Από τις φαβέλες της Βραζιλίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Written by  Απρ 27, 2020

Από την ζωή στους δρόμους μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ταξίδι του Λεάντρο Σόουζα Ντε Λίμα, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το μότο του αγωνίσματος του 3x3.

Αν και ο Βραζιλιάνος παίκτης δεν είναι ακόμα αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων, μια που το αγώνισμα που εντάχθηκε μόλις φέτος στο καλεντάρι, θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να επιβεβαιωθεί και η συμμετοχή της Βραζιλίας, το ταξίδι του από τους σκληρούς δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο μέχρι το να είναι ένας σταρ του 3x3 είναι απολύτως εμπνευστικό.

Οι μπασκέτες ήταν πάντα μια απόδραση για τον Λεάντρο από τότε που ήταν ακόμα παιδί και ήταν μια ευκαιρία να ξεφύγει από τις επικίνδυνες φαβέλες της Βραζιλίας. Όμως, παρά το ταλέντο του και την σκληρή δουλειά, δεν κατάφερε να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ, κάτι που τον έκανε να πιστεύει πως το όνειρό του να κάνει καριέρα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Όμως, στα 33 του – παιχνίδι της μοίρας ίσως; - ο Λεάντρο βρήκε την σωτηρία του στο 3x3 και η ζωή του άλλαξε ριζικά. «Πάλευα για 25 χρόνια και προπονιόμουν πολύ περιμένοντας αυτήν τη στιγμή. Το 3x3 με βοήθησε να εκπληρώσω το όνειρό μου», δηλώνει σήμερα.

Ο Λεάντρο ερωτεύθηκε το 3x3 και κατάφερε να γευτεί απίστευτη επιτυχία, καθώς έγινε ο μόνος παίκτης στην ιστορία του αγωνίσματος, που έχει συμμετάσχει σε τρεις τελικούς του World Tour με τρεις διαφορετικές ομάδες, βοηθώντας διαδοχικά τους Sao Paulo DC, Delhi 3BL και Lausanne TNV να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο.

«Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στο 3x3 είναι η Δημοκρατία, η πιθανότητα ότι όλοι οι παίκτες μπορούν να συμμετέχουν χωρίς διακρίσεις», λέει. «Ότι ο καθένας έχει την ίδια ευκαιρία να μπει στο γήπεδο και να δείξει τις ικανότητές του. Χάρη στο 3x3, ταλέντα που είχαν πνιγεί από την έλλειψη ευκαιριών, ξαναγεννήθηκαν».

Ο 36χρονος σήμερα έχει γίνει πρωτοπόρος του 3x3 στη Βραζιλία και ελπίζει να βοηθήσει την χώρα του να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το Ολυμπιακό όνειρο καίει την καρδιά του Λεάντρο που σήμερα ζει στην Ισπανία μαζί με την σύζυγό του και προπονείται σκληρά κατά τη διάρκεια της αυστηρής καραντίνας. «Προπονούμαι όπως ποτέ άλλοτε. Όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει, θα αγωνιστώ για να κερδίσω μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ιστορία της ζωής μου. Θα είμαι έτοιμος γι’ αυτή την τεράστια πρόκληση», δηλώνει.

Ο Λεάντρο γνωρίζει πως, αν καταφέρει να προκριθεί στην σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια γενιά Βραζιλιάνων.

«Θα είναι πολύ μεγάλη έμπνευση να μπορείς να δείξεις σε πολλούς νέους ανθρώπους ότι αξίζει να συνεχίζεις να έχεις πίστη. Να δείξεις ότι ακόμα κι αν προπονείσαι μόνος και χωρίς υποστήριξη, ακόμα κι αν περπατάς στους σκοτεινούς και μοναχικούς δρόμους του μπάσκετ, μπορείς να φτάσεις στο πιο επιθυμητό σημείο του αθλητισμού», λέει.

Ό,τι και να συμβεί, όμως, ο Λεάντρο επιθυμεί να συνεχίσει να είναι πρεσβευτής του 3x3 στην Βραζιλία, όπου έχει πλέον κερδίσει τεράστια αναγνώριση. Ακόμα πιο σημαντικό, θέλει να υπηρετήσει το κοινό καλό ως πρότυπο για εκείνους που βιώνουν τρομερές δυσκολίες στις φαβέλες.

«Όλοι εμείς που αφήσαμε την φαβέλα, έχουμε ευθύνη να επιστρέψουμε ό,τι έχουμε μάθει. Η επιθυμία μου είναι να τους αποδείξω ότι μπορεί να συμβεί, ώστε να μπορέσουν και άλλοι να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια, όπως κατάφερα να κάνω κι εγώ», αναφέρει.

 

 

 

 

Πηγή και φωτό: worldtour.fiba3x3.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.