Εύκολη νίκη ο ΠΑΟ και… «αιώνια» play off

Written by  Απρ 03, 2014

Ραντεβού στα προημιτελικά με μία εκ των Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ έδωσε ο Παναθηναϊκός που, παρά το κακό του ξεκίνημα, πήρε σπουδαία νίκη με 69-60 στον «τελικό», όπως εξελίχθηκε του ομίλου απέναντι στην Μάλαγα και εξασφάλισε την παρουσία του στην πρώτη τετράδα που οδηγεί στα play off και την διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για το Final Four του Μιλάνου.

 

Οι «πράσινοι» ανταπεξήλθαν στην κρισιμότητα του αγώνα και με τη νίκη τους απέναντι στην ισπανική ομάδα εξασφάλισαν την πρόκριση στην οκτάδα της διοργάνωσης και πλέον πηγαίνει χωρίς άγχος στο ντέρμπι των «αιωνίων» την ερχόμενη εβδομάδα για να δει σε ποια θέση θα τερματίσει και να μάθει τον αντίπαλό του στα προημιτελικά. Όχι μόνο αυτό, αλλά με τη νίκη του αυτή και, σε συνδυασμό με την συντριβή της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στην Ισπανία από την Λαμποράλ Κούτσα, δούλεψε και για λογαριασμό του Ολυμπιακού, αφού και οι «ερυθρόλευκοι» πριν ακόμα αγωνιστούν στην Τουρκία με την Αναντολού Εφές, έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στα προημιτελικά.

Παρά την κρισιμότητα της αναμέτρησης, το ΟΑΚΑ δεν γέμισε, ωστόσο, ο κόσμος που βρέθηκε στις κερκίδες του γηπέδου υποστήριξε με θέρμη τις προσπάθειες των παικτών. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πλήρης στην αναμέτρηση, σε αντίθεση με την λαβωμένη Μάλαγα που, παρά τις επιστροφές των Κάνερ – Μέντλεϊ και Βιντάλ που, όμως, ήταν φανερά ανέτοιμοι, είχε εκτός τον Χέτσχαιμερ με πρόβλημα στη γάμπα.

Οι «πράσινοι» δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά τον αγώνα, αφού οι παίκτες της Μάλαγα κατάφερναν να κυριαρχήσουν στον τομέα των ριμπάουντ και να ανανεώνουν διαρκώς τις επιθέσεις τους. Με 7 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο πεντάλεπτο και με συνολικά 12 στο πρώτο ημίχρονο, η Μάλαγα εγκλώβισε τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα, όμως, ευτυχώς για τους Πρωταθλητές Ελλάδας, οι Ισπανοί ήταν τρομερά άστοχοι, με αποτέλεσμα το σκορ να μην ξεφύγει.

Με την βελτίωση της άμυνάς του και εκμεταλλευόμενος την αστοχία της Μάλαγα, ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά στο σκορ μετά τα μισά του πρώτου δεκαλέπτου και με την ενέργεια που έδωσαν ερχόμενοι από τον πάγκο οι Ράιτ και Κάρι, έφτασε σύντομα τη διαφορά στο +9 (16-7 στο 7’) και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 19-12.

Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της (+12) στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου (24-12), ωστόσο, η αστοχία έκανε την εμφάνισή της και στο «πράσινο» στρατόπεδο, με αποτέλεσμα η Μάλαγα αργά και σταθερά να μειώνει τη διαφορά, εκμεταλλευόμενη και το τρίτο φάουλ του Λάσμε. Οι Ισπανοί κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ και το ημίχρονο τελείωσε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 33-28.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε πολύ κακός, έχοντας λάθος επιλογές στην επίθεση, ενώ και η άμυνά του ελλείψει Λάσμε παρουσίασε πολλά κενά, με αποτέλεσμα η Μάλαγα να πλησιάζει στο σκορ και να ισοφαρίσει 37-37 στο 24’. Σε ένα πολύ κακό ποιοτικά παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός έκανε, παρ’ όλα αυτά ένα σερί 10-0 και αποκατέστησε τη διαφορά, κλείνοντας τελικά την πρώτη περίοδο με το σκορ στη μέγιστη διαφορά του 55-41 έπειτα από τρίποντη «βόμβα» του Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Με τη Μάλαγα να έχει πετάξει σχεδόν «λευκή πετσέτα» στην τελευταία περίοδο και τα μεγάλα μακρινά σουτ να βρίσκουν στόχο, ο παναθηναϊκός ανέβασε κι άλλο τη διαφορά στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, η οποία στη μέγιστη τιμή της έφτασε το +17 (60-43). Οι «πράσινοι», ωστόσο, παρουσίασαν μεγάλη χαλάρωση στο τέλος του αγώνα, με αποτέλεσμα η Μάλαγα να επιχειρήσει την τελική προσπάθεια να μειώσει τη διαφορά. Το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στους δέκα πόντους και με το τελικό 69-60 η ισπανική ομάδα έμεινε οριστικά εκτός playoff.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 13 πόντους, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 8 κερδισμένα φάουλ ήταν ο πρωτομάστορας της νίκης του Παναθηναϊκού, ενώ ο Στεφάν Λάσμε που αγωνίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα φορτωμένος με φάουλ έγειρε τον αγώνα υπέρ των γηπεδούχων με 10 πόντους και πολύ καλή άμυνα ειδικά στην τέταρτη περίοδο. Σημαντική βοήθεια έδωσε και ο Ραμέλ Κάρι που έδωσε ενέργεια και πολύτιμους πόντους στο ξέσπασμα του Παναθηναϊκού στην τρίτη περίοδο με 8 συνολικά πόντους.

Ο Στίματς με 12 πόντους προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το κενό της απουσίας του Λάσμε, ωστόσο, οι υπόλοιποι παίκτες της Μάλαγα, με πρώτο τον Ζόραν Ντράγκιτς, που έμεινε στους 6 πόντους με 2/9 σουτ, κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά νερά.

Με τη νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρόκρισή του στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση του Top 16 και πλέον την επόμενη εβδομάδα θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ προκειμένου να δει την τελική θέση που θα τερματίσει στον όμιλο, αλλά και τον αντίπαλο που θα προσπαθήσει να υπερκεράσει με μειονέκτημα έδρας για να φτάσει στο Final Four που είναι και ο μεγάλος στόχος της χρονιάς.

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 33-28, 55-41, 69-60

Παναθηναϊκός: 18/36 δίποντα, 8/21 τρίποντα, 9/13 βολές, 21-9 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 6 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 10 λάθη

Μάλαγα: 20/38 δίποντα, 3/20 τρίποντα, 11/17 βολές, 24-16 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 13 λάθη

Παναθηναϊκός: Μπράμος 8, Κάρι 8, Μπατίστ 3, Φώτσης 4, Ούκιτς 7, Λάσμε 10, Μαυροκεφαλίδης 3, Διαμαντίδης 13, Γκιστ 6, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 5, Ράιτ 2

Μάλαγα: Σαμπόνις 7, Βιντάλ, Ουρτασούν 3, Κάλλογουεϊ, Σουάρεζ 7, Γκρέιντζερ 8, Βάσκεζ 8, Τούλσον 6, Κουζμίνσκας 2, Ντράγκιτς 6, Κάνερ – Μέντλεϊ 1, Στίματς 12

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.