«Αυτοκτόνησε» μεν, μπορεί δε

Written by  Απρ 16, 2014

Ο Παναθηναϊκός έφτασε μια ανάσα από το break στον πρώτο αγωνα της σειράς με την ΤΣΣΚΑ, «αυτοκτόνησε» στο τελευταίο δίλεπτο, οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση, αλλά εκεί, κάτι η έλειψη αυτοσυγκέντρωσης, κάτι η «δύναμη της έδρας» έφεραν την ήττα με 77-74. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας, ωστόσο, άφησαν πολλές ελπίδες ότι μπορούν να φύγουν νικητές στη δεύτερη ευκαιρία τους την Παρασκευή.

 

Οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν εξαιρετικά διαβασμένοι, είχαν τρόπο να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες που τους έβαλαν οι γηπεδούχοι και, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο ημίχρονο έμειναν πίσω στο σκορ, δεν άφησαν την ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει και στο δεύτερο κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια και στο τέλος έχασαν μοναδική ευκαιρία να πάρουν το παιχνίδι και μαζί το πλεονέκτημα για την πρόκριση στο Final Four.

Όπως  ήταν αναμενόμενο, οι δύο ομάδες πήγαν σε αργό τέμπο το παιχνίδι από την αρχή, με την ΤΣΣΚΑ να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την υπεροπλία της μέσα στη ρακέτα και τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πιέζουν στην περιφέρεια όπου είχαν πλεονέκτημα λόγω και της απουσίας του Τεόντοσιτς. Με τον πρώην «ερυθρόλευκο» Κάιλ Χάινς να κερδίζει τις πρώτες μάχες και να πετυχαίνει συνεχόμενους πόντους, η ρωσική ομάδα πήρε νωρίς μια διαφορά 9 πόντων (17-8) για να κλείσει το ημίχρονο με την ΤΣΣΚΑ να προηγείται με 21-14.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να περάσει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα και να απειλήσει με τον Στεφάν Λάσμε, όμως, η ΤΣΣΚΑ έβρισκε τρόπους να τον αντιμετωπίσει, ανεβάζοντας τη διαφορά ακόμα και στο +13 (31-18 στο 15’). Οι «πράσινοι» αντέδρασαν με τον Γκιστ και τον Ράιτ και κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά στα επίπεδα του πρώτου ημιχρόνου και το 40-33.

Με τον Στεφάν Λάσμε στην αρχή και τον Γιόνας Ματσιούλις να αναλαμβάνει στη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός μείωσε τη διαφορά από το ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου και έκανε το παιχνίδι ντέρμπι, την ώρα που η ΤΣΣΚΑ παρέμεινε πιστή στο πλάνο της να τροφοδοτεί κυρίως την ρακέτα της και να πετυχαίνει πόντους κυρίως με τον Κριάπα. Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τριποντο του –κακού για δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι – Δημήτρη Διαμαντίδη για το 58-56 και όλα έδειχναν πως το φινάλε του αγώνα θα ήταν δραμματικό.

Έτσι και έγινε, αφού ο Παναθηναϊκός, παρ’ όλο που έμεινε για σχεδόν τρία λεπτά χωρίς πόντο δεν επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει, ισοφάρισε με τον Λάσμε (60-60 στο 33’) και πέρασε μπροστά για πρώτη φορά έπειτα από πολλή ώρα με καλάθι του Γκαμπονέζου στο 35’ (60-62).  Το παιχνίδι πλέον είχε εξελιχθεί σε μία μάχη για γερά νεύρα με τον Λάσμε να είναι πλέον ο απόλυτος εκφραστής των επιθέσεων του Παναθηναϊκού.

Με τον σέντερ του «τριφυλλιού» να μην χάνει μάχη κάτω από το καλάθι στην επίθεση, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 62-67 στο 38’ και η πιθανότητα του break ήταν πλέον ορατή. Ο Σόνι Γουίμς, ωστόσο, αποδείχθηκε «δήμιος» του Παναθηναϊκού, καθώς πέτυχε του οκτώ επόμενους πόντους της ΤΣΣΚΑ, μειώνοντας αρχικά με τρίποντο στο καλάθι (65-67) και ισοφαρίζοντας με τον ίδιο τρόπο (70-70) 1,05’’ πριν το τέλος.

Ο Τζέιμς Γκιστ είχε την ευκαιρία να πετύχει έμμεσο τρίποντο στα 46’’, όμως, αστόχησε στην ελεύθερη βολή κι έτι το 70-72 υπέρ του Παναθηναϊκού έδωσε την ευκαιρία στον Κάιλ Χάινς να ισοφαρίσει σε 72-72 με δύο εύστοχες βολές στα 30’’.

Ο Παναθηναϊκός έκανε λάθος υπολογισμό στον χρόνο της επίθεσης, ο Μπράμος έκανε ένα σουτ της απελπισίας σε νεκρό χρόνο και ο Τζάκσον στα 4,1’’ που απέμεναν δεν κατάφερε να πετύχει το καλάθι, στέλνοντας τις δύο ομάδες στην παράταση με το τελικό σκορ της κανονικής διάρκειας του αγώνα στο 72-72.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο, οι σκληρές άμυνες και η νευρικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό, με τον Ράιτ να πετυχαίνει το μοναδικό καλάθι το υ «τριφυλλιού» ως το τέλος της αναμέτρησης για το 72-74. Ο Κάιλ Χάινς έδωσε ξανά προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ 2’ πριν το τέλος, οι Μπράμος στο 75-74, Ματσιούλις στο 76-74 και Διαμαντίδης με το σκορ στο 77-74 αστόχησαν σε ποσπάθειες για τρίποντο και η ρωσική ομάδα πήρε τελικά την πρώτη από τις τρεις νίκες που χρειάζεται για να πάει στο Final Four του Μιλάνου.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον Στεφάν Λάσμε με 14 πόντους και 5 ριμπάουντ και τον Γιόνας Ματσιούλις με επίσης 14 πόντους και 5 κλεψίματα σε καλή μέρα, ωστόσο, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, παρά τους 10 πόντους και τις 7 ασίστ του είχε στην στατιστική του 2/10 τρίποντα και 4 λάθη, αποδεικνύοντας πως παρά το γεγονός ότι παραμένει ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη, έχει παρέλθει ο καιρός που έφτανε να τα κάνει όλα μόνος του.

Από την πλευρά της ΤΣΣΚΑ, ο πρώην «ερυθρόλευκος» Κάιλ Χάινς, παρ’ όλο που στο δεύτερο ημίχρονο ξεχάστηκε στον πάγκο, ήταν από τους κορυφαίους με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν ο Σόνι Γουίμς με 21 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ και ο Βίκτορ Κριάπα με 17 πόντους, 11 ριμπάουντ και 4 ασιστ.

Η πρώτη μάχη χάθηκε για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, οι Πρωταθλητές Ελλάδας έδειξαν ότι δεν έχουν να φοβούνται κάτι από την ΤΣΣΚΑ και πως, εφόσον παρουσιαστούν και στη συνέχεια της σειράς με την ίδια μαχητικότητα, οι πιθανότητές τους για το break αυξάνονται σημαντικά. Επόμενο ραντεβού την Μ. Παρασκευή για να κριθεί αν ο Παναθηναϊκός θα κάνει το 1-1 στη σειρά ή αν η ΤΣΣΚΑ θα πάρει σημαντικό προβάδισμα για να είναι εκείνη που θα παραταχθεί στο Μιλάνο απέναντι στο νικητή του ζευγαριού Αρμάνι Μιλάνο – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 40-33, 58-56, 72-72, 77-74 (παρ.)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Μίτσοφ 2, Φριτζόν 10, Τζάκσον 5, Πάργο 1, Κρστιτς 5, Γουίμς 21, Ζοζούλιν, Βοροντσέβιτς, Σουκοφτσόφ, Καούν 1, Κριάπα 17, Χάινς 15

Παναθηναϊκός: Μπράμος, Κάρι 3, Μπατίστ, Φώτσης 6, Ούκιτς 2, Λάσμε 14, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 10, Γκιστ 9, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 14, Ράιτ 12

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.