Θύμισε… Ολυμπιακό και ξέσπασε στην Λαμποράλ!

Written by  Ιαν 24, 2014

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης αναπνέει ακόμα! Ο Ολυμπιακός κάνοντας ένα εκπληκτικό παιχνίδι, κυριάρχησαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της «Fernando Buesa Arena» και με το εντυπωσιακό 70-89 επί της Λαμποράλ Κούτσα, έφτασαν το 2-2 στον πέμπτο όμιλο του Top 16 και επανήλθαν σε τροχιά διεκδίκησης μιας εκ των δύο προνομιούχων θέσεων του ομίλου.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονταν επειγόντως τη νίκη, αλλά και μια καλή εμφάνιση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα πολύ άσχημα αποτελέσματα του περασμένου μήνα, που τον έφεραν σε δεινή θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα σχεδόν τέλειο πρώτο ημίχρονο πετυχαίνοντας 59 πόντους με 9/13 τρίποντα (τελικό 11/21) κόβοντας από νωρίς τα φτερά της ισπανικής ομάδας που έπαιζε επίσης με την πλάτη στον τοίχο. Η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 30 πόντους με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν μετατρέψει κατά διαστήματα τους γηπεδούχους σε «σάκο του μποξ».

Μπορεί η δυναμικότητα της Λαμποράλ Κούτσα, ιδιαίτερα με τις απουσίες των Σαν Εμετέριο και Χάνγκα, να μην ήταν αυτή που θα τρόμαζε μία ομάδα με τη δυναμική του Ολυμπιακού, ωστόσο, με τις εμφανίσεις των «ερυθρολεύκων» τον τελευταίο μήνα ουδείς θα στοιχημάτιζε με ευκολία υπέρ τους. Οι Πειραιώτες, όμως, έδειξαν ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την καρδιά του Πρωταθλητή και πως όποιος το κάνει θα το πληρώσει.

Υπό το βλέμμα του Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος βρέθηκε στις κερκίδες για να παρακολουθήσει από κοντά τον αγώνα των Πρωταθλητών Ευρώπης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλησε από νωρίς να ανακατέψει την «τράπουλα» παρατάσσοντας μια πεντάδα που δεν συνηθίζει με τον Περπέρογλου και τον Μπέγκιτς βασικούς και στην αρχή κατάφερε να αιφνιδιάσει περισσότερο τη δική του ομάδα, παρά την αντίπαλη.

Ο Αντρές Νοτσιόνι ξεκίνησε ζεστός και με ένα τρίποντο και ένα γκολ-φάουλ απέναντι στον Μπέγκιτς οδήγησε την Λαμποράλ στο ξεκίνημα σε ένα γρήγορο προβάδισμα 10-4 την ώρα που ο Ολυμπιακός μπήκε νευρικός και νωθρός στο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» έσφιξαν την άμυνά τους και μείωσαν τη διαφορά, ενώ ισοφάρισαν γρήγορα και πέρασαν και πάλι μπροστά στο 7’ με βολή του Σπανούλη. Ο αρχηγός των Πρωταθλητών Ευρώπης βρληκε ρυθμό και πότε σκοράροντας με προσωπικές ενέργειες πότε πασάροντας εξαιρετικά, έφερε το ξέσπασμα για τον Ολυμπιακό που ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 15-26 και τον ίδιο να έχει ήδη σκοράρει 10 πόντους.

Σπανούλης και Λοτζέσκι οδήγησαν το σκοράρισμα του Ολυμπιακού και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας επιβάλει το ρυθμό τους και με την ενέργεια που έδωσαν με την είσοδό τους στο παιχνίδι ο Μπρεντ Πέτγουεϊ στην επάνοδό του μετά από ένα μήνα απουσίας και ο Μαρντί Κόλινς που έφερε την…τρέλα που τον χαρακτηρίζει, ανέβασαν τη διαφορά σε διπλάσιο σκορ (18-36) μόλις στο πρώτο τρίλεπτο.

Η «μηχανή» του Ολυμπιακού είχε πάρει μπροστά και με εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια (9/13 τρίποντα) και τον Ματ Λοτζέσκι να θυμίζει το φονικό του ξεκίνημα στη διοργάνωση κλείνοντας το ημίχρονο με 16 πόντους, πήγαν στα αποδυτήρια με το εντυπωσιακό 38-59 που επιβεβαίωνε πως οι Πρωταθλητές Ευρώπης έχουν ακόμα σφυγμό.

Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός και στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, όταν με ένα γρήγορο 11-2 ανέβασε τη διαφορά στο +30 (40-70 στο 24’), κάνοντας τον Σέρχιο Σκαριόλο να μην ξέρει σε ποιον να πρωτοβάλει τις φωνές. Από την άλλη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει τους βασικούς παίκτες του και να μοιράσει το χρόνο συμμετοχής σε όλους. Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 53-78 και τον χρόνο που απομένει να έχει απλώς διαδικαστικό χαρακτήρα.

Με την Λαμποράλ να προσπαθεί να μειώσει το σκορ και τον Ολυμπιακό να είναι αρκετά χαλαρός ως το τέλος, η υπόλοιπη αναμέτρηση κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους «ερυθρόλευκους» που πήραν τη νίκη με 70-89  και άφησαν πίσω τους τον καταστροφικό Ιανουάριο.

Όλοι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν προσέφεραν τον καλύτερο εαυτό τους, όμως, αυτοί που ξεχώρισαν ήταν ο Ματ Λοτζέσκι που πέτυχε 17 πόντους με 6 ριμπάουντ και ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης με 13 πόντους και 7 ασίστ.

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη απέναντι στην Λαμποράλ, όμως, πολύ περισσότερο από το «ροζ» φύλλο αγώνα ανέκτησε τη χαμένη του αυτοπεποίθηση που του είχε λείψει όλο τον προηγούμενο μήνα με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Επιπλέον, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τον Μπρεντ Πέτγουεϊ να επιστρέφει έπειτα από καιρό και να δείχνει έτοιμος να προσφέρει την ενέργεια, την άμυνα και το μακρινό σουτ που τόσο του έλειψαν, αλλά και τον Μαρντί Κόλινς να μπαίνει σταδιακά στο κλίμα της ομάδας και να παρουσιάζει σταδιακά όλο και καλύτερο πρόσωπο.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός έφτασε στο 2-2 στον πέμπτο όμιλο του Top 16 και με το πρόγραμμα πλέον να είναι πιο ευνοϊκό, αφού έχει δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια με Μάλαγα και Αναντολού Εφές, μπορεί να κάνει την αντεπίθεσή του και να πάει στο ΟΑΚΑ για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό με καλή ψυχολογία και καλύτερο ρεκόρ.

Τα δεκάλεπτα: 15-26, 38-59, 53-78, 70-89

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.