντινής τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον δεύτερο όμιλο και πλέον μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να φτάσει πολύ μακριά στη διοργάνωση.

 

Απέναντι σε μια πολύ μεγάλη δύναμη του Παγκοσμίου μπάσκετ, η ελληνική ομάδα «ξόρκισε» τα «φαντάσματα» του πρόσφατου παρελθόντος της με την Αργεντινή, παρέδωσε μαθήματα αμυντικής λειτουργίας, πάθους και δίψας για διάκριση και όχι μόνο απέδειξε πως δίκαια αξίζει να βρίσκεται στη διοργάνωση, αλλά έχει τα φόντα να φτάσει πολύ ψηλά.

Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί, αλλά είχε πολύ υψηλά ποσοστά σε βολές και τρίποντα (93,8% και 40% αντίστοιχα), πήρε 16 ριμπάουντ περισσότερα (41 έναντι 25) και έβρισκε λύσεις σε κάθε δύσκολο πρόβλημα που της έθετε η Αργεντινή.

Η πρώτη θέση στον όμιλο της δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να αντιμετωπίσει τον τέταρτο του πρώτου ομίλου, την Σερβία, αλλά να γνωρίζει πως δεν πρόκειται να πέσει πάνω στις «συμπληγάδες» της Ισπανίας πριν τον ημιτελικό.

Δεν κοιτάζει, όμως, τόσο μακριά, αφού κάθε παιχνίδι έχει τη σημασία του και το πιο επικίνδυνο από όλα είναι αυτό στη φάση των «16», όμως, με εμφανίσεις όπως και αυτή απέναντι στην Αργεντινή, η Εθνική έχει κερδίσει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πολλά.

Ο Φώτης Καρσικάρης έδωσε οδηγία στους παίκτες της Εθνικής να βάλουν ενέργεια και να τρέξουν στο ανοικτό γήπεδο, θέλοντας να αντιπαρατάξει τα «φλογερά» νιάτα της ελληνικής ομάδας, απέναντι στην εμπειρία και τον υψηλό μ.ο. ηλικίας των παικτών της Αργεντινής. Ταυτόχρονα, εντολή ήταν να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο Λουίς Σκόλα, ο οποίος κάνει εντυπωσιακό τουρνουά οδηγώντας την ομάδα του με το ειδικό βάρος του.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με έναν απίστευτα γρήγορο ρυθμό και την Εθνική μας να έχει καταφέρει να βγάλει εκτός ρυθμού την Αργεντινή με την εκπληκτική της άμυνα που την έβαλε και πάλι πολύ νωρίς στη θέση του οδηγού. Στο διάστημα αυτό δε, την παράσταση έκλεβε η «μονομαχία» του Λουίς Σκόλα με τον Γιάννη Μπουρούση με τους δύο παίκτες να δίνουν άλλο «χρώμα» στην αναμέτρηση.

Η ελληνική ομάδα «χτυπούσε» διαρκώς μέσα από τη ρακέτα με τους Μπουρούση και Πρίντεζη να κερδίζουν πολλές μάχες και ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +10 (11-21) μόλις στο 8’, με αρκετά υψηλά ποσοστά στην επίθεση και με τον απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ και του ρυθμού.

Με τον Νικ Καλάθη να έχει μπει «σεληνιασμένος» και να πετυχαίνει 10 πόντους από την πρώτη περίοδο με 2/2 τρίποντα, το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με την Εθνική να προηγείται με 16-28 και τα πάντα να της πηγαίνουν όπως ακριβώς θα τα ήθελε και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος.

Με το σκηνικό να αλλάζει στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, αφού η ελληνική ομάδα, δε μπήκε το ίδιο καλά στο παιχνίδι, αλλά και με τους διαιτητές να δείχνουν μια ανεξήγητη ανοχή στο σκληρό παιχνίδι των αργεντινών, η διαφορά μειώθηκε με ένα σερί 6-0 και το παιχνίδι έγινε ξανά ντέρμπι.

Η Εθνική μας είχε μπλοκάρει, η Αργεντινή το εκμεταλλεύτηκε και μείωσε στους 3 (28-31), χάνοντας ευκαιρίες να ακόμα και να ισοφαρίσει, όμως, η επιστροφή του Καλάθη στο παρκέ, το βιαστικό παιχνίδι των «γκαούτσος», αλλά και τα εκπληκτικά ποσοστά από τα 6,75 μ. (6/9 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο) κρατούσαν την διαφορά σε απόσταση ασφαλείας.

Το ημίχρονο έληξε με 33-44 με ένα εκπληκτικό τρίποντο του Νίκου Ζήση σε «νεκρό» χρόνο με τους Αργεντίνους να ξεσπούν σε διαμαρτυρίες, ζητώντας να μην μετρήσει ως εκπρόθεσμο.

Η Ελλάδα μπήκε εντυπωσιακά στο τρίτο δεκάλεπτο και με κρύο αίμα, έφτασε γρήγορα σε ένα σερί 9-0 και η διαφορά απογειώθηκε στο +19 με τους Αργεντίνους το μόνο που έκαναν είναι να διαμαρτύρονται σε κάθε φάση, με αποκορύφωμα την τεχνική ποινή στον Νοτσιόνι που τον οδήγησε νωρίς στα τέσσερα φάουλ.

Η Αργεντινή απάντησε με δικό της σερί 8-0 και ξαναμπήκε στο παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα, οι παίκτες της δεν έχαναν ευκαιρία να δημιουργούν φασαρία στις κερκίδες, διαμαρτυρόμενοι σε κάθε απόφαση των διαιτητών.

Μέσα σε σκληρές «μάχες» κάτω από τα δύο καλάθια, φρενήρη ρυθμό, σκληρά μαρκαρίσματα και την αγωνία στο «κόκκινο», η ελληνική ομάδα ήταν απόλυτα ψύχραιμη κάθε φορά που η Αργεντινή πλησίαζε και κατάφερε να κρατήσει μία πολύ χρήσιμη διαφορά στο τέλος του δεκαλέπτου (50-64) και να κρατά την τύχη της στα χέρια της.

Ο, τι έχτιζε για 30’ η Εθνική μας, τα γκρέμισε στο πρώτο τρίλεπτο της τέταρτης περιόδου, αφού όχι μόνο έμεινε χωρίς πόντο, αλλά επέτρεψε στην Αργεντινή να κάνει ένα γρήγορο 10-0 και μαζί της χάρισε το μομέντουμ του αγώνα. Το μυαλό των διεθνών είχε χαλάσει εντελώς, με αποκορύφωμα την τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτρούσης, ενώ η περιφερειακή της άμυνα ήταν πολύ καλή, επιτρέποντας στους αντιπάλους της να πλησιάσουν στο -3 (63-66 στο 34’).

Όταν η Αργεντινή μείωσε στο καλάθι (68-70) μίλησε η ελληνική ψυχή και με συνεχόμενους πόντους από τον Μπουρούση, αλλά και εντυπωσιακές άμυνες που αξίζει να διδαχθούν σε σεμινάρια, πήρε και πάλι μια διαφορά, αποδεικνύοντας πως είναι πραγματικά πολύ σκληρή για να πεθάνει.

Η συγκλονιστική αναμέτρηση έληξε με την Εθνική να πανηγυρίζει τη μεγάλη νίκη με 71-79 και την πρώτη θέση στον όμιλο, που τη φέρνει απέναντι στην Σερβία στη φάση των «16», όμως, με εμφανίσεις σαν αυτή, δε μπορεί παρά να γεμίζει προσδοκίες και όνειρα τους φιλάθλους ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος.

Εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε ο Γιάννης Μπουρούσης, που περνά την πιο ώριμη περίοδο της καριέρας του, με το τρίτο του double-doubleστη διοργάνωση με 16 πόντους, 15 ριμπάουντ και 3 κοψίματα. Άξιοι συμπαραστάτες, ο Νικ Καλάθης, ο οποίος έκανε εκπληκτικό παιχνίδι, βοηθώντας την ομάδα κάθε φορά που κολλούσε στο σκορ και σημείωσε 18 πόντους με 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Γιώργος Πρίντεζης με 15 πόντους και 4 ριμπάουντ, αλλά και ο μεγάλος αρχηγός Νίκος Ζήσης με 13 πόντους, τους περισσότερους σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού.

Ο Λουίς Σκόλα ξεκίνησε δυνατά, αλλά στη συνέχεια περιορίστηκε από την εντυπωσιακή άμυνα της Εθνικής, σταματώντας στους 17 πόντους με 5 ριμπάουντ, ενώ από 10 πόντους σημείωσαν οι Πριτσιόνι και Καμπάτσο.

Η Εθνική πάει στη Μαδρίτη, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Σερβία με στόχο την πρόκριση στους «8» και από εκεί και πέρα οτιδήποτε καλό έρθει θα είναι ευπρόσδεκτο. Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην πρώτη φάση της διοργάνωσης και να δημιουργεί προσδοκίες για κάτι πολύ καλό στην συνέχεια.

Τα δεκάλεπτα: 16-28, 33-44, 50-64, 71-79

Αργεντινή (Λάμας): Σκόλα 17, Καλίτζι, Μάτα, Καμπάτσο 10, Πριτσιόνι 10, Λαπροβίτολα 7, Γκουτιέρεζ 3, Ντέλια 4, Χερμάν 7, Νοτσιόνι 8, Μπορτολίν, Σάφαρ 5

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 16, Ζήσης 13, Βασιλειάδης 2, Καλάθης 18, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 6, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 2, Αντετοκούνμπο, Βουγιούκας 4, Πρίντεζης 15

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.