Είχε άγχος, αλλά τελικά δεν «κλωτσησε» το αήττητο

Written by  Νοε 20, 2014

Ένας πολύ αγχωμένος Ολυμπιακός, αλλά με πολλά αποθέματα εμπειρίας και πάθους εμφανίστηκε στο Φάληρο και απέναντι στην «πολύ σκληρή για να πεθάνει» Βαλένθια πήρε μια δύσκολη νίκη με 77-76 και διατήρησε το αήττητο και μαζί «σφράγισε» και την πρώτη θέση του Δ’ ομίλου της Ευρωλίγκα.

 

Οι Πειραιώτες έκαναν ένα πολύ κακό τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά τρίτο δεκάλεπτο, όπου με επιμέρους σκορ 9-20 η Βαλένθια γύρισε το παιχνίδι και διεκδίκησε στα ίσα τη νίκη. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ωστόσο, υποκινούμενοι από τον κόσμο που δημιούργησε για ένα ακόμα βράδυ μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, έδειξαν τα ψυχικά αποθέματα για να πάρουν μια νίκη που τους δίνει μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια.

Οι «ερυθρόλευκοι» στο ξεκίνημα της αναμέτρησης πιάστηκαν στον «ύπνο», καθώς η Βαλένθια παρουσιάστηκε διαβασμένη και δεν επέτρεπε το γρήγορο παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ, ταυτόχρονα, η ζημιά γινόταν μέσα από τη ρακέτα, όπου ο Λίστσουκ δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην άμυνα των γηπεδούχων,

Μετά τα μισά της περιόδου, ωστόσο, με τον Μπράιαντ Ντάνστον να είναι ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων και τον Βασίλη Σπανούλη να πετυχαίνει σημαντικά καλάθια, ο Ολυμπιακός άρχισε να δείχνει το καλό του πρόσωπο και να βάζει δύσκολα στην ισπανική ομάδα. Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη για το 26-21 με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να έχει φτάσει ήδη τους 10 πόντους.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο δεκάλεπτο και με την γνωστή καλή του άμυνα, αλλά και σωστές επιλογές στην επίθεση, ανέβασε γρήγορα τη διαφορά στο +12 (33-21 στο 14’) και ανέλαβε τα ηνία της αναμέτρησης.

Η Βαλένθια αντέδρασε με κύριο εκφραστή τον Ρίμπας και τον Ρομέιν Σάτο, μειώνοντας σε 45-40 και με αυτό το σκορ οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός μπήκε, όπως και στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, επιτρέποντας στην Βαλένθια να χτυπά με οργανωμένες επιθέσεις μέσα από τη ρακέτα και με αιχμή τον Ντούμπλιεβιτς που κέρδισε τις πρώτες μάχες από τον Ντάνστον, να ισοφαρίσει αρχικά στο 23’ σε 47-47 και να περάσει μπροστά με 47-49 στο 25’ και το παιχνίδι να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν διόρθωσαν τις αμυντικές τους αδυναμίες και, παράλληλα, είχαν εγκλωβιστεί στην πιεστική άμυνα των ισπανών, με αποτέλεσμα οι παίκτες της Βαλένθια με τους Ντούμπλιεβιτς κατά κύριο λόγο και Ρίμπας να παίρνουν και πάλι κεφάλι στο σκορ και να κλείνουν το τρίτο δεκάλεπτο έχοντας, μάλιστα, πάρει διαφορά έξι πόντων. (54-60).

Στο διάστημα αυτό, οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν «σπάσει» τα καλάθια, ενώ το επιμέρους σκορ ήταν 9-20 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Η τραγική εμφάνιση των γηπεδούχων συνεχίστηκε και στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, όταν ο Νέντοβιτς με δύο συνεχόμενα κλεψίματα και ισάριθμα θεαματικά καρφώματα ανέβασε τη διαφορά για τη Βαλένθια στους 10 πόντους (54-64),  για να ακολουθήσει η αφύπνιση του Κώστα Σλούκα που με ένα καλάθι, ένα κλέψιμο και μια ασίστ που οδήγησε σε εντυπωσιακό κάρφωμα του Οθέλο Χάντερ μείωσε και πάλι τη διαφορά στους έξι.

Με τον κόσμο να δημιουργεί εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και δύο συνεχόμενα τρίποντα από τον Δημήτρη Αγραβάνη και τον Όλιβερ Λαφαγιέτ έπειτα από εξαιρετικές άμυνες, ο Ολυμπιακός πέρασε και πάλι μπροστά στο 27’ με 71-70 και το ΣΕΦ πήρε «φωτιά».

Το τελευταίο τρίλεπτο ήταν αγωνιώδες με τις δύο ομάδες να προσπαθούν για τη νίκη, με τις άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 73-72 με βολές του Σλούκα 1.15’’ πριν το τέλος, όμως, ο Ντούμπλιεβιτς με τρίποντο υπό πίεση στην λήξη της επίθεσης της Βαλένθια έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους στα 44,5’’.

Ο Βασίλης Σπανούλης απάντησε με τον ίδιο τρόπο στα 33’’ και έδωσε ξανά το προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Ο Οθέλο Χάντερ έκανε λάθος φάουλ στον Ρίμπας στα 25,1’’, ο οποίος ευστόχησε μόνο στη μία και έδωσε στους «ερυθρόλευκους» την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη νίκη. Ο Ρίμπας έκανε σκόπιμο φάουλ στον Σπανούλη στα 11,5’’ για να δώσει το ίδιο δικαίωμα στην Βαλένθια, ο αρχηγός του Ολυμπιακού αστόχησε στην πρώτη βολή, ευστόχησε στη δεύτερη και τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν όλο το ματς.

Ο Νέντοβιτς αστόχησε στο μπάσιμο, ο Ντάσντεν διεκδίκησε τη μπάλα με τον Ρομέιν Σάτο και οι διαιτητές έδωσαν jumpball με 2,6’’ να απομένουν. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού κέρδισε τη «μονομαχία», αλλά την έστειλε εκτός παρκέ και την κατοχή στη Βαλένθια με 1,3’’ να μένουν για το τέλος.

Στην επαναφορά η μπάλα πήγε στον Ρίμπας, εκείνος γλίστρησε και ο Ολυμπιακός πήρε μια δύσκολη και αγχωτική νίκη με 77-76 με τον κόσμο του να καταχειροκροτεί τις προσπάθειες των παικτών.

Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν έτσι στο 6-0 στον όμιλο που τους δίνει και μαθηματικά την πρωτιά, ωστόσο, πρωτίστως έδειξαν ότι ακόμα και με τις απουσίες, αλλά και με ένα κακό παιχνίδι, έχουν την ποιότητα και την εμπειρία να κερδίζουν τα παιχνίδια.

Αν πρέπει κάποιος να κρατήσει κάτι από την αναμέτρηση είναι το πείσμα και το πάθος των παικτών να γυρίσουν το παιχνίδι από το -10, ο οίστρος και ο ενθουσιασμός που προσέφεραν στο παιχνίδι ο Κώστας Σλούκας και ο Δημήτρης Αγραβάνης, αλλά και η πολύ καλή παρουσία του Τρεμέλ Ντάντεν που δείχνει πως σταδιακά αρχίζει να ξεπερνά τον τραυματισμό του.

Στα αρνητικά, βεβαίως, το κακό τρίτο δεκάλεπτο που θα πρέπει να μελετηθεί από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και το τεχνικό επιτελείο των «ερυθρόλευκων», καθώς υπάρχει ακόμα χρόνος για να διορθωθούν οι αδυναμίες ενόψει της δύσκολης συνέχειας στο Top 16.

Ο Μπράιαντ Ντάνστον με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν ο στυλοβάτης του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος, με τον Βασίλη Σπανούλη να σταματά στους 15 πόντους, έχοντας επίσης 7 ασίστ, ενώ άξια αναφοράς είναι η πολύ καλή παρουσία του Τρεμέλ Ντάρντεν, ο οποίος πέτυχε συνολικά 11 πόντους, ορισμένοι εκ των οποίων σε κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης.

Εξαιρετικός για ένα ακόμα παιχνίδι και ο Δημήτρης Αγραβάνης, ο οποίος σημείωσε 8 πόντους και μάζεψε 10 ριμπάουντ και έδειξε πως αρπάζει κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται για να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό.

Από τους φιλοξενούμενους, ο Παού Ρίμπας ήταν αυτός που με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ πήγε να κερδίσει το παιχνίδι μόνος του, ωστόσο, το λάθος του στην τελευταία επίθεση ήταν εκείνο που χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό. Ζημιά έκαναν επίσης και οι Μπόγιαν Ντούμπλεβιτς με 18 πόντους και 4 ριμπάουντ, αλλά και ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς που σημείωσε 16 πόντους.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός έμεινε μόνος αήττητος στον όμιλό του, είδε τις αδυναμίες του και πλέον μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στη βελτίωσή του ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας.

Τα δεκάλεπτα: 26-21, 45-40, 54-60, 77-76

Ολυμπιακός: 19/34 δίποντα, 7/26 τρίποντα, 18/23 βολές, 25-12 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 13 λάθη

Βαλένθια: 19/42 δίποντα, 8/19 τρίποντα, 14/18 βολές, 23-11 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 10 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 13 λάθη

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5, Χάντερ 7, Ντάνστον 14, Σπανούλης 15, Σλούκας 6, Χριστοδούλου, Αγραβάνης 8, Μάντζαρης 2, Καββαδάς, Λαφαγιέτ 9, Ντάρντεν 11

Βαλένθια(Περάσοβιτς): Ρίμπας 16, Νέντοβιτς 6, Σάτο 5, Λίστσουκ 5, Λούτσιτς 16, Ντούμπλιεβιτς 16, Βίβες 8, Μαρτίνες, Λόντσαρ 2, Αγκιλάρ, Χαρανγκόντι 2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.