Ένα κακό ημίχρονο τα γκρέμισε όλα

Written by  Σεπ 07, 2014

Η Εθνική Ομάδα φύλαξε το χειρότερο παιχνίδι της για το πιο κρίσιμο παιχνίδι της στο Παγκόσμιο Κύπελλο και με μία αγνώριστη εμφάνιση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, έχασε εύκολα από την Σερβία με 90-72 και γνώρισε έναν οδυνηρό αποκλεισμό που, όμως, αφήνει την γλυκόπικρη ανάμνηση των εμφανίσεων της πρώτης φάσης.

 

Η Ελλάδα είχε να ηττηθεί σε επίσημο αγώνα από την Σερβία από το μακρινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Αθήνας το 1998 και με όπλο την παράδοση, αλλά και τις εξαιρετικές εμφανίσεις της στην πρώτη φάση προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της που προέρχονταν με ρεκόρ 2-3.

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν το κατάφερε, αλλά απέναντι σε μια ψυχωμένη ομάδα έκανε το χειρότερο αμυντικά παιχνίδι της και γκρέμισε ό, τι είχε χτίσει το προηγούμενο διάστημα με τον πιο σκληρό τρόπο. Οι Σέρβοι χτύπησαν την Ελλάδα σε όλες τις αδυναμίες της και η ομάδα μας τους χάρισε απλόχερα την ευκαιρία να τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Δεν χωρούν δάκρια, ωστόσο, για μια ομάδα που έπειτα από καιρό χάρισε ξανά την ελπίδα στους φιλάθλους της, αλλά ένα κακό ημίχρονο σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, της στέρησε τη χαρά να πετύχει ακόμα πιο σημαντικά πράγματα. Το μέλλον, παρ’ όλα αυτά, της ανήκει και με πρώτο στόχο το Ευρωμπάσκετ του 2015 θα πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά και η επένδυση στα νιάτα που έχει ξεκινήσει από φέτος.

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε νευρικά σε σχέση με τα πρώτα της παιχνίδια στη διοργάνωση και με τους Σέρβους να είναι εξαιρετικά διαβασμένοι στο παιχνίδι της, βρέθηκε για πρώτη φορά στη θέση του κυνηγού.  Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν εγκλωβισμένος στην άμυνα της Σερβίας που ήταν προσαρμοσμένη πάνω του, ενώ απέναντι στις γρήγορες επιστροφές των αντιπάλων της η Εθνική δεν έβρισκε λύσεις παρά μόνον από τα 6,75, έχοντας ξεκινήσει με υψηλά ποσοστά (3/5 στην πρώτη περίοδο).

Με κύριο εκφραστή των ελληνικών επιθέσεων τον Γιώργο Πρίντεζη, η Εθνική παρέμενε κοντά στο σκορ με την πρώτη περίοδο να ολοκληρώνεται με την Σερβία να προηγείται με 23-20 και να δείχνει πως ένα δύσκολο βράδυ περιμένει την ομάδα μας.

Η Εθνική ξεκίνησε καλά επιθετικά και στη δεύτερη περίοδο, έχοντας μυαλωμένες επιθέσεις και καλή κυκλοφορία στην μπάλα, όμως, το πρόβλημά της παρέμενε η κακή περιφερειακή άμυνα και η απώλεια των ριμπάουντ που επέτρεπαν στους Σέρβους να διατηρούν το προβάδισμα.

Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες της ελληνικής ομάδας δεν έδειχναν διατεθειμένοι να επιτρέψουν στους αντιπάλους της να ξεφύγουν και, μόλις περιόρισαν τα ελεύθερα σουτ του Μπογκντάνοβιτς και του Τεόντοσιτς που μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου έκαναν όλη τη ζημιά ισορρόπησαν το παιχνίδι και πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 41-42 με τρίποντο του αρχηγού Νίκου Ζήση.

Στο ενάμιση λεπτό που απέμεινε, ωστόσο, η Εθνική μας χάρισε στηξν Σερβία μια μικρή διαφορά για το 46-42 του ημιχρόνου, με μεγάλο πρωταγωνιστή των αντιπάλων μας τον Κάλινιτς, το οποίος στο διάστημα αυτό είχε προλάβει να πετύχει 12 πόντους.

Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο αποφασισμένη να παίξει τη γνωστή της άμυνα που τσακίζει «κόκαλα» και της έδωσε πολλές σημαντικές νίκες στη διοργάνωση, όμως, με τους παίκτες φορτωμένους με φάουλ, αλλά και καθόλου καθαρό μυαλό, βιαστικές επιλογές και κανένα αμυντικό πλάνο, δεν είχε την δυνατότητα να πιέσει πολύ.

Αντίθετα, και η Σερβία είχε σφίξει πολύ την άμυνά της, βάζοντας συνεχώς δύσκολα στους παίκτες μας, με την διαφορά να είναι σταθερά υπέρ της. Ταυτόχρονα, η δυσκολία στο μαρκάρισμα του Μπογκντάνοβιτς και του Κάλινιτς παρέμενε, με την Εθνική μας να δυσκολεύεται αρκετά να ακολουθήσει τους αντιπάλους της.

Στο διάστημα αυτό, η ελληνική ομάδα εμφανίστηκε με χαλασμένο μυαλό κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο, δείχνοντας πρόσκαιρα δείγματα αποσυντονισμού και χρειαζόταν επειγόντως σκοράρισμα την ώρα που οι Σέρβοι τα έβαζαν από παντού και ανέβαζαν σταδιακά τη διαφορά, η οποία έφτασε και στο -11 (64-53).

Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Εθνική πίσω στο σκορ με 64-55 και με πολύ κακή ψυχολογία, άγχος και πίεση να ανατρέψει ένα αποτέλεσμα που με την εμφάνιση της στο διάστημα αυτό φάνταζε πολύ δύσκολο.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα από το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, αφού το επιθετικό πρόβλημα της Εθνικής μας την είχε αποσυντονίσει εντελώς, την ώρα που οι Σέρβοι έκαναν ό, τι ήθελαν στο παρκέ και η διαφορά μεγάλωνε συνεχώς.

Ο πανικός είχε καταλάβει την ελληνική ομάδα και το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο, με τον Φώτη Κατσικάρη να αναζητά ένα θαύμα για να ανατρέψει την κατάσταση. Με την Εθνική να μένει 4’ χωρίς καλάθι και τον Μπογκντάνοβιτς να εκτελεί από παντού, διαφορά έφτασε και το -20 (80-60) με τους Σέρβους να πανηγυρίζουν έξαλλα στις κερκίδες.

Με τα νεύρα τεντωμένα από την πίκρα της ήττας και του αποκλεισμού, αλλά και του σκληρού παιχνιδιού των Σέρβων, το οποίο για πολλή ώρα επέτρεψαν οι διαιτητές, δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες μεταξύ Μπουρούση και Μπιέλιτσα, ωστόσο, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Το τελικό 90-72 ήρθε να ολοκληρώσει μια πολύ άσχημη βραδιά για την Εθνική που δεν κατάφερε ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο να υπερασπιστεί ό, τι είχε χτίσει την προηγούμενη εβδομάδα στη Σεβίλλη.

Στην στατιστική, σε καμία κατηγορία της οποίας, εκτός των λαθών, δεν υπερίσχυσε η ομάδα μας, πρώτος σκόρερ για την Ελλάδα ήταν ο Καλάθης με 14 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Νίκος Ζήσης και ο Γιώργος Πρίντεζης προσέθεσαν άλλους 12. «Δήμιος» της ελληνικής ομάδας ήταν ο Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος όταν βρήκε ρυθμό ήταν ασταμάτητος, σημειώνοντας συνολικά 21 πόντους, ενώ ο ραντούλιτσα με 16 πόντους, ο Τεόντοσιτς με 13 και 5 ασίστ και ο Κάλινιτς με 12 έκαναν τη ζωή δύσκολη για τους παίκτες της Εθνικής μας.  

Παρ’ όλα αυτά, οι εμφανίσεις της στην πρώτη φάση δεν θα πρέπει να ξεχαστούν και να συνεχίσει την καλή δουλειά που γίνεται μέχρι σήμερα. Η επένδυση στο νέο μοντέλο πρέπει να στηριχθεί και είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει πολύ σύντομα καρπούς.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 46-42, 64-55, 90-72

Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 13, Σιμόνοβιτς 5, Γιόβιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 21, Μπιέλιτσα 8, Μάρκοβιτς 3, Κάλινιτς 12, Μπίρσεβιτς, Κρστιτς 10, Ραντούλιτσα 16, Κάτιτς, Στίματς

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μάντζαρης 5, Μπουρούσης 9, Ζήσης 12, Βασιλειάδης 6, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 1, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6, Αντετοκούνμπο 7, Βουγιούκας, Πρίντεζης 12

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.