Δεν έφτανε το πάθος

Written by  Μαρ 05, 2015

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε σκληρά απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο, τα τραγικά λάθη στα κρίσιμα σημεία του στέρησαν τη νίκη που θα τον έφερνε πιο κοντά στην δεύτερη θέση και με την ήττα με 77-81 δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το δώρο της Μακάμπι που ηττήθηκε στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα.

 

Οι «πράσινοι» με τη βοήθεια του κόσμου τους ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, αιφνιδίασαν την Μπαρτσελόνα στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, όμως, έκαναν τραγικά λάθη σε πολύ κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης που τους στέρησαν το δικαίωμα της νίκης απέναντι σε μια πολύ σπουδαία ομάδα που, παρά τα προβλήματά της, έδειξε ότι παραμένει από τις κορυφαίες της Ευρώπης.

Με την ήττα αυτή ο Παναθηναϊκός έχασε σημαντικό έδαφος στην προσπάθεια κατάκτησης της δεύτερης θέσης, αφού όχι μόνο δεν ανέτρεψε τη διαφορά του πρώτου γύρου, αλλά ηττήθηκε εκ νέου από την βασική αντίπαλό του, ενώ, παράλληλα, έχασε μια μοναδική ευκαιρία να υπερκεράσει οριστικά τη Μακάμπι που την ίδια ώρα γνώριζε οδυνηρή ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά τον αγώνα, καθώς με τον ενθουσιασμό της κερκίδας, την πολύ καλή άμυνα σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου και με έναν Εστεμπάν Μπατίστα να έχει μπει «σεληνιασμένος», πήρε νωρίς διαφορά (7-1 στο 3’) και έδειξε στους φιλοξενούμενους ότι το βράδυ τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Με τον Ουρουγουανό να έχει πετύχει ήδη 8 πόντους με 4/4 δίποντα ο Παναθηναϊκός κράτησε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο έληξε με τους «πράσινους» να προηγούνται με 21-16.

Η Μπαρτσελόνα μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο δεκάλεπτο και με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να «ζεσταίνεται», μείωσε τη διαφορά και πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 23-25 στο 14’. Ο Παναθηναϊκός έχασε το καθαρό μυαλό και την αυτοσυγκέντρωσή του και επέτρεψε στους Καταλανούς να πάρουν τα ηνία του αγώνα.

Με τον Άλεξ Αμπρίνες να έχει πάρει τη σκυτάλη στο επιθετικό κομμάτι των Ισπανών, η Μπαρτσελόνα πήρε τον πλήρη έλεγχο και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη στο σκορ με 32-42 έχοντας θέσει πολλούς προβληματισμούς στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Αυτοί οι προβληματισμοί άρχισαν να λύνονται μετά το πρώτο τρίλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου, όταν και ο Παναθηναϊκός έσφιξε την άμυνά του, εγκλώβισε όλα τα ατού της Μπαρτσελόνα και με αντεπίθεση διαρκείας άρχισε να μειώνει σταδιακά τη διαφορά φέρνοντάς την στο καλάθι (47-49) στο 27’.

Η Μπαρτσελόνα αντέδρασε, ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +6 (47-53) για να λήξει το τρίτο δεκάλεπτο με κάρφωμα του Πλάις για το 52-57.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να έχει βρει τον τρόπο να πλησιάσει την ισπανική ομάδα, ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι έδειξαν αντοχές και διατηρούσαν τη διαφορά σταθερά στους 7 πόντους (58-65 στο 34’). Το πέμπτο φάουλ του εξαιρετικού Πλάις έδωσε ελπίδες στους «πράσινους», που τα έπαιξαν όλα για όλα περνώντας τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου πλέον ο Μπατίστα είχε πλεονέκτημα.

Η Μπαρτσελόνα, ωστόσο, έβρισκε τρόπο να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που της έβαζαν οι γηπεδούχοι. Με το τρίποντο του Ντόελμαν, η διαφορά πήγε στο 60-68 πριν ο Διαμαντίδης κρατήσει και πάλι ζωντανές τις ελπίδες του Παναθηναϊκού με νέο τρόποντο για το 63-68 στο 35’.

Ο Ναβάρο με τρίποντο έκανε το 67-75 για τη Μπαρτσελόνα, όμως, πριν αρχίσουν οι Ισπανοί να πανηγυρίζουν, Σλότερ και Γκιστ απάντησαν με τον ίδιο τρόπο και με το σκορ στο 73-75 και 1,34’’ να απομένουν, το παιχνίδι ξανάγινε ντέρμπι.

Ο Ντόελμαν πέτυχε ένα πολύ δύσκολο καλάθι μπροστά στο Φώτση, ο Γκιστ αστόχησε σε προσπάθεια για τρίποντο, αλλά ο Φώτσης τρύπωσε και κέρδισε το φάουλ, όμως, έκανε 1/2  για το 74-77. Η Μπαρτσελόνα δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία, όμως, ο Παναθηναϊκός τη μιμήθηκε και με τον Νέλσον να κάνει δύο τραγικά λάθη στην ίδια φάση (έχασε τη μπάλα σε προσπάθεια για τρίποντο και, στη συνέχεια, έκανε λάθος πάσα στον Γκιστ), επέτρεψε στους Ισπανούς να πάρουν και πάλι το πάνω χέρι.

Τα λάθη διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, αφού η επιλογή να γίνει φάουλ στον Ναβάρο για να σταματήσει ο χρόνος δεν ήταν η πιο ενδεδειγμένη. Με τον Ισπανό σούπερ σταρ να πετυχαίνει δύο εύκολους πόντους διαμόρφωσε το 74-79.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης πέτυχε ένα εντυπωσιακό τρίποντο εκτός ισορροπίας, όμως, η ανατροπή δεν έγινε, αφού ο Σατοράνσκι με 4,3’’ να απομένουν, έκανε 2/2 βολές για το 77-81 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Με την ήττα αυτή ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στην τέταρτη θέση του ομίλου του, ενώ ξεκίνησε τον δεύτερο γύρο του Top 16 με δύο ήττες που τον φέρνουν αρκετά πίσω στην προσπάθεια διεκδίκησης της δεύτερης θέσης που δίνει το πλεονέκτημα στα play off.

Ο Εστεμπάν Μπατίστα πάλεψε αρκετά απέναντι στους ψηλούς της Μπαρτσελόνα, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ και ο Τζέημς Γκιστ ήταν αρκετά καλός με 14 πόντους και 5 ριμπάουντ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης λίγο έλειψε να κάνει την μεγάλη ανατροπή με συνεχόμενους πόντους στο τέλος της αναμέτρησης και το εντυπωσιακό τρίποντο που, όμως, δεν έφτασε για τη νίκη, με τον αρχηγό του «τριφυλλιού» να ολοκληρώνει τον αγώνα με 12 πόντους και 6 ασίστ.

Για τους νικητές, σπουδαίο παιχνίδι έκανε ο Τζάστιν Ντόελμαν με 21 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Ναβάρο, ο οποίος επέστρεψε από τον τραυματισμό του σημείωσε 17 πόντους με ορισμένα καλάθια – «μαχαιριές» για τον Παναθηναϊκό. Μεγάλο παιχνίδι και από τον Τίμπορ Πλάις, ο οποίος σημείωσε 15 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 32-42, 52-57, 77-81

Παναθηναϊκός: 19/38 δίποντα, 7/17 τρίποντα, 18/20 βολές, 22-9 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 12 λάθη

Μπαρτσελόνα: 19/30 δίποντα, 9/29 τρίποντα, 16/21 βολές, 21-11 ριμπάουντ, 25 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 12 λάθη

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 9, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 9, Νέλσον 7, Παππάς 6, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 12, Γκιστ 14, Μπατίστα 16, Μπλουμς, Λαουάλ 4

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν 21, Χεζόνια, Χουέρτας 2, Αμπρίνες 9, Ναβάρο 17, Σατοράνσκι 7, Πλάις 15, Τόμας 2, Όλεσον, Λάμπε, Νάχμπαρ, Τόμιτς 8

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.