Βαριά ήττα στη Μόσχα και το Final Four απομακρύνεται

Written by  Απρ 18, 2014

Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία του να κάνει το break στη Μόσχα την Τετάρτη και δεν την εκμεταλλεύτηκε. Οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν κατάφεραν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά γνώρισαν τη συντριβή με 77-51 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πλέον με το ηθικό του καταρρακωμένο ελπίζει σε θαύμα για την πρόκριση στο Final Four, με τη σειρά να μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ την Τρίτη του Πάσχα.

 

Οι Πρωταθλητές Ελλάδος δεν δικαίωσαν σε κανένα σημείο του αγώνα τις προσδοκίες που οι ίδιοι δημιούργησαν με την εξαιρετική τους εμφάνιση στον πρώτο αγώνα και, εκτός από το πρώτο δεκάλεπτο δεν κατάφεραν να σταθούν ανταγωνιστικοί απέναντι στη ρωσική ομάδα, κατέρρευσαν από τα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου και στο τέλος κινδύνευσαν με διασυρμό. Πλέον το έργο τους να ανατρέψουν το εις βάρος τους 2-0 μόνο εύκολο δεν είναι και χρειάζονται να αλλάξουν πολλά στην επόμενη αναμέτρηση, αν θέλουν να ελπίσουν σε κάτι καλύτερο.  

Το παιχνίδι ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά σε σχέση με την αναμέτρηση της τετάρτης, αφού ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να τρέξει και να μην πάει σε αργό τέμπο, ενώ, αντίθετα με τα 0/10 τρίποντα του πρώτου αγώνα, ξεκίνησε με 3/3 δημιουργώντας μια μικρή διαφορά μέχρι το 7’. Η ΤΣΣΚΑ ακολούθησε το ρυθμό των «πρασίνων» και, εκμεταλλευόμενη την απουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος δέχθηκε ένα χτύπημα στη μύτη στο ξεκίνημα και έμεινε αρκετή ώρα εκτός μάχης, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία, κατάφερε να διατηρηθεί κοντά και να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με το σκορ 21-19 υπέρ των γηπεδούχων.

Τα πάντα ανατράπηκαν με την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου, όταν ο Παναθηναϊκός έμεινε για 6.28’’ χωρίς πόντο πριν ο Ραμέλ Κάρι με δικό του καλάθι σταματήσει ένα εφιαλτικό 14-0 της ΤΣΣΚΑ και μειώσει σε 35-21. Η ρωσική ομάδα με τον Φριτζόν στην αρχή και στη συνέχεια παίρνοντας σκοράρισμα από όλους τους παίκτες που χρησιμοποίησε στο παρκέ κατάφερε να πάρει τη διαφορά ασφαλείας και με τον Παναθηναϊκό να έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στην επίθεση και να μην μπορεί να ακολουθήσει στην άμυνα, έκλεισε το ημίχρονο με το σκορ στο 39-25, έχοντας κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στη δεύτερη περίοδο.

Από το σημείο εκείνο, ήταν αναμενόμενο πως το παιχνίδι θα πάει στη δύναμη, αφού η μόνη επιλογή του «τριφυλλιού» να ελπίσει σε ανατροπή των δεδομένων ήταν να παίξει τη γνωστή σκληρή του άμυνα που θα του έδινε τη δυνατότητα να μειώσει τη διαφορά. Οι «πράσινοι» τα κατάφεραν εξαιρετικά στην άμυνα, αφού κράτησαν την ΤΣΣΚΑ χωρίς σκορ για πέντε λεπτά, ωστόσο, δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί, αφού στο ίδιο διάστημα πέτυχε μόλις τρεις πόντους, την ώρα που στο μεταξύ η άμυνά του έφερνε γρήγορα φάουλ για τους παίκτες του που οδήγησαν νωρίς τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ στο πλεονέκτημα των βολών. Η διαφορά ανέβηκε στο +16 για την ΤΣΣΚΑ (50-34 στο 29’) την ώρα που ο Παναθηναϊκός αναζητούσε τρόπο να ανεβάσει το σκοράρισμά του. Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με 50-39 με τον Παναθηναϊκό να αφήνει κάποιες ελπίδες ότι τουλάχιστον στην τελευταία περίοδο θα πάλευε περισσότερο για την ανατροπή, ωστόσο, τίποτα δεν προμήνυε την… τραγωδία που θα ακολουθούσε.

Με τον Σόνι Γουίμς να κάνει ο,τι θέλει την άμυνα του Παναθηναϊκού και τους «πράσινους» να μην πετυχαίνουν καλάθι για περίπου 6’ η διαφορά ανέβηκε στο +21 για την ΤΣΣΚΑ στα μισά της τρίτης περιόδου και αυτό που έμενε ήταν η προσπάθεια της ελληνικής ομάδας για μία αξιοπρεπή ήττα, δεδομένου ότι το παιχνίδι είχε ήδη ξεφύγει.

Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά με τρίποντο του Μίτσοβ 30’’ πριν τη λήξη του αγώνα η διαφορά άγγιξε τη μέγιστη τιμή της (+28) για να ολοκληρωθεί το μαρτύριο του Παναθηναϊκού με 77-51 και την ΤΣΣΚΑ να πανηγυρίζει ένα πολύ πιο εύκολο 2-0 από ο,τι θα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλός της.

Αντίθετα, με την εμφάνισή του ο Παναθηναϊκός προβλημάτισε πολύ και γνωρίζει πως για να έχει ελπίδες την Τρίτη να οδηγήσει την σειρά σε διπλή αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, θα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά κυρίως αναφορικά με την επιθετική του εικόνα.

Ο Σόνι Γουίμς με 23 πόντους ήταν ασταμάτητος για την ΤΣΣΚΑ που πήρε πολύτιμη βοήθεια και από τον Βλαντιμίρ Μίτσοφ που σημείωσε 12 πόντους. Από τον Παναθηναϊκό ο Ρόκο Λένι Ούκιτς ήταν απελπιστικά μόνος με 15 πόντους, καθώς ουδείς άλλος συμπαίκτης του κατάφερε να βοηθήσει να διασωθεί το γόητρο της ομάδας. Χαρακτηριστικό δε είναι πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης λόγω του χτυπήματος που δέχθηκε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης αγωνίστηκε μόλις για 20 λεπτά, μένοντας, ωστόσο, άποντος με συνολικά 0/5 σουτ.

Η σειρά μεταφέρεται πλέον στο γεμάτο όπως αναμένεται ΟΑΚΑ με τους φίλους του Παναθηναϊκού να ελπίζουν σε δραματική βελτίωση της εικόνας της ομάδας, ώστε να μειώσει σε 2-1 και να αναπτερώσει τις ελπίδες του για πρόκριση στο Final Four.

Τα δεκάλεπτα: 21-19, 39-25, 50-39, 77-51

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Μίτσοφ 12, Φριτζόν 7, Τζάκσον 4, Πάργκο 2, Κρστιτς 10, Γουίμς 23, Ζοζούλιν, Βοροντσέβιτς 9, Σουκοφτσόφ, Καούν 2, Κριάπα 4, Χάινς 4

Παναθηναϊκός: Μπράμος 4, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 3, Ούκιτς 15, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης, Γκιστ 6, Παππάς, Ματσιούλις 5, Ράιτ 2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.