Επαναπατρισμός στα «ερυθρόλευκα» και για Καλτσίδου

Written by  Μάι 30, 2016

Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες αθλήτριες στον χώρο του μπάσκετ γυναικών. Η Στέλλα Καλτσίδου αποφάσισε και αυτή να επιστρέψει στην Ελλάδα και την επόμενη σεζόν θα την δούμε να αγωνίζεται με τη φανέλα του Ολυμπιακού όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το σύλλογο του Πειραιά.



Γεννημένη στις 12 Ιανουαρίου 1983 στην Θεσσαλονίκη η πορτοκαλί μπάλα την κέρδισε από πολύ μικρή. Απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα όταν ήταν 10 ετών στον Γαλαξία Θεσσαλονίκης. Παρέμεινε για 5 χρόνια στην τοπική ομάδα και για έναν χρόνο μετά αγωνίστηκε στην Προποντίδα. Ξεχώριζε για τις μπασκετικές της αρετές και αμέσως μεταγράφηκε στον Ηρακλή.

Με ύψος 1,88 μ. και αγωνιζόμενη στις θέσεις των small και powerforward αποτελούσε μία από τις καλύτερες παίκτριες. Ένα χρόνο μετά θα μεταγραφεί στον Μέγα Αλέξανδρο στον οποίο θα μείνει για δύο χρόνια, φτάνοντας ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2002.

Την περίοδο 2002-2003 αγωνίζεται με τα χρώματα του Α.Ν.Ο. Γλυφάδας. Μάλιστα εκείνη η χρονιά θα είναι και η αφετηρία για τη συλλογή τίτλων που θα ακολουθήσει καθώς πανηγύρισε το πρώτο της Κύπελλο Ελλάδας. Η επόμενη χρονιά ο Α.Ν.Ο. Γλυφάδας συγχωνεύεται με τις Εσπερίδες και η Στέλλα θα αγωνιστεί με την ομάδα των Εσπερίδων Καλλιθέας με τη φανέλα των οποίων μάλιστα τα δυο πρώτα χρόνια θα συμμετάσχει και στο Eurocup.

Οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της στην ομάδα των Νοτίων προαστίων είναι η κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων το 2006 και το 2008 καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδας τις χρονιές 2006, 2007, 2008, 2009. Στους τελικούς Κυπέλλου το 2006 αναδείχτηκε πολυτιμότερη παίκτρια ενώ είναι η μοναδική αθλήτρια που έχει πετύχει τα περισσότερα τρίποντα σε τελικούς Κυπέλλου (11 εύστοχες προσπάθειες). Την τελευταία της χρονιά στις Εσπερίδες συμμετείχε πάλι στο Eurocup αγωνιζόμενη σε 8 αγώνες και πετυχαίνοντας 19,0 πόντους μ.ο. και μαζεύοντας 3,5 ριμπάουντ.

Το καλοκαίρι του 2009 αποφασίζει να γυρίσει σελίδα και ν’ ανοίξει τα φτερά της εκτός Ελλάδας αποδεχόμενη την πρόταση της Γαλλικής Μπουρζ. Με τα χρώματα της ομάδας αγωνίστηκε για πέντε χρόνια. Το 2010 στέφθηκε Κυπελλούχος Γαλλίας ενώ ήταν φιναλίστ στον τελικό πρωταθλήματος χάνοντας τον τίτλο από την Ταρμπ.

­­Στην Ευρωλίγκα αναδείχτηκε πρώτη σκόρερ της ομάδας της με 139 πόντους ενώ η Μπουρζ έφθασε μέχρι τους «16» του θεσμού. Οι διακρίσεις για την Στέλλα Καλτσίδου δεν έχουν σταματημό καθώς και η επόμενη χρονιά συνοδεύεται από την κατάκτηση τροπαίου. Συγκεκριμένα την περίοδο 2010-2011 στέφεται Πρωταθλήτρια Γαλλίας ενώ την επόμενη χρονιά αγωνιζόμενη πάλι στην Ευρωλίγκα σε 17 αγώνες θα έχει 11,2 πόντους και 5,4 ριμπάουντ α.α.

Στον αθλητισμό εκτός από τις καλές στιγμές υπάρχουν και ατυχείς. Τον Μάρτιο του 2012 θα υποστεί ολική ρήξη χιαστού, χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν. Η διοίκηση της Μπουρζ αναγνώρισε στο πρόσωπό της την συνεισφορά στην ομάδα και της ανανέωσε το συμβόλαιο. Παρ’ ότι η ίδια ήταν τραυματίας, η ομάδα διατηρεί τα κεκτημένα και παραμένει στην κορυφή κατακτώντας το πρωτάθλημα. Έχοντας ξεπεράσει τον τραυματισμό της επέστρεψε στην ενεργό δράση προς τα τέλη του 2012 αλλά η ατυχία της ξαναχτύπησε την πόρτα. Έναν χρόνο ακριβώς μετά χτυπάει στο γόνατο και αναγκάζεται να μείνει πάλι εκτός παρκέ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ομάδα πέτυχε να τερματίσει στην τρίτη θέση της Ευρωλίγκα ενώ διατήρησε τα σκήπτρα στη Γαλλία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Ενδιάμεσος σταθμός στην καριέρα της αποτελεί η Τουρκία και η Καϊσερί Κάσκι. Θ’ αγωνιστεί έναν χρόνο και θα επιστρέψει στην Γαλλία για λογαριασμό της Ταρμπ. Με την ομάδα θα τερματίσει στην πέμπτη θέση ενώ το καλοκαίρι του 2015 θα πάρει μεταγραφή για την Βιλνέβ ντ Ασκ- Λίλ Μετροπόλ με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της προηγούμενης σεζόν.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην καριέρα της αποτελεί η Εθνική ομάδα. Φόρεσε πρώτη φορά τη γαλανόλευκη το 1998 με την ομάδα των Κορασίδων. Εκείνη την χρονιά καθώς και την επόμενη θα πετύχει 163 πόντους σε 19 αγώνες και παράλληλα θα δώσει το παρόν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κορασίδων στην Ρουμανία. Θα προαχθεί στην ομάδα των Νεανίδων το 2000 συγκεντρώνοντας 164 πόντους σε 15 αγώνες.

Συμμετείχε επίσης και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων το οποίο διεξήχθη στην Πολωνία. Το 2001 ανεβαίνει άλλη μία βαθμίδα στις Εθνικές ομάδες καθώς αγωνίζεται στην Εθνική Νέων Γυναικών όπου σε 19 αγώνες θα σημειώσει 248 πόντους. Οι εμφανίσεις της και εδώ αποτέλεσαν το εισιτήριό της για την συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το 2002.

Στην Εθνική Γυναικών θα ξεκινήσει ν’ αγωνίζεται τον Σεπτέμβριο του 2001 και συγκεκριμένα στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα. Επόμενη μεγάλη διοργάνωση ήταν το Ευρωμπάσκετ του 2007 στην Ιταλία. Δύο χρόνια μετά στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας η Εθνική ομάδα με την Στέλλα Καλτσίδου στην σύνθεσή της θα πετύχει την μεγαλύτερη έως τώρα διάκρισή της τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.

Συμμετοχές με το εθνόσημο είχε και την επόμενη χρονιά αγωνιζόμενη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο έλαβε χώρα στην Τσεχία και στο οποίο η χώρα μας τερμάτισε στην 11η θέση ενώ η Στέλλα είχε 13.5 πόντους μ.ό στους επτά αγώνες που έπαιξε. Ακολουθούν το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2011 όπου η ομάδα τερμάτισε στην 13η θέση με την Καλτσίδου να έχει 11,3 πόντους α.α. και αυτό του 2015 στα γήπεδα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας ενώ τώρα βρίσκεται στην αποστολή για τα προκριματικά του επόμενου Ευρωμπάσκετ το 2017 το οποίο θα διεξαχθεί στην Τσεχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ολυμπιακού:

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με την Στέλλα Καλτσίδου. Η διεθνής αθλήτρια καλαθοσφαίρισης βρέθηκε σήμερα στα γραφεία του συλλόγου μας στην Πλατεία Αλεξάνδρας και υπέγραψε το νέο της συμβόλαιο.

Η Στέλλα Καλτσίδου είναι γεννημένη στις 12 Ιανουαρίου 1983, έχει ύψος 1,87 μ., και αγωνίζεται στη θέση «3». Aπό το 2009 μέχρι το 2014 αγωνιζόταν στην Γαλλία με την Μπουρζ, ακολούθως έπαιξε για μια σεζόν στην Τουρκία με την Καϊσέρι Κάσκι και το 2015 επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Ταρμπ Ζεσπ Μπιγκόρ.

Την περσινή σεζόν αγωνιζόταν στο Γαλλικό πρωτάθλημα με την Βιλνέβ-ντ'Ασκ - Λίλ Μετροπόλ.

Στις πρώτες της δηλώσεις ως αθλήτρια του Ολυμπιακού στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου μας (www.osfp.gr), η Στέλλα Καλτσίδου τόνισε τα εξής:

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη καθώς έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα για έναν αθλητή να παίζει σε μια ομάδα με το όνομα του Ολυμπιακού. Είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί ο Ολυμπιακός λειτουργεί σε ευρωπαϊκά στάνταρ. Αυτός ήταν και ο λόγος που με τράβηξε και πήρα την απόφαση πολύ εύκολα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό. Για μένα αποτελεί μια πρόκληση γιατί θα συμμετέχω ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης του γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη σε συλλογικό επίπεδο γιατί με την Εθνική δεν είναι αρκετό. Γνωρίζοντας αρκετά καλά τον ευρωπαϊκό χώρο και την ομάδα του Ολυμπιακού, είμαι πολύ αισιόδοξη και ανυπομονώ να αρχίσει η χρονιά για να ζήσω και το κλίμα με τους φιλάθλους της ομάδας. Στόχος είναι η κατάκτηση του νταμπλ και πάλι και η καλή πορεία στην Ευρώπη».

Πηγή και Φωτό: osfp.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.