Άρης για… Ευρωλίγκα κατέκτησε το 1ο «Nick Galis Cup».

Written by  Σεπ 21, 2014

Υπό το βλέμμα του «θρύλου» του ελληνικού μπάσκετ, ο Άρης έπαιξε σαν ομάδα Ευρωλίγκα και με τη δύναμη του κόσμου του επικράτησε με 60-59 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με καλάθι του Μουχάμεντ Πάσαλιτς στην εκπνοή και κατέκτησε το 1ο «Nick Galis Cup».

 

Οι «κίτρινοι» έδειξαν δείγματα του πλούσιου ταλέντου που διαθέτει η ομάδα και δεν φοβήθηκαν σε κανένα σημείο του αγώνα μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τον άνθρωπο που πάνω του χτίστηκε η «αυτοκρατορία» και γράφτηκαν χρυσές σελίδες της ιστορίας του.

Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο θύμιζε κάτι από τις ένδοξες στιγμές του πάλαι ποτέ Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ, με τους φιλάθλους, που αυτή τη φορά έδωσαν δυναμικό παρόν, να τραγουδούν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αποδεικνύοντας γιατί δικαίως χαρακτηρίζονται ως ίσως το πιο μπασκετικό κοινό της χώρας. Πριν από το τζάμπολ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν από το τζάμπολ στη μνήμη του έφορου της ομάδας κατά τη δεκαετία του ’90, Άκη Πυργίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών.

Ο Άρης ξεκίνησε εντυπωσιακά και με τον ενθουσιασμό της κερκίδας που έδινε ώθηση στις προσπάθειες των παικτών, πήρε προβάδισμα 9-4 στο 5’, παίζοντας εντυπωσιακή άμυνα, αλλά και προσφέροντας όμορφο θέαμα. Στο σημείο εκείνο, η ΤΣΣΚΑ πήρε μπρος και, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της, έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της, αφού με ένα γρήγορο σερί 4-15 πήρε το προβάδισμα που την έβαλε από νωρίς στη θέση του οδηγού.

Τα τρομερά «μωρά» του Δημήτρη Πρίφτη, όμως, όχι μόνο δεν τα παράτησαν, αλλά έμειναν κοντά στο σκορ, πέρασαν μπροστά 31-29 με καλάθι και φάουλ του Βεζένκοφ και καλάθι του Ριντ στον αιφνιδιασμό και έκλεισαν το ημίχρονο πίσω στο σκορ με 31-35, αφού η ΤΣΣΚΑ απάντησε με δύο τρίποντα από τον Άαρον Τζάκσον.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Άρης ήταν απολαυστικός και με τον κόσμο να δημιουργεί μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, έπαιξε εκπληκτική άμυνα, έτρεξε στον αιφνιδιασμό, μοίρασε θέαμα και όμορφες φάσεις και πήρε μια διαφορά που έφτασε στο τέλος της περιόδου το +8 και το 49-31.

Η διαφορά έφτασε και το +12 για τον Άρη, ωστόσο, η ΤΣΣΚΑ εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία της και την κλάση των παικτών της και γύρισε το παιχνίδι, περνώντας μπροστά με 58-59 στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Άρης είχε την τελευταία επίθεση και την ευκαιρία να πάρει τη νίκη και ο Πάσαλιτς στα 0,2’’ έδωσε το προβάδισμα και μαζί τη νίκη στην ομάδα του μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους φιλάθλους και με το πιο λαμπρό χαμόγελο να καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του Νίκου Γκάλη.

Οι τρελοί πανηγυρισμοί στις εξέδρες ήταν η επιβεβαίωση ενός απόλυτα επιτυχημένου τουρνουά που επανέφερε μνήμες του ένδοξου παρελθόντος, όμως, πάνω από όλα απέδειξε ότι ο Άρης αποτελεί έναν συμπαγή οργανισμό που παρά το προβλήματα που αντιμετωπίζει μπορεί να επανέλθει σύντομα στις μεγάλες επιτυχίες.

Η ιαχή «Νίκος Γκάλης» δονούσε την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των απονομών, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επισφράγιση μιας διοργάνωσης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 31-35, 49-31, 60-59

Άρης (Πρίφτης): Πάσαλιτς 9, Δήμας, Ριντ 16, Τόμας 5, Πουλιανίτης, Χαρίσης 5, Καραθανάσης, Βεζένκοφ 12, Νέιμικ 6, Μούρτος 5, Σίμτσακ 2, Σαμαράς

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ασταπκόβιτς, Φριτζόν 3, Νίκολς 4, Τζάκσον 19, Μαρκοισβίλι 10, Κορόμπκοφ, Γουίμς 6, Ζοζούλιν, Στρεμπκόφ 3, Βοροντσέβιτς 5, Καούν, Χάινς 9

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.