Ζέλικο, εδώ είναι ΟΑΚΑ!

Written by  Μαρ 20, 2014

Ο νόμος του ΟΑΚΑ ισχύει για όλους, ακόμα και για τον μεγάλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Σε μια βραδιά όπου οι συγκινήσεις ήταν έντονες, ο Παναθηναϊκός «σκότωσε» τον άνθρωπο που έχτισε την αυτοκρατορία του και με τη νίκη του με 76-67 επί της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή του στην οκτάδα της Ευρωλίγκα.

 

Ο «μαθητής» Φραγκίσκος Αλβέρτης αποδείχθηκε πιο… ανθεκτικός από τον μέγα δάσκαλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και είδε τον Παναθηναϊκό να φτάνει σε μία πολύ σημαντική νίκη και, καλύπτοντας και τη διαφορά του πρώτου αγώνα, να βάζει τις βάσεις για πρόκριση στα play off. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, εκτός, βεβαίως, από τον Σέρβο προπονητή, ήταν ο Μάικ Μπράμος, ο οποίος πέτυχε 23 πόντους με 7/8 τρίποντα, οδηγώντας επιθετικά την ομάδα του όταν σε κρίσιμα σημεία του αγώνα κολλούσε στο σκοράρισμα.

Πριν από την έναρξη του αγώνα όσοι βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ έζησαν στιγμές από αυτές που στα δημοσιογραφικά κλισέ χαρακτηρίζονται ως «ανεπανάληπτες». Και πώς να μην είναι έτσι, όταν το γήπεδο σείστηκε όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, όπου έζησε ορισμένες από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του. Όλο το γήπεδο χειροκροτούσε και φώναζε συνθήματα υπέρ του «Ζοτς» ενώ εκείνος απάντησε εμφανώς συγκινημένος, ακουμπώντας το χέρι στην καρδιά του. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ανάρτηση ενός τεράστιου πανό στις κερκίδες του γηπέδου με τη φωτογραφία του Ομπράντοβιτς και τη φράση «The King is back» («Ο βασιλιάς επέστρεψε») αναφερόμενο στην παρουσία του πρώην προπονητή της ομάδας, αλλά και ως ένα έμμεσο μήνυμα προς τον «Ζοτς» να αποδεχθεί το κάλεσμα του ιδιοκτήτη της ομάδας, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αλλά και του κόσμου, να επιστρέψει στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Η τιμητική βραδιά για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έμεινε εκεί, αλλά με το τέλος του ημιχρόνου προβλήθηκε ένα εντυπωσιακό βίντεο αφιέρωμα στην παρουσία του στον πάγκο της ομάδας, ενώ βραβεύτηκε για την προσφορά του στο «τριφύλλι» από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και σύσσωμη την οικογένεια Γιαννακόπουλου, καθώς και τους οργανωμένους οπαδούς καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που είχε γεμίσει το ΟΑΚΑ και φώναζε ρυθμικά το όνομά του και ζητούσε την επιστροφή του στην ομάδα.

Ο ίδιος ο Ομπράντοβιτς συγκινημένος πήρε το μικρόφωνο να ευχαριστήσει τους φιλάθλους και μιλώντας τους στα ελληνικά (!) είπε: «Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο μου είναι. Είστε οι καλύτεροι και σας αγαπώ πάρα πολύ».

Όλα αυτά, πριν από την έναρξη της αναμέτρησης άφησαν τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο, το κυρίως πιάτο, αυτό του αγώνα ήταν εκείνο που είχε ουσιαστική σημασία.

Κάτι η…συγκίνηση, κάτι το άγχος της κρισιμότητας του αγώνα, κάτι η σκληρή άμυνα της Φενέρ, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε πολλές λάθος επιθέσεις στο ξεκίνημα του αγώνα, επιτρέποντας στην τουρκική ομάδα να πάρει από νωρίς προβάδισμα. Η απουσία του Γκιστ έφερνε πολλές δυσκολίες στο αμυντικό παιχνίδι των γηπεδούχων, καθώς ο Στεφάν Λάσμε ήταν απελπιστικά μόνος μέσα στη ρακέτα και, σε συνδυασμό με την ευστοχία των Τούρκων στο ξεκίνημα από τα 6,75μ. η Φενέρ προηγήθηκε με 6-14 στο 6’. Η αντίδραση του Παναθηναϊκού και η βελτίωση των ποσοστών του από την περιφέρεια, με τα δύο τρίποντα από Ματσιούλις και Φώτση «μάζεψε» τη διαφορά, με αποτέλεσμα η πρώτη περίοδος να λήξει με τη Φενέρ να προηγείται με 16-19.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με περισσότερο ενθουσιασμό στο δεύτερο δεκάλεπτο και με τον Ζακ Ράιτ να δίνει ταχύτητα και ενέργεια, έκανε ένα γρήγορο 6-0 και πέρασε μπροστά στο σκορ με 22-19. Ο Αμερικανός του «τριφυλλιού» ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του, αφού σκοράριζε, έκλεβε μπάλες, μοίραζε ασίστ και, κυρίως, κρατούσε τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Διαμαντίδη, φρέσκο σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Με τον Ράιτ να έχει ήδη πετύχει 10 πόντους και τον Διαμαντίδη να πετυχαίνει ένα εντυπωσιακό γκολ-φάουλ στην εκπνοή, ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ με 41-37.

Ο Παναθηναϊκός είχε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τους αντιπάλους του και στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν εξακολουθούσε να διατηρεί τον έλεγχο των ριμπάουντ και του ρυθμού και, παρά τα αρκετά λάθη στα οποία υπέπιπταν οι παίκτες του, κατάφερνε έχοντας υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια  και τον Μπράμο να έχει 4/4 τρίποντα να παραμένει μπροστά στο σκορ. Η Φενέρ παρέμεινε κοντά στο σκορ ως το 28’ όταν και το σκορ ήταν 50-49 υπέρ του Παναθηναϊκού. Ένα επιθετικό ξέσπασμα με ηγέτη τον Αντώνη Φώτση, έφερε ένα σερί 8-0 ως το τέλος της περιόδου που έφερε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 58-49 και τις βάσεις για μια μεγάλη νίκη να έχουν ήδη μπει.

Με τρίποντη «βόμβα» του Φώτση έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο, με τρίποντη «βόμβα» του ασυγκράτητου Μπράμου ξεκίνησε και η τέταρτη περίοδος που ανέβασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (61-49) μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς από τους χιλιάδες φιλάθλους του Παναθηναϊκού.

Με το μομέντουμ πια να είναι με τους «πράσινους» και τον Μπράμο να «πυροβολεί» ανελέητα, ο Παναθηναϊκός ανέβασε κι άλλο τη διαφορά κάνοντας τη συνέχεια του αγώνα μία τυπική διαδικασία, αφού, παρά το γεγονός ότι το 68-53 του 35’ έγινε 68-62 στο 37’ οι παίκτες της Φενέρ έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν στο επιθετικό «κρεσέντο» του διεθνούς γκαρντ. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στο μεθύσι τους από τη νίκη που διαγραφόταν τα έβαλαν προς στιγμήν με τον Λίνας Κλέιζα, ενθυμούμενοι το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του οποίου τον… «στόλισαν» με πολλά «γαλλικά», ωστόσο, η βραδιά ήταν τόσο μεγάλη για την ομάδα του που η μικρή αυτή παραφωνία δεν είχε συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη με 76-67 – καλύπτοντας και την διαφορά της ήττας στον πρώτο γύρο - απέναντι στον άνθρωπο που έχτισε την αυτοκρατορία του και έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αφού ανέβηκε στο 6-5 και, ταυτόχρονα, έριξε την Φενέρ στο 5-6. Πάνω από όλα, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός κέρδισε αυτοπεποίθηση, καθώς με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη στον πάγκο έχει αλλάξει άρδην την ψυχολογία του, κάτι που στο φινάλε του Top 16 ίσως αποδειχθεί πολύτιμο.

Μακράν κορυφαίος του Παναθηναϊκού ήταν ο Μάικ Μπράμος που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 23 πόντους και 7/8 τρίποντα και 4 ριμπάουντ, ενώ εξαιρετικοί κατά διαστήματα ήταν οι Ράιτ, Διαμαντίδης και Φώτσης.

 Ο Παναθηναϊκός πλέον θα ταξιδέψει στην Βαρκελώνη, όπου απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα του ομίλου Μπαρτσελόνα θα επιχειρήσει τη νίκη που θα τον φέρει αγκαλιά πια με την πρόκριση στην οχτάδα της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 41-37, 58-49, 76-67 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.