Κέρδισε Ερ. Αστέρα, χρόνο και…Κατσίβελη

Written by  Νοε 08, 2014

Με άμυνα που «τσάκιζε» ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα και από την «KombankArena» του Βελιγραδίου, επικρατώντας πιο εύκολα από ο,τι δείχνει το τελικό 57-62 του Ερυθρού Αστέρα στην πρώτη παρουσία του νέου του τεχνικού, Γιάννη Σφαιρόπουλου, σε αγώνα για την Ευρωλίγκα.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν με πολλά αγωνιστικά προβλήματα, καθώς οι γνωστές απουσίες των Πρίντεζη, Παπαπέτρου και εσχάτως του Λοτζέσκι, σε συνδυασμό με την ανετοιμότητα του Τρεμέλ Ντάρντεν, έκαναν αναγκαίο το άνοιγμα του rotationπροκειμένου η ομάδα να ανταπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον νέο τεχνικό της ομάδας να δοκιμάσει όσους περισσότερους παίκτες μπορούσε και να δώσει ευκαιρίες κυρίως στους νεαρούς και παραγκωνισμένους παίκτες, οι οποίοι, με πρώτο τον Δημήτρη Κατσίβελη, έδειξαν να τις αρπάζουν και να στέλνουν το μήνυμα ότι μπορεί να τους υπολογίζει.

Από την πρώτη στιγμή της αναμέτρησης φάνηκε το νέο δόγμα που θα ακολουθήσουν οι «ερυθρόλευκοι» στη νέα εποχή που έχει να κάνει κυρίως με την «σκυλίσια» άμυνα και την καλή κυκλοφορία της μπάλας, τα πολλά picknrollκαι τους συνδυασμούς ψηλών κοντών, ενώ η μπάλα πέρασε πολύ μέσα στο «ζωγραφιστό» με τον Μπράιαντ Ντάνστον να θυμίζει επιτέλους τον περσινό καλό του εαυτό και να δίνει πολλές καλές στιγμές.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά και με πιεστική άμυνα προηγήθηκε νωρίς 2-11, όμως, η χαλάρωση στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου έφερε τις δύο ομάδες κοντά στο σκοτ (14-13). Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου και την είσοδο του Δημήτρη Κατσίβελη, ο Ολυμπιακός έσφιξε την άμυνά του, πίεσε πολύ, έτρεξε και βρήκε διαδρόμους και με τον περιορισμό του «γίγαντα» Μαριάνοβιτς πήρε κεφάλι και έκλεισε το ημίχρονο με 26-37 έχοντας κάνει ένα εξαιρετικό δεύτερο δεκάλεπτο.

Ο «παροπλισμένος» μέχρι σήμερα Δημήτρης Κατσίβελης έπαιξε για ένα δεκάλεπτο, όπου μπορεί να μην σκόραρε, αλλά έδειξε τις αμυντικές του αρετές που θα αποδειχθούν πολύτιμες για τη συνέχεια.

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου βρήκε τον Ολυμπιακό με το πόδι κολλημένο στο «γκάζι» με τη διαφορά να παραμένει σε σταθερά διψήφια επίπεδα και την άμυνά του να είναι το «όπλο» για να μην ανησυχήσει για το «ροζ» φύλλο αγώνα.

Την τέταρτη περίοδο οι «ερυθρόλευκοι» χαλάρωσαν με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι, συνεπικουρούμενοι από την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλοι τους στις κερκίδες –κάτι που έγινε σημείο αναφορές και στις δηλώσεις παικτών και προπονητών στη συνέχεια – κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά, φτάνοντας ακόμα και σε απόσταση δύο πόντων (57-59 στο 39’’) στα τελευταία δευτερόλεπτα. Στο σημείο εκείνο μίλησε η εμπειρία και η κλάση των μεγάλων παικτών που διαθέτει ο Ολυμπιακός και έτσι, οι Πειραιώτες έφτασαν στην τέταρτη νίκη τους σε ισάριθμα παιχνίδια στον όμιλο και παρέμειναν μόνοι πρώτοι και αήττητοι.

Ο MVPτου Οκτωβρίου, Βασίλης Σπανούλης, δεν βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα, ωστόσο, κατάφερε να πετύχει 14 πόντους με 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ, αλλά και 6 λάθη, ενώ κορυφαίος για τον Ολυμπιακό ήταν ο Μπράιαντ Ντάνστον με 11 πόντους, 4 ριμπάουντ,1 ασίστ και 3 κοψίματα. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στον Δημήτρη Κατσίβελη, ο οποίος αγωνίστηκε για 10 λεπτά και έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική λύση στο rotationτης ομάδας, όπως και στον Δημήτρη Αγραβάνη που συνεχίζει το πολύ καλό ξεκίνημά του φέτος (8 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 2 κοψίματα) αποδεικνύοντας πως είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται.

Ο Τρεμέλ Ντάρντεν πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα με τη νέα του φανέλα, αλλά στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκε έδειξε πως ακόμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει σε κανονική φόρμα.

Από τον Ερυθρό Αστέρα που μπορεί να κέρδισε επιπλέον πόντους σεβασμού και εκτίμησης για την φανταστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοί του στις κερκίδες αποδεικνύοντας πως ο αθλητισμός είναι μια μεγάλη γιορτή, αλλά στο παρκέ εμφανίστηκε πολύ άστοχος, νευρικός και εγκλωβισμένος στην άμυνα του Ολυμπιακού, ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς σημείωσε double-doubleμε 13 πόντους και 14 ριμπάουντ και έδειξε γιατί ήδη πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι αρχίζουν να σημειώνουν στα «μπλοκάκια» τους το όνομά του ως μια ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στην πρώτη του παρουσία στον πάγκο του Ολυμπιακού ευτύχησε να δει πολλά από τα πρώτα πλάνα του να έχουν εφαρμογή στο παιχνίδι της ομάδας, ωστόσο, γνωρίζει πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να κερδίσει η ομάδα και πάλι την ηρεμία και την αυτοπεποίθησή της που έχουν κλονιστεί από το άσχημο ξεκίνημα στη σεζόν.

Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και μπορούν να βοηθήσουν τον νέο προπονητή να βρει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε η ομάδα να αφομοιώσει ακόμα πιο γρήγορα τα αγωνιστικά του πλάνα και τη φιλοσοφία του που από τα πρώτα δείγματα έχει φανεί πως θα κινηθεί πάνω στην πολύ πιεστική άμυνα.

Τα δεκάλεπτα: 14-13, 26-37, 36-50, 57-62

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Γουίλιαμς 7, Ρέμπιτς, Ντάγκουμπιτς 2, Μίτροβιτς 4, Λάζιτς 5, Μπλάζιτς 10, Κάλινιτς 10, Μαριάνοβιτς 13, Τέζιτς, Τζένκινς 2, Γιόβιτς, Ζίρμπες 4


Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 8, Χάντερ 2, Ντάνστον 11, Σπανούλης 14, Σλούκας 4, Χριστοδούλου, Αγραβάνης 8, Μάντζαρης 7, Καββαδάς, Κατσίβελης, Λαφαγέτ 5, Ντάρντεν 3

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.